Πολιτική

“Φουντώνει” και πάλι η Προεδρολογία

“Φουντώνει” και πάλι η Προεδρολογία

Πηγή Φωτογραφίας: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Τον Χρήστο Ράμμο προτείνει η Νέα Αριστερά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα

Η πρώτη επίσημη δήλωση ενός κοινοβουλευτικού κόμματος σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «άναψε» τη συζήτηση γύρω από τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό.

Ο Αλέξης Χαρίτσης προκάλεσε έκπληξη όταν, από το περιστύλιο της Βουλής, πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο ως διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ενώ ίσως κάποιοι να το ανέμεναν, αυτό συνέβη νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζαν. Η Νέα Αριστερά αποφάσισε να αναλάβει την πρωτοβουλία από νωρίς, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις σε συνεργασία.

Με αυτή την κίνηση, επιχείρησε να θέσει σε δύσκολη θέση τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο εύκολο είναι για τον Νίκο Ανδρουλάκη να αρνηθεί την υποψηφιότητα ενός ανώτατου δικαστικού, ο οποίος έχει επιμείνει, ως επικεφαλής της ΑΔΑΕ, στη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών που τον αφορά άμεσα;

Για το ΠΑΣΟΚ, η συγκεκριμένη συζήτηση δεν θα πρέπει να ξεκινήσει προς το παρόν. Γι’ αυτό, από τη Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασαν την ενόχλησή τους σχετικά με την αναφορά του Θεόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο.

Είναι πιθανό ότι στη Νέα Αριστερά παρατήρησαν την αμηχανία που προκλήθηκε όταν η δημόσια συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας άνοιξε.

Στην πραγματικότητα, όλοι προσπαθούν να επιλύσουν αυτή τη «εξίσωση» παρασκηνιακά. Η εκλογή προεδρίας προκαλεί «πονοκέφαλο» κυρίως στην πλειοψηφία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να διατηρήσει κάθε ψήφο από την πρόταση που θα καταθέσει.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να προστατεύσει τον θεσμό και τη θητεία της νυν Προέδρου, αν και ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε χθες με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στοχεύει να επιτύχει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, περιλαμβάνοντας και άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ.

Με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, η εκάστοτε κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκλέγει μόνη της τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο ζήτημα. Το πνεύμα και η ουσία της προηγούμενης ρύθμισης, που απαιτούσε διευρυμένη πλειοψηφία, παραμένουν ζωντανά στα κόμματα και στην ελληνική κοινωνία. Η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση ενός μόνο κόμματος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, όταν ρωτήθηκε στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του. Ο νέος πρόεδρος μπορεί να κερδίσει χρόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο η Νέα Αριστερά έχει δείξει ότι στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για πιθανή συνεργασία ή συγχώνευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητά πρώτα σαφείς απαντήσεις.

Ίσως με τέτοιες πρωτοβουλίες να επιδιώκουν να δείξουν στην Κουμουνδούρου ότι η απόφαση του συνεδρίου να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία ήταν σωστή, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να υιοθετήσει τις προτάσεις τους.

Αντίστοιχα, και για τη Χαριλάου Τρικούπη η συζήτηση δεν είναι απλή, καθώς επιθυμεί να μην περιοριστεί μόνο στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία επιδιώκει να υπερκεράσει κυριαρχώντας στο κεντρώο χώρο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments