Έρχεται μείωση στις προμήθειες των τραπεζών
Πηγή Φωτογραφίας: [372808] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο οξύς πόνος που ένοιωσε στη μέση του ο κ. Μητσοτάκης, εξαιτίας τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί αρκετούς μήνες, δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει την ομιλία του στη Βουλή όπως επιθυμούσε.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός πρόλαβε να στείλει ένα μήνυμα προς τις τράπεζες, προαναγγέλλοντας μέτρα που θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα αντιμετωπίσουν τις πρακτικές που επιβαρύνουν τους πολίτες. «Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν. Η αντίδραση τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί», τόνισε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας την δυσαρέσκεια που υπάρχει για την στάση τους στις συζητήσεις που έχουν γίνει.
Κόντρα κυβέρνησης με το τραπεζικό σύστημα
Δεν είναι η πρώτη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το τραπεζικό σύστημα. Προηγήθηκαν προσπάθειες, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ώστε να μειωθούν οι προμήθειες ή να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων, όμως το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό σε σχέση με τις επιδιώξεις και τις ανάγκες. Στο ίδιο αδιέξοδο έφτασαν και αυτή τη φορά οι συζητήσεις που προηγήθηκαν. Η αποτυχία να βρεθεί από κοινού με τους τραπεζίτες η κατάλληλη φόρμουλα και να επιτευχθεί μία συμφωνία απλά διαιώνισε τα προβλήματα και αύξησε τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο έχουν επεξεργαστεί μία δέσμη μέτρων που θα απαντά στο ζήτημα και ταυτόχρονα δεν θα διακινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στόχος να μειωθούν οι προμήθειες
Στόχος είναι να μειωθούν οι υψηλές προμήθειες, ακόμα και για συναλλαγές μικρών ποσών, να αυξηθούν τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πεντάδα των χωρών της Ευρωζώνης με τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου αφού οι τράπεζες συντηρούν την “ψαλίδα” στην τιμολόγηση καταθέσεων και δανείων, παρά τις συστάσεις που έχουν γίνει και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν δίνονται στεγαστικά δάνεια με τον κατάλληλο ρυθμό, ενώ, τα ακίνητα τα οποία διαθέτουν δεν τα εκποιούν ώστε να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συμπιεστούν οι τιμές, διατηρώντας τα οφέλη για τους ισολογισμούς τους, όπως πλέον παρατηρούν και στην κυβέρνηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας