Αθήνα και Άγκυρα επιμένουν στα ήρεμα νερά
Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Οι πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκαν, με σκοπό τη διατήρηση της ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και διήρκεσε περίπου 40 λεπτά.
Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών βρέθηκε η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Τουρκία στις αρχές του 2025. Εκεί, θα συναντηθούν ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δύο πλευρές επιμένουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στην ανάγκη διατήρησης της ηρεμίας. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν διαπιστώνει αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει έδαφος για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Κατά τη διάρκεια του ΟΤ FORUM την Τρίτη, ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, επισημαίνοντας τη σημασία του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Τόνισε ότι «αν επιθυμούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, πρέπει να το κάνουμε με προοδευτικούς και θετικούς όρους». Υπογράμμισε ότι «προτού προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε την ηρεμία και την αποφυγή εντάσεων, ώστε οι συζητήσεις να είναι παραγωγικές».
Πριν από τη συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον Φιντάν στις Βρυξέλλες, είχε προηγηθεί η συνάντηση της Υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, με τον Τούρκο ομόλογό της, Μεχμέτ Μποζάι, στην Αθήνα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, Παπαδοπούλου και Μποζάι έχουν αναπτύξει καλή συνεργασία, η οποία ενισχύθηκε από την κοινή τους προσπάθεια για τις υποψηφιότητες στην ηγεσία του ΟΑΣΕ. Αυτές οι υποψηφιότητες προτείνουν τον Τούρκο Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα και τη νομικό Μάνια Τελαλιάν για τη Διεύθυνση Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις, με τις δύο πλευρές να αναζητούν λύσεις και σε πρακτικά ζητήματα που στο παρελθόν, κατά την περίοδο έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, δεν υπήρχε δυνατότητα συνεννόησης. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τις κτιριακές υποδομές των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών.
Αυτό αναγνωρίζεται ως πρόοδος όσον αφορά τη διάθεση για εύρεση λύσεων.
Ο πολιτικός διάλογος εξελίσσεται σε ένα προβλέψιμο τραπέζι συναντήσεων, χωρίς εντάσεις, όπου οι δύο πλευρές μπορούν να εκφράσουν η μία στην άλλη τις ανησυχίες τους, χωρίς να προκαλούνται συγκρούσεις. Παρά το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα παραμένουν σταθερές στις θέσεις τους, συμφωνούν ότι διαφωνούν.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας