Πολιτική

Τα ελληνοτουρκικά και οι σειρήνες του λαϊκισμού

Τα ελληνοτουρκικά και οι σειρήνες του λαϊκισμού

Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με βάση τις μετρήσεις, η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται σε σχέση με την Τουρκία κρίνεται επιτυχής

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Marc ήρθαν να διαψεύσουν όσους φαντάζονταν ότι υπάρχουν υπόγεια ρεύματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Τα ευρήματα προσέφεραν σαφείς απαντήσεις σε εκείνους που είχαν αναδείξει το θέμα των κρυφών συνεννοήσεων με την Τουρκία, των υποτιθέμενων συμφωνιών και παραχωρήσεων, καθώς και των εθνικών κινδύνων που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική.

Σύμφωνα με τη Marc, το 63% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 48% του συνόλου των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά.

Αυτό υποδηλώνει ότι όχι μόνο η απόφαση του πρωθυπουργού θεωρείται σωστή, αλλά και η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται σχετικά με την Τουρκία αξιολογείται ως επιτυχής. Η νέα πραγματικότητα, που περιλαμβάνει τον διάλογο, την ηρεμία στο Αιγαίο και την απουσία επεισοδίων, καθώς και τη διακοπή των υπερπτήσεων, έχει γίνει αποδεκτή θετικά από τους πολίτες. Φαίνεται ότι το θυμικό τους δεν επηρεάζεται εύκολα από τις αβάσιμες καταγγελίες και τις ψευδείς φήμες που έχουν διασπείρει οι πρώην πρωθυπουργοί και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα.

Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα, από τη μία πλευρά, εξοικονομεί σημαντικά ποσά που απαιτούνταν για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών και, από την άλλη, επενδύει σε σημαντικά αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα, γεγονός που οι πολίτες αντιλαμβάνονται. Συνειδητοποιούν ότι η θέση της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί και είναι ισχυρή, καθώς και την ορθότητα της επιλογής του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 80,0% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 64,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 62,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 69,8% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ θεωρούν απαραίτητο τον διάλογο με την Τουρκία. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το ποσοστό ανέρχεται στο 67,4%.

Αντίθετα, οι υποστηρικτές του κόμματος Βελόπουλου δείχνουν ότι το 31,7% θεωρεί απαραίτητο τον διάλογο, ενώ το 59,7% ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία.

Είναι προφανές ότι οι υποστηρικτές των αμφιλεγόμενων σεναρίων προδοσίας και μειοδοσίας έχουν απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία και έχουν στραφεί προς το κόμμα του Βελόπουλου, όπου ίσως βρουν κατανόηση από πρώην πρωθυπουργούς.

Επιπλέον, στο ερώτημα σχετικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 74,78% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας απαντά θετικά, ενώ το 31,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμμερίζεται την ίδια άποψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτοπροσδιορισμού των ερωτώμενων ψηφοφόρων, το 52% των Δεξιών, το 65,7% των Κεντροδεξιών και το 36,1% των Κεντρώων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φαίνεται ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν κατάφεραν να ασκήσουν σημαντική επιρροή. Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την εθνική γραμμή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παραμένει ισχυρή απέναντι στους αμφισβητίες πρώην πρωθυπουργούς, όπως δείχνουν τα ίδια δημοσκοπικά ευρήματα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments