Η στρατηγική σχέση Ιράν – Κίνας θα επιβιώσει επί Τραμπ;
Πηγή Φωτογραφίας: Trend, President Pezeshkian emphasizes importance of Iran-China ties
Υψηλού επιπέδου κινεζική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τεχεράνη για να συναντηθεί με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους για συζητήσεις σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς και την ενίσχυση της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών που έχει διάρκεια 25 ετών.
Όπως σημειώνει το Al Monitor, η κινεζική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κίνας Ζανγκ Γκουοκινγκ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία ανώτερων ιρανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν Μοχάμεντ Ρεζά Αρέφ. Οι αντιπροσωπείες συζήτησαν την «επέκταση των διμερών σχέσεων», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA.
Ο Γκουοκινγκ είχε επίσης συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν. Σύμφωνα με το IRNA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πεζεσκιάν υπογράμμισε ότι το Ιράν επιδιώκει σοβαρά την υλοποίηση μιας συνολικής συμφωνίας με την Κίνα.
Πριν από την άφιξη της αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαήλ Μπαγκαΐ, δήλωσε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Κίνας και θα εστιάσει στην «υλοποίηση των σχετικών τμημάτων» της συμφωνίας.
Το επίσημο έγγραφο με τίτλο «Έγγραφο συνολικής συνεργασίας μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», το οποίο υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2021 στην Τεχεράνη από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, περιγράφει ένα σχέδιο 25ετούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και της κυβερνοασφάλειας.
Το 2023, μετά από περιορισμένη πρόοδο στη συνολική στρατηγική συνεργασία, οι δύο χώρες υπέγραψαν 20 επιπλέον μνημόνια κατανόησης που αφορούν το εμπόριο, τις μεταφορές, την τεχνολογία και τον τουρισμό, με στόχο την υλοποίηση πιο συγκεκριμένων μέτρων για την εφαρμογή της συμφωνίας του 2021.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεργασία, ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του εκλεγμένου προεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για το Ιράν.
Η κινεζική αγορά παραμένει σταθερά ένας από τους κύριους προορισμούς για τις εξαγωγές του Ιράν. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων World Integrated Trade Solution της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2022, η Κίνα απορρόφησε ένα εντυπωσιακό 30% των ιρανικών εξαγωγών. Ωστόσο, την ίδια χρονιά, το Ιράν δεν συγκαταλέγονταν στους 30 κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Κίνας, λαμβάνοντας μόλις το 0,26% των κινεζικών εξαγωγών.
Κίνα και ιρανικό πετρέλαιο
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επωφεληθεί από την προσιτή τιμή του ιρανικού πετρελαίου. Οι τιμές αυτού του πετρελαίου είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως, καθώς το Ιράν έχει τη δυνατότητα να παράγει πετρέλαιο σε χαμηλό κόστος, ενώ οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν περιορίσει τους διαθέσιμους αγοραστές. Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, προμηθεύεται περίπου το 15% των αναγκών της από το Ιράν, δηλαδή περίπου 1 έως 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι κινεζικές εταιρείες συχνά αποκτούν ιρανικό πετρέλαιο μέσω μεσαζόντων, προκειμένου να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις, και το κάνουν σε σημαντικά μειωμένες τιμές.
Σχεδόν το σύνολο των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου κατευθύνεται προς την Κίνα, γεγονός που συμβάλλει στη χρηματοδότηση της ιρανικής κυβέρνησης και στην κάλυψη των εισαγωγών της. Έτσι, η κινεζική αγορά αποτελεί έναν κρίσιμο μηχανισμό για το Ιράν προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ωστόσο, η επερχόμενη αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να “κόψει” τη σανίδα σωτηρίας για το Ιράν. Στην πρώτη θητεία του Τραμπ, αφού απέσυρε τη χώρα από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, εφάρμοσε μια εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν που ακρωτηρίασε τα ιρανικά έσοδα από το πετρέλαιο.
Τόσο το Ιράν όσο και η Κίνα προετοιμάζονται για την προεδρία του Τραμπ, αλλά η Κίνα, με τις ποικίλες πηγές πετρελαίου που διαθέτει, έχει άλλες επιλογές. Το Ιράν πιθανότατα θα υποστεί σημαντικό πλήγμα εάν η Κίνα αναγκαστεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ να απομακρυνθεί από τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας