Ειδήσεις

Το πλάνο Τραμπ για την Ουκρανία: Εδαφικές παραχωρήσεις και το ΝΑΤΟ εκτός πλαισίου

Το πλάνο Τραμπ για την Ουκρανία: Εδαφικές παραχωρήσεις και το ΝΑΤΟ εκτός πλαισίου

Πηγή Φωτογραφίας: BBC, Trump ally says Ukraine focus must be peace, not territory

Σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνουν δημόσια και ιδιωτικά προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Οι προτάσεις τριών κύριων συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου απεσταλμένου του Ντόναλτ Τραμπ για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, του απόστρατου αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, περιλαμβάνουν ορισμένα κοινά στοιχεία, όπως η απομάκρυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ από τη συζήτηση.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ σκοπεύουν να ενθαρρύνουν τη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, χρησιμοποιώντας στρατηγικές ανταμοιβών και τιμωριών. Αυτό περιλαμβάνει την αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, εάν δεν συμφωνήσει σε συνομιλίες, καθώς και την αύξηση της βοήθειας αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι σκοπεύει να τερματίσει τη σύγκρουση, η οποία διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια, εντός 24 ωρών από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, αν όχι νωρίτερα, αλλά δεν έχει διευκρινίσει πώς θα το επιτύχει.

Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι της εθνικής ασφαλείας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ότι ο Τραμπ θα μπορέσει να εκπληρώσει μια τέτοια υπόσχεση λόγω της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης.

Συνολικά, οι δηλώσεις των συμβούλων του υποδεικνύουν το ενδεχόμενο πλαισίου ενός ειρηνευτικού σχεδίου του Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αυξανόμενες απώλειες εδαφών, έχει εκφράσει την προθυμία του να εξετάσει τις διαπραγματεύσεις.

Παρά την επιθυμία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις για την ανάκτηση κάποιων από τα κατεχόμενα εδάφη της.

Ωστόσο, οι αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ο Τραμπ μπορεί να βρει τον Πούτιν απρόθυμο να συμμετάσχει σε συνομιλίες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει τους Ουκρανούς σε δύσκολη θέση και μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει συνεχίζοντας την κατάληψη εδαφών.

«Ο Πούτιν δεν βιάζεται», αναφέρει ο Γιουτζίν Ράμερ, πρώην κορυφαίος αναλυτής πληροφοριών για τη Ρωσία, ο οποίος τώρα εργάζεται στο Carnegie Endowment for International Peace.

Ο ρώσος ηγέτης, δήλωσε ο Ράμερ, δεν δείχνει έτοιμος να παραιτηθεί από τους όρους του για μια εκεχειρία και για τη διεξαγωγή συνομιλιών, μεταξύ των οποίων είναι το να εγκαταλείψει η Ουκρανία την προοπτική να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις επαρχίες για τις οποίες ο Πούτιν ισχυρίζεται πως αποτελούν μέρος της Ρωσίας, αλλά τις οποίες δεν ελέγχει πλήρως — ένα αίτημα που απορρίπτεται από το Κίεβο.

Ο Πούτιν, λέει ο Ράμερ, είναι πιθανό να τηρήσει στάση αναμονής, να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να περιμένει για να δει ποιες παραχωρήσεις θα κάνει, αν κάνει, ο Τραμπ για να τον προσελκύσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Ρόιτερς μετέδωσε το Μάιο ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο με μια κατάπαυση του πυρός έπειτα από διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της οποίας θα αναγνωρισθούν οι σημερινές γραμμές του μετώπου, αλλά είναι έτοιμος και να συνεχίσει τον πόλεμο, αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκριθούν.

Περισσότερα του ενός πλάνα

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ δεν είχε ακόμη συγκροτήσει μια κεντρική ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη ενός ειρηνευτικού σχεδίου, σύμφωνα με τέσσερις συμβούλους που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι για να περιγράψουν τις ιδιωτικές συζητήσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί σύμβουλοι έχουν ανταλλάξει ιδέες σε δημόσιες πλατφόρμες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, απευθείας στον Τραμπ.

Τελικά, η πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας φαίνεται να εξαρτάται από την άμεση προσωπική εμπλοκή των Τραμπ, Πούτιν και Ζελένσκι, όπως τόνισαν οι σύμβουλοι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «δεν είναι εφικτό να σχολιάσουμε μεμονωμένες δηλώσεις χωρίς να έχουμε μια συνολική εικόνα του σχεδίου».

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολάιν Λίβιτ, υπογράμμισε ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει πως «θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και να ενισχύσει την αμερικανική ισχύ και αποτροπή στη διεθνή σκηνή».

Ένας εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση για το αν ο εκλεγμένος πρόεδρος εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιλύσει τη σύγκρουση μέσα σε μία ημέρα αφότου αναλάβει καθήκοντα.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ένας πρώην αξιωματούχος του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, ο οποίος εμπλέκεται στη μετάβαση, δήλωσε πως υπάρχουν τρεις κύριες προτάσεις: το περίγραμμα από τον Κέλογκ, μία από τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς και μια άλλη που προωθείται από τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρώην επικεφαλής του Τραμπ στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το σχέδιο του Κέλογκ, το οποίο υπογράφεται από τον πρώην αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Φρεντ Φλιτζ και παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος στον Τραμπ, προτείνει την παγίωση των τρεχουσών γραμμών μάχης.

Οι Κέλογκ και Φλιτζ δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχόλια. Το σχέδιο τους είχε αναφερθεί για πρώτη φορά από το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Τραμπ θα παραχωρήσει περισσότερα αμερικανικά όπλα στο Κίεβο μόνο εφόσον αυτό συμφωνήσει να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Παράλληλα, θα προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι θα ενισχύσει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αν η Ρωσία απορρίψει τις διαπραγματεύσεις. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα τεθεί σε αναμονή.

Επιπλέον, στην Ουκρανία θα προσφερθούν αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αύξηση των προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας, σύμφωνα με την προτεινόμενη αυτή στρατηγική.

Ο Γκόρκα, σε τηλεφωνική επικοινωνία, χαρακτήρισε το Ρόιτερς «σκουπίδι των fake news» και αρνήθηκε να επεκταθεί.

Ο Βανς, που ως γερουσιαστής των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί στη βοήθεια προς την Ουκρανία, διατύπωσε το Σεπτέμβριο μια άλλη ιδέα.

Είπε στον αμερικανό podcaster Σον Ράιαν ότι μια συμφωνία θα περιλάβει πιθανόν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υφιστάμενες γραμμές του μετώπου η οποία θα είναι «ισχυρά οχυρωμένη» για να αποφευχθούν περαιτέρω ρωσικές επιδρομές. Η πρότασή του προβλέπει να μην ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.

Εκπρόσωποι του Βανς είπαν ότι δεν είναι διαθέσιμος για σχόλιο και δεν έχει μέχρι στιγμής κάνει γνωστές πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο Γκρενέλ, ο πρώην πρεσβευτής του Τραμπ στη Γερμανία, υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια ενός στρογγυλού τραπεζιού του Bloomberg τον Ιούλιο, χωρίς όμως να επεκταθεί. Υποστήριξε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

Ο Γκρενέλ, ο οποίος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει μια θέση στη νέα κυβέρνηση, αν και ο Τραμπ εξακολουθεί να τον συμβουλεύεται για θέματα που αφορούν την Ευρώπη, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το πρόσωπο αυτό είπε ότι ο Γκρενέλ ήταν ένα από τα λίγα πρόσωπα που συμμετείχαν στη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Πιθανή αντίδραση

Τα στοιχεία των προτάσεων ενδέχεται να προκαλέσουν την αντίδραση του Ζελένσκι, ο οποίος έχει ενσωματώσει την πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο δικό του «Σχέδιο Νίκης», καθώς και από ευρωπαίους συμμάχους και ορισμένους αμερικανούς βουλευτές, σύμφωνα με αναλυτές και πρώην αξιωματούχους της εθνικής ασφαλείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, ζητώντας τους να προχωρήσουν σε πρόσκληση για ένταξη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Ορισμένοι ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν δηλώσει την προθυμία τους να ενισχύσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να αποστέλλει όπλα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τη δυνατότητα του Τραμπ να ασκήσει πίεση στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις.

Το σχέδιο του Κέλογκ, που προβλέπει αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία, αν ο Πούτιν δεν έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο, όπου μερικοί από τους στενότερους συμμάχους του Τραμπ αντιτίθενται σε επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς αυτή την ανατολικοευρωπαϊκή χώρα.

«Δεν πιστεύω πως έχει κάποιος οποιοδήποτε ρεαλιστικό σχέδιο για να τελειώσει αυτό», λέει ο Ράμερ, ο πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments