Διεθνή

Γαλλία: Τα σενάρια διαδοχής της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Γαλλία: Τα σενάρια διαδοχής της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde, Michel Barnier

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας

Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η κρίση στη Γαλλία βαθαίνει με τον προϋπολογισμό του 2025 να βρίσκεται στον «αέρα» μετά την πτώση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Αριστερά, υπέρ ψήφισαν 331 βουλευτές, αριθμός μεγαλύτερος από τον απαιτούμενο. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ανατράπηκε και το νομοσχέδιο προϋπολογισμού 2025 απορρίφθηκε.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μπαρνιέ θεωρείται πλέον η κυβέρνηση με την μικρότερη διάρκεια ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου περίοδο πολιτικής αστάθειας. Τον πρώτο λόγο έχει πλέον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η ανατροπή της κυβέρνησης Μπαρνιέ φέρνει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των δύο θητειών του, ως αποτέλεσμα της ριψοκίνδυνης απόφασης του να διαλύσει αιφνιδίως την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την καταστροφική ήττα του Κέντρου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής και διαρκούς κρίσης, «εξάγοντας» πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Γερμανία δείχνει σημάδια παράλυσης. Ο Μακρόν φαίνεται πιο αδύναμος από ποτέ, με τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του να εντείνονται.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε ήδη αποδεχθεί αρκετά από τα αιτήματα που αφορούσαν την κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο η Λεπέν θεώρησε ότι αυτό δεν ήταν επαρκές. Στις αγωνιώδεις ώρες πριν από την ψηφοφορία, ανώνυμος σύμβουλος της κυβέρνησης ανέφερε ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) είχε υποβάλει συνολικά 17 διαφορετικές εκδοχές των προϋποθέσεων που απαιτούσε το κόμμα για να στηρίξει τον Προϋπολογισμό. Παράλληλα, σύμβουλος του RN φρόντισε να δηλώσει στον γαλλικό Τύπο ότι ο Μακρόν είναι «ένας έκπτωτος δημοκρατικός μονάρχης, που προχωρά με ανοιχτό το πουκάμισο και ένα σχοινί στο λαιμό του μέχρι την επόμενη διάλυση [της Εθνοσυνέλευσης]».

Η κεντρώα-κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Μισέλ Μπαρνιέ βρισκόταν από την αρχή στο «έλεος» του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) και κυρίως του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), οι οποίοι είχαν αρκετούς βουλευτές για να την ανατρέψουν. Αυτό συνέβη χθες, με τον πρώην κοινοτικό επίτροπο να καταγράφει την πιο σύντομη θητεία πρωθυπουργού στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Νέες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο, και ο Μακρόν, ο οποίος θεωρείται απίθανο να παραιτηθεί τουλάχιστον προς το παρόν, επιστρέφει στην κατάσταση που βρισκόταν στις 7 Ιουλίου. Αναζητά μια νέα κυβέρνηση, ενώ η Εθνοσυνέλευση είναι πιο διχασμένη από ποτέ, με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στο Παρίσι.

Η επόμενη ημέρα

Ο Μισέλ Μπαρνιέ πιθανότατα θα κληθεί να παραμείνει ως πρωθυπουργός σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως συνέβη πέρυσι το καλοκαίρι με τον Γκαμπριέλ Ατάλ. Αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχει ως κύριο καθήκον την επιτάχυνση των τρεχουσών υποθέσεων, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει νέους νόμους.

Η ευθύνη για τον ορισμό νέου πρωθυπουργού ανήκει στον Μακρόν, ο οποίος δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία για αυτήν την απόφαση. Υπάρχουν πληροφορίες από το Ελιζέ που υποδεικνύουν ότι σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα, ωστόσο η επιλογή του νέου πρωθυπουργού θα είναι περίπλοκη, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τους 577 βουλευτές σε μια κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να προσπαθήσει ξανά να διχάσει το μέτωπο της Αριστεράς, προσελκύοντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού με πιο κεντρώα κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα πετύχει εκεί όπου απέτυχε το καλοκαίρι. Επίσης, θα μπορούσε να σχηματίσει μια αυστηρά τεχνοκρατική κυβέρνηση για να καθοδηγήσει τη χώρα το επόμενο εξάμηνο, μέχρι να μπορέσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στον γαλλικό λαό με διάγγελμα σήμερα στις 21:00.

Από χθες κυκλοφορούσαν διάφορα ονόματα, ανάμεσα στα οποία ο σημερινός υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνού, και ο Φρανσουά Μπαϊρού, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας (MoDem). Ορισμένα κόμματα που απαρτίζουν τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) επιμένουν στην αρχική υποψηφιότητα της Λουσί Καστέ, το όνομα της οποίας είχε προταθεί για πρώτη φορά το καλοκαίρι, αλλά απορρίφθηκε γρήγορα από τον Μακρόν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments