Πολιτική

Γιατί η απορρύθμιση του γαλλογερμανικού άξονα ανησυχεί την Αθήνα

Γιατί η απορρύθμιση του γαλλογερμανικού άξονα ανησυχεί την Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιεί με κάθε ευκαιρία τις εξελίξεις στη Γαλλία

Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει μια «τέλεια καταιγίδα» δημοσιονομικών και πολιτικών προκλήσεων, γράφει το Politico. H κυβέρνηση Μπαρνιέ «επιχείρησε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της Γαλλίας, φέρνοντας προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση έναν προϋπολογισμό που είχε από τη μία σημαντικές περικοπές ύψους 40 δισ. ευρώ και από την άλλη αυξημένους φόρους ύψους 20 δισ. ευρώ». Και πλέον η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην κατάρρευση από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς αλλά και από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη ψηφοφορία μομφής μετά την ήττα της κυβέρνησης Πομπιντού το 1962 – επί προεδρίας τότε του Σαρλ ντε Γκωλ. Ταυτόχρονα στη Γερμανία βιώνει τις δικές της σοβαρές περιπέτειες η συμμαχική κυβέρνηση Σολτς και η χώρα θα μείνει στο επόμενο διάστημα σε μια πολιτική αδράνεια.

Και όταν η κατάσταση επιδεινώνεται τόσο (πολιτικά και οικονομικά) στον γαλλογερμανικό άξονα- στις δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης – είναι βέβαιο ότι τα πράγματα δεν είναι καλά για κανέναν.

Με αυτόν τον τρόπο, το Μαξίμου επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας. Οι γαλάζιοι έχουν εντοπίσει έναν «μπαμπούλα» από το εξωτερικό, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχύσει την αφήγησή τους. «Δείτε τι συμβαίνει στο Παρίσι και το Βερολίνο…» αναφέρουν ολοένα και πιο συχνά τα κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού.

Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία που προσφέρουν οι εξελίξεις στη Γαλλία, προβάλλοντάς τες ως παραδείγματα προς αποφυγή. Ο στόχος είναι να συσπειρώσει τόσο τη συντηρητική βάση της ΝΔ όσο και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι οποίοι θεωρούν τη σταθερότητα ως κορυφαία προτεραιότητα.

Η προσπάθεια αυτή είναι απαιτητική και επείγουσα, καθώς το πολιτικό Κέντρο έχει πλέον και άλλον διεκδικητή – το ΠΑΣΟΚ.

Η ανάγκη της κυβέρνησης να αναφέρεται στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πολλά. «Δεν υπήρχε συμμαχία Καμμένου-ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί σχημάτισαν κυβέρνηση. Συχνά δημιουργείται ένα λαϊκίστικο μέτωπο που, αν και προέρχεται από διαφορετικές ιδεολογικές βάσεις, καταλήγει να υιοθετεί κοινά απολιτικά προγραμματικά αιτήματα. Αυτές οι δήθεν λύσεις δεν είναι πραγματικές λύσεις», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη δηλώνει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε κίνηση (όπως πρόωρες εκλογές ή αλλαγές στον εκλογικό νόμο) που θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να διαφυλάξει το προφίλ της «θεσμικότητας» που θέλει να προβάλλει και να εδραιώσει για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του «εγγυητή» της σταθερότητας.

Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη στο CNN είναι ενδεικτικές. «Εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει ένα αξιοθαύμαστο comeback», ανέφερε στον Ρίτσαρντ Κουέστ από το Λονδίνο. Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Γαλλία και τη Γερμανία, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Υπάρχουν χώρες που αυξάνουν τους φόρους, ενώ εμείς τους μειώνουμε. Υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν πτώση στον τομέα της μεταποίησης, ενώ η μεταποίηση στην Ελλάδα ενισχύεται. Έτσι, τουλάχιστον ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας τα του οίκου μας σε τάξη».

Ενώ είναι προφανές ότι σε πολιτικό επίπεδο θα προωθείται με κάθε τρόπο το γνωστό αφήγημα της σταθερότητας, στο οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις σκληρές αλήθειες της πραγματικότητας, αναγκάζοντας την να αποδεχτεί δύσκολες παραδοχές.

Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού έχει δώσει ήδη οδηγίες στα κυβερνητικά στελέχη να κατανοούν την καθημερινότητα όπως την βιώνουν οι πολίτες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα που καταγράφεται σε τοπικό και καθημερινό επίπεδο και στα στοιχεία των μακροοικονομικών δεικτών.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments