Ελληνοτουρκικά: Μονόδρομος οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Όταν απουσιάζουν οι προκλητικές δηλώσεις, όπως αυτές του υπουργού Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να μην προχωρούν, αλλά η κατάσταση με τις «σβηστές μηχανές» προσφέρει «ήρεμα νερά» στις θάλασσες και «καθαρό ουρανό» πάνω από το Αιγαίο.
Αυτό είναι ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά; Όχι απόλυτα, καθώς τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες παραμένουν εκτός συζήτησης και η πιθανότητα επίλυσής τους μέσω της Χάγης φαίνεται να απομακρύνεται.
Ωστόσο, η στασιμότητα συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Τα πιο δύσκολα ζητήματα παραμένουν «στο ράφι» κατόπιν επιλογής. Μια επίσημη διαφωνία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Αν και η ακινησία είναι προβληματική και μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδα, τα υπάρχοντα «σήματα» δεν δικαιολογούν πιο φιλόδοξες ενέργειες. Με απλά λόγια, όταν η πρόοδος εξυπηρετεί τα συμφέροντα του αντιπάλου, ουσιαστικά δεν υπάρχει δίλημμα.
Είναι πιθανό ότι η τρέχουσα κατάσταση της «ειρηνικής στασιμότητας» να είναι η πιο κατάλληλη για την παρούσα στιγμή, και για έναν επιπλέον λόγο: πλησιάζουν δύο σημαντικές συναντήσεις.
Η άτυπη διάσκεψη για το κυπριακό και το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του χρόνου στην Άγκυρα.
Από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, καθώς δεν έχουν την εξουσιοδότηση από τα ανώτερα κλιμάκια να προχωρήσουν σε περαιτέρω βήματα. Θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση, οι γκρίζες ζώνες και η γαλάζια πατρίδα δεν θα εξαφανιστούν απλώς επειδή θα προχωρήσει η θετική ατζέντα. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα ότι η δημιουργία μιας βάσης και η προοπτική συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής μπορεί να αποτελέσουν μια επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι Κώστας Φραγκογιάννης και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου διατήρησαν απλώς «ζεστή» την ατμόσφαιρα με τις συναντήσεις τους με τους ομολόγους τους.
Στην Αθήνα εξετάστηκε το επεισόδιο της Κάσου, καθώς η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διστάσει να παρέμβει όπου θεωρεί ότι έχει δικαιώματα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ποτέ δει με θετικό μάτι την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη και σίγουρα δεν θα χάσει την ευκαιρία να επιδείξει τη δύναμή του. Κανείς δεν θέλει να πιστεύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των εορτών, το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα. Πρόσφατα, τέσσερις φρεγάτες της Τουρκίας, επιστρέφοντας από άσκηση, πλησίασαν τις περιοχές της Κάσου και της Καρπάθου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει συνέχεια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: Τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν ξανά οι προγραμματισμένες έρευνες στην ίδια περιοχή; Η απόσταση από τα «ήρεμα νερά» στην «τρικυμία» είναι πολύ μεγάλη.
Η συζήτηση επανέρχεται στη στάση που πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική πλευρά. Όταν η κατάσταση δεν προχωρά, είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι επωφελούνται από τη διατήρηση μιας αμφισβητούμενης κυριαρχίας σε ζωτικής σημασίας περιοχές.
Είναι πραγματικά η Τουρκία αφοσιωμένη στον διάλογο; Μια χώρα που συχνά επιδεικνύει περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο δεν φαίνεται να έχει ξυπνήσει μια μέρα με την απόφαση να επενδύσει στην αρχή της καλής γειτονίας και της συνεργασίας.
Ωστόσο, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί εναλλακτικές προτάσεις ή μια διαφορετική στρατηγική που θα μπορούσε να βελτιώσει θεαματικά τις σχέσεις με την Τουρκία, οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας αποδεικνύονται η πιο αποτελεσματική και ασφαλής επιλογή για τη χώρα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας