Μητσοτάκης: Κατώτατος στα 950 ευρώ και 1.500 ο μέσος μισθός το 2027 – Η Ελλάδα στην 11η θέση στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Δεύτερη ημέρα της συζήτησης και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα - Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027", Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
«Κατώτατος στα 950 ευρώ και 1.500 ο μέσος μισθός το 2027», ήταν το μήνυνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρέμβασή του στη Βούλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός, διευκρίνησε ότι: «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν».
Μητσοτάκης: Αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ το 2027 – Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν τις εκλογές ‘23 ότι ο μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ και στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ το 2027, έναν στόχο που όχι μόνο θα πετύχουμε αλλά θα ξεπεράσουμε κιόλας.
Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα όταν γίναμε κυβέρνηση ήταν 650 ευρώ, την τελευταία 5ετία το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 830 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω, τις τριετίες και τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.
Ο κατώτατος μισθός να μην συνιστά μέσο επιβίωσης αλλά αρχή μίας επαγγελματικής πορείας. Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική αλλαγή στην αγορά εργασίας και τομή στην εξέλιξή της με θεμέλιο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Από το 2027 και μετά θα έχει μόνο ανοδική πορεία.
Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη, δεν είμαστε τελευταίοι.
Θα συμφωνήσουμε ότι εάν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτή τη φόρμουλα, αυτό δεν θα ήταν ανώδυνη πολιτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν μπορούμε να βλέπουμε την αύξηση του μισθού ως ένα σημαντικό εργαλείο βελτίωσης εισοδήματος των ασθενέστερων εργαζόμενων, αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις πραγματικές αντοχές των επιχειρήσεων.
Για πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά
Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα και εχθές και να καταθέσω τα στοιχεία από την Ισπανία, όπου η μείωση του ΦΠΑ οδήγησε σε μια πρόσκαιρη μείωση τιμών πλην όμως σωρευτικά οι τιμές σε βασικά αγαθά αυξήθηκαν στην Ισπανία απ ότι στην Ελλάδα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι για συγκεκριμένα προϊόντα, πχ τα άλευρα, στην Ισπανία είχαν μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ είχαν αύξηση τιμής στα τρία χρόνια 30% ενώ στην Ελλάδα 17%. Στο γάλα η αύξηση έφτασε το 36% ενώ στην Ελλάδα ήταν 15,8%. Αυτό αποδεικνύει ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν καταναλωτές αλλά μεσάζοντες.
Μπορείτε κύριε Ανδρουλάκη να κατεβάσετε προϊόντα στη χαμηλότερη κατηγορία ΦΠΑ, το έχουμε κάνει και εμείς, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε κάποια προϊόντα και να τα πάτε από το 24 στο 22%. Απαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία.
Οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού
Στην ενημέρωσή του στους πολιτικούς συντάκτες σχετικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τις καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, που είναι οι εξής:
- Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός ΔΕΝ μπορεί να μειωθεί.
- Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα. Λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη των τιμών για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, αλλά εξασφαλίζει και μέρισμα από την οικονομική ανάπτυξη στους εργαζομένους, συνδέοντας τις αμοιβές τους με τα κέρδη των επιχειρήσεων.
- Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
- Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα.
- Ο μηχανισμός υπολογισμού αφορά το 2027 και μετά και θα ξεκινά από την αφετηρία των 950 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε μία περίοδο που έχει ήδη συντελεστεί σημαντικός μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας καθώς τα τελευταία 5,5 χρόνια:
- Μειώθηκε η ανεργία κατά περίπου 50%, φτάνοντας στο χαμηλότερο -μονοψήφιο- ποσοστό ανεργίας από το 2009.
- Δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
- Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, από 650 σε 830€ και ο μέσος μισθός κατά 21%.
- 22 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό, η Ελλάδα είναι στην 11η υψηλότερη θέση.
- Οι νέοι που εργάζονται αυξήθηκαν κατά 28,9%.
- Το ίδιο και οι εργαζόμενες γυναίκες, κατά 24,6%.
- Με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δηλωθείσες υπερωρίες – σε ορισμένους κλάδους ακόμη και κατά 61%.
- Μειώθηκαν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, προς όφελος, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας