Διεθνή

Ν. Κορέα: Χάνει όλα τα ερείσματα ο πρόεδρος – «Μεγάλος κίνδυνος» αν παραμείνει λέει το κόμμα του

Ν. Κορέα: Χάνει όλα τα ερείσματα ο πρόεδρος – «Μεγάλος κίνδυνος» αν παραμείνει λέει το κόμμα του

Πηγή Φωτογραφίας: Times of Israel, South Korea’s President Yoon backs down after briefly declaring martial law

Βέβαιο θεωρείται ότι αν δεν παραιτηθεί θα περάσει η πρόταση καθαίρεσής του από το κοινοβούλιο μετά το «φιάσκο» με τον στρατιωτικό νόμο

Χάνει την υποστήριξη του κόμματος του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ Γεόλ μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

«Αν ο πρόεδρος Γιουν συνεχίσει να καταλαμβάνει το αξίωμα του προέδρου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν ακραίες ενέργειες, παρόμοιες με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που θα έθετε τη Δημοκρατία της Κορέας και τους πολίτες της σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο Χαν Ντονγκ-χουν, ο επικεφαλής του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, από το οποίο προέρχεται ο Γιουν.

Ο κ. Χαν συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος Γιουν απαίτησε να συλληφθούν πολιτικοί τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, αφού ανακοίνωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, προτού αναγκαστεί να ανακαλέσει το μέτρο.

«Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ απαίτησε από τον διοικητή της αντικατασκοπείας (…) να συλληφθούν οι (πιο) σημαντικοί πολιτικοί, χαρακτηρίζοντάς τους αντικρατικά στοιχεία, και κινητοποίησε τις υπηρεσίες πληροφοριών» για να εκτελέσουν τη διαταγή, είπε ο κ. Χαν σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Αν ο πρόεδρος δεν παραιτηθεί, το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίση το Σάββατο επί της πρότασης για την αποπομπή του. Η έκβαση της ψηφοφορίας πλέον μοιάζει δεδομένη, λαμβανομένων υπόψη των δηλώσεων στελεχών του ίδιου του κόμματός του.

Το Κόμμα για τη Λαϊκή Εξουσία έχει 108 έδρες, έναντι 192 της αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, θα χρειαστεί να αποσκιρτήσουν τουλάχιστον οκτώ βουλευτές της συμπολίτευσης για να εγκριθεί το κείμενο που υπέβαλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι πάντως που μοιάζει πλέον βέβαιο, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της παράταξης.

Αν εγκριθεί το ψήφισμα, ο κ. Γιουν θα παυθεί, δεν θα είναι σε πλέον σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του ως την οριστική αποπομπή του από το αξίωμα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αν οι δικαστικοί δώσουν πράσινο φως, θα προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν εντός το αργότερο εξήντα ημερών.

Στο μεσοδιάστημα την εξουσία θα ασκεί ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου.

Ο κ. Γιουν, εκτός πολιτικής σκηνής από το πρωί της Τετάρτης, είναι αντιμέτωπος με έρευνα για «ανταρσία».

Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, ο ηγέτης του προεδρικού κόμματος συναντήθηκε μαζί του σήμερα.

Η δημοτικότητα του κ. Γιουν υποχώρησε ακόμη περισσότερο, στο 13%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν το Σάββατο, στη Σεούλ, κατά την εξέταση από το κοινοβούλιο πρότασης για την καθαίρεση του προέδρου της χώρας.

«Να τους βγάλω έξω σέρνοντας»

Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Τζο Σενγκ-λε, υλικό από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης της Βουλής υποδεικνύει πως οι στρατιωτικοί ήθελαν να συλλάβουν τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Λι Τζε-μιουνγκ, τον πρόεδρο του σώματος Γου Γουόν-σικ και ακόμη και τον κ. Χαν.

Ο διοικητής των νοτιοκορεατικών ειδικών δυνάμεων, Κουάκ Τζονγκ-γκουν, αποκάλυψε ωστόσο πως έλαβε διαταγή από τον υπουργό Άμυνας να «βγάλει σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου της χώρας όταν κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, μέτρο το οποίο ακυρώθηκε λίγες ώρες αργότερα.

«Μου δόθηκαν διαταγές από τον πρώην υπουργό να βγάλω σέρνοντας έξω τα μέλη της Βουλής», είπε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης με βουλευτή της αντιπολίτευσης Κιμ Μπιουνγκ-τζου, που μεταδόθηκε μέσω YouTube.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας διέψευσε πως ο Γιουν Σοκ Γέολ διέταξε τη σύλληψη πολιτικών ηγετών και βουλευτών μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Τρεις επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Τρεις διοικητές των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις που έγιναν στη διάρκεια της σύντομης επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Πρόκειται για τον στρατιωτικό διοικητή της Σεούλ, αυτόν των ειδικών δυνάμεων και αυτόν της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στρατιωτικοί εισαγγελείς υπέβαλαν επίσης αίτημα να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα σε 10 αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων σε σχέση με την επιβολή για σύντομο διάστημα στρατιωτικού νόμου, πρόσθεσε το υπουργείο.

«Ανθεκτική η δημοκρατία» στη Νότια Κορέα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πεπεισμένος» όσον αφορά στη «δημοκρατική ανθεκτικότητα» της Νότιας Κορέας, στη διάρκεια μιας πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του μετά την απόπειρα του προέδρου Γιουν Σοκ Γέολ να επιβάλει στη χώρα στρατιωτικό νόμο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Μπλίνκεν «μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ.: τον Τσο Τάε Γιουλ) (…) Χαιρέτισε την άρση του στρατιωτικού νόμου, εξέφρασε την πεποίθησή του για τη δημοκρατική ανθεκτικότητα (της Νότιας Κορέας) και επανέλαβε την απαρέγκλιτη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμμαχία μας», έγραψε στο X ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments