Ρουμανία: Στο «φως» έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών που αποδεικνύουν ρωσική ανάμειξη στις εκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: China Daily, Calin Georgescu
Διαβαθμισμένες πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρουμανίας που ήρθαν στο «φως» αποκαλύπτουν ότι η μετεωρική άνοδος του λαϊκιστή ακροδεξιού υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του περασμένου μήνα μόνο τυχαία δεν ήταν.
Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης εκστρατείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που πιθανότατα ενορχηστρώθηκε από “κρατικό παράγοντα”.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα πέντε απόρρητες εκθέσεις διαφόρων εθνικών θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών σχετικά με παρεμβάσεις στις εκλογές, κατόπιν αιτήματος των θεσμικών οργάνων που τις συνέταξαν.
Ένα εν υπνώσει δίκτυο, που λειτουργούσε κυρίως στο TikTok, το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό ανενεργό από την έναρξή του το 2016, ενεργοποιήθηκε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Οι χειριστές του δικτύου, που στρατολογήθηκαν και συντονίστηκαν μέσω ενός καναλιού στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, χρησιμοποίησαν μεθόδους χαρακτηριστικές του “τρόπου λειτουργίας” ενός κρατικού παράγοντα, κατέληξε η εθνική υπηρεσία πληροφοριών SRI.
Ανάγκη για διαφάνεια
Η SRI ανέφερε επίσης ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της υποψηφιότητας του Καλίν Γκεοργκέσκου, με έως και 950 ευρώ να καταβάλλονται για μια αναδημοσίευση. Το ίδιο το TikTok παραδέχτηκε ότι έλαβε 362.500 ευρώ από το συγκεκριμένο πρόσωπο την περασμένη εβδομάδα.
Την Τρίτη, εκπρόσωποι του TikTok δήλωσαν στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η κινεζική πλατφόρμα είχε αφαιρέσει “66.000 ψεύτικους λογαριασμούς και πολλούς ψεύτικους ακόλουθους” που στόχευαν το ρουμανικό κοινό από τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τη νέα Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών της ΕΕ, η πολιτική διαφήμιση σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το TikTok ρυθμίζεται πλέον αυστηρά.
Οι απόρρητες αναφορές παρουσιάστηκαν αρχικά σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (CSAT) της Ρουμανίας την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στους αρμόδιους νομικούς και ρυθμιστικούς φορείς “προκειμένου να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τις νομικές τους αρμοδιότητες, για να αποσαφηνίσουν τα ζητήματα που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του CSAT”, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του γραφείου του προέδρου.
Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι αντίκτυπο θα έχουν αυτές οι αποκαλύψεις στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.
Ο Γκεοργκέσκου έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ξόδεψε χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά τα πρόσφατα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απαγγελία κατηγοριών σχετικά με παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του.
Υπαρξιακή μάχη
Απέναντι στον εθνικιστή υποψήφιο, ο οποίος αιφνιδίασε τους πάντες κερδίζοντας την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είναι η Έλενα Λασκόνι κεντροδεξιά δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Ρουμανίας.
Η πρώην δημοσιογράφος, που στράφηκε στην πολιτική, προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες, επιμένει να τονίζει το διακύβευμα των εκλογών και πήγε σε μοναστήρι για να προσευχηθεί «για τη δημοκρατία».
Πρόκειται για μια «υπαρξιακή μάχη», εξηγεί η ίδια: «μια αντιπαράθεση» μεταξύ αυτών που θέλουν «να διατηρήσουν τη νεαρή ρουμάνικη δημοκρατία», που γεννήθηκε από την επανάσταση του 1989, και αυτών που θέλουν «να επιστρέψουμε στη ρωσική σφαίρα επιρροής».
Η Ρουμανία ζει μια περίοδο αναταράξεων: μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ακολούθησε ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, δημιουργήθηκε φόβος για ακύρωση της ψηφοφορίας, διατυπώθηκαν κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία και γεννήθηκαν υποψίες για άνιση παρουσία των υποψήφιων από το TikTok, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Γκεοργκέσκου.
Αντιδρώντας στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων, ο Σοσιαλιστής απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου ανακοίνωσε ότι στηρίζει την Λασκόνι, όπως έπραξαν και οι φιλελεύθεροι.
Ωστόσο αυτό ενδέχεται να μην αρκεί. Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση αυτή εμφάνιζαν τη Λασκόνι στο 42%, έναντι 58% για τον Γκεοργκέσκου.
Ανησυχία στην Ευρώπη
Στη Ρουμανία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ, ο εθνικιστικός του λόγος πετυχαίνει τον στόχο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όμως προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη. Ο φόβος: η χώρα αυτή, που απέκτησε στρατηγική σημασία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, να ενταχθεί στο μπλοκ της ευρωπαϊκής άκρας δεξιάς και να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ενότητα έναντι της Ρωσίας.
«Ο δεύτερος γύρος (των προεδρικών εκλογών) θεωρείται δημοψήφισμα για τη μελλοντική κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας», εκτιμά ο Μάρτιου Γκινσέα πολιτικός επιστήμονας στο ΕΤΗ της Ζυρίχης.
Αν η Ρουμανία είναι σήμερα «μια αξιόπιστη και προβλέψιμη χώρα για τη φιλελεύθερη Δύση, τυχόν νίκη του Καλίν Γκεοργκέσκου θα ευθυγραμμίσει τη χώρα με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία», οι πρωθυπουργοί των οποίων – ο Βίκτορ Ορμπάν και ο Ρόμπερτ Φίτσο αντίστοιχα—«επιθυμούν να περιορίσουν την υπερεθνική επιρροή της ΕΕ».
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εκλογές, αλλά και η γειτονική Μολδαβία, η ηγέτιδα της οποίας Μάγια Σάντου, που έχει ρουμάνικο διαβατήριο, έστειλε μήνυμα βίντεο προς του Ρουμάνους ζητώντας τους να ψηφίσουν για «μια ισχυρή, ευρωπαϊκή και ελεύθερη Ρουμανία».
Από τη Γεωργία, που συγκλονίζεται από φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις, η φιλοδυτική πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπασβίλι έστειλε τις ευχές της στη Λασκόνι.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας έχει μια κυρίως τιμητική θέση, αλλά επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας και έχει έναν ρόλο ηθικής πυξίδας.
Διαδραματίζει επίσης ρόλο στον σχηματισμό της κυβέρνησης, κάτι που μετά τις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής μοιάζει δύσκολο, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών.
Πλέον η χώρα μοιάζει διχασμένη. Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αλλά η άκρα δεξιά συγκέντρωσε το ένα τρίτο των ψήφων, κάτι πρωτοφανές για τη Ρουμανία μετά την πτώση του κομμουνισμού.
Η στροφή αυτή εξηγείται από την οργή πολλών από τους 19 εκατ. κατοίκους της χώρας μπροστά στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, λόγω του πολέμου στην άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά και επειδή θεωρούν ότι τα παραδοσιακά κόμματα είναι αποκομμένα από την καθημερινότητα.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Τετάρτη, τέσσερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία από κοινού συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, επεσήμαναν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» και ζήτησαν από τους πολίτες να απορρίψουν την Κυριακή «τον απομονωτισμό, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό».
Covid-19, Ουκρανία, κλίμα: Ο Καλίν Γκεοργκέσκου προωθεί ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας
Ο Ρουμάνος ακροδεξιός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Καλίν Γκεοργκέσκου έγινε γνωστός στο κοινό διασπείροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψευδείς πληροφορίες και θεωρίες συνομωσίας σχετικά με την covid-19, τους Ουκρανούς πρόσφυγες και την κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων.
Έπειτα από μια εκστρατεία μακριά από τα μέσα ενημέρωσης, κατάφερε να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία.
«Δεν υπάρχει covid, κανείς δεν τον έχει δει. Η μόνη επιστήμη είναι ο Ιησούς Χριστός», ανέφερε στις 11 Νοεμβρίου στο YouTube ο 62χρονος πρώην υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος.
Σε βίντεο του 2021 ο Γκεοργκέσκου εμφανίζεται να βουτά σε μια παγωμένη λίμνη, με φόντο χιονισμένα βουνά, και να επαίρεται για το ισχυρό «ανοσοποιητικό σύστημα» και «την πίστη του στον Θεό».
Πριν καν την εμφάνιση της πανδημίας επέκρινε τα εμβόλια ενάντια «σε αυτούς τους τεχνητά κατασκευασμένους εχθρούς» που είναι οι ιοί.
«Δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αντίθετα το αποδυναμώνουν», δήλωνε σε μια χώρα που ούτως ή άλλως πολλοί κάτοικοι είναι επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων.
Λιγότεροι από τους μισούς Ρουμάνους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ποσοστό πολύ μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται στο 70%.
Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο από covid-19 μετά την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη του 2019 στην Κίνα. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό. Τα εμβόλια βοήθησαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές.
Στις αρχές Νοεμβρίου σε ανάρτηση στο TikTok, που συγκέντρωσε περισσότερα από 6,2 εκατομμύρια views, ο Γκεοργκέσκου δήλωνε ότι οι ρουμανικές αρχές προσφέρουν 3.700 λέι (περίπου 740 ευρώ) τον μήνα στους μικρούς Ουκρανούς, αφότου πολλοί Ουκρανοί πρόσφυγες κατέφυγαν στη Ρουμανία, έναντι μόνο 248 λέι για τα παιδιά των Ρουμάνων.
Από τον Αύγουστο οι οικογένειες των Ουκρανών προσφύγων έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τα ίδια επιδόματα με τις οικογένειες των Ρουμάνων, αν έχουν παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στη Ρουμανία. Αυτό σημαίνει 719 λέι για όσα παιδιά είναι κάτω των 2 ετών και 292 λέι για τα μεγαλύτερα.
Εξάλλου όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες λαμβάνουν επιδόματα στέγασης και σίτισης με βάση τον μηχανισμό προσωρινής προστασίας που ενεργοποίησε η ΕΕ τον Μάρτιο του 2022. Η βοήθεια αυτή ανέρχεται σε περίπου 3.800 λέι, το ποσό που ανέφερε ο Γκεοργκέσκου, αλλά δίνεται σε οικογένειες που αποτελούνται από δύο γονείς και ένα παιδί.
Ο Γκεοργκέσκου επίσης είναι αντίθετος στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και τάσσεται υπέρ της «ειρήνης», μια θέση που συνηθίζουν να εκφράζουν οι πολιτικοί που συντάσσονται με τη ρωσική ρητορική, αν και πλέον αποφεύγει να απαντά σε ερωτήσεις για τη Ρωσία.
Αυτός ο αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή είναι «μια παγκόσμια απάτη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», ένα μέσο «για να τρομάξουν οι άνθρωποι».
Παράλληλα τον Αύγουστο του 2024 σε podcast ο Καλίν Γκεοργκέσκου αμφισβήτησε το γεγονός ότι αστροναύτες έχουν πατήσει στη Σελήνη.
«Κάποιοι λένε ότι ο άνθρωπος προσεληνώθηκε. Δεν το πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για ακόμη μια απάτη», δήλωσε.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα στη διάρκεια της εκστρατείας μεταξύ των δύο γύρων των εκλογών, αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας