Οι δοκιμασίες στη σχέση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ
Πηγή Φωτογραφίας: [373991] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έπειτα από τρία χρόνια προκλήσεων στις σχέσεις τους, δημιούργησε μια «ακτίνα» ελπίδας για το πολιτικό κλίμα, που ενδεχομένως να ευδοκιμήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Τα επιτελεία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξέπεμψαν ένα μήνυμα ειλικρινούς και εποικοδομητικής συζήτησης για όλα τα σημαντικά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας και της κοινωνίας. Οι δύο άνδρες δεν περιορίστηκαν μόνο στην παρουσίαση των δικών τους απόψεων, αλλά αναζήτησαν και βρήκαν κοινές συνισταμένες σε θέματα όπως το δημογραφικό, συμφωνώντας να προχωρήσουν σε μια κοινή πρωτοβουλία για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής. Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Εθνικής Επιτροπής Καταναλωτή, αν και η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η υλοποίηση του προγράμματός της θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θα διατηρήσει τη δική της αντιπολιτευτική στρατηγική.
Μια συνάντηση διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών δεν μπορεί προφανώς να εξαλείψει τις διαφορές ούτε να επιλύσει ζητήματα που έχουν προκαλέσει έντονες συγκρούσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, όπως είναι το θέμα των παρακολουθήσεων, το οποίο έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, ή η μείωση του ΦΠΑ, για την οποία οι απόψεις είναι εντελώς διαφορετικές.
Ωστόσο, αυτή η συνάντηση έχει θέσει, στην πράξη, στο επίκεντρο τη δυνατότητα απαλλαγής του πολιτικού σκηνικού από την τοξικότητα που έχει διαχυθεί από την εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, κάτι που φαίνεται εφικτό. Έτσι, ίσως για πρώτη φορά από το 2012, οι ηγέτες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι μπορούν να καθίσουν απέναντι, να ανταλλάξουν απόψεις, να καταγράψουν τις διαφωνίες τους και να αναζητήσουν κοινούς τόπους σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα.
Με τις επόμενες εθνικές εκλογές να προγραμματίζονται από το Μέγαρο Μαξίμου για το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027, η πολιτική ατζέντα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτούν αναζητήσεις συναινέσεων. Αυτά τα ζητήματα θα αποτελέσουν το πρώτο «κρας τεστ» για το κλίμα που εξέπεμψαν χθες οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης.
Το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση της πλειοψηφίας, δηλαδή του πρωθυπουργού, θα καθορίσει τον τόνο της συζήτησης. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να αποκαλύψει την πρότασή του, είτε αναφορικά με το πρόσωπο είτε με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί να έχει ο υποψήφιος, παρά τις τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που επιδιώκουν υποψηφιότητα από τον κεντροδεξιό χώρο.
Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο η συναίνεση δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά και απαραίτητη, αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με το άρθρο 16 και την αναθεώρησή του να θεωρούνται ως κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε άλλα θέματα που η κυβέρνηση θα προτείνει κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Πριν από τις «συναντήσεις» της νέας χρονιάς, ωστόσο, θα προηγηθεί η συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία συνιστά τη σημαντικότερη κοινοβουλευτική δοκιμασία και περιλαμβάνει και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αυτή η διαδικασία αποτελεί το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, στα μέσα Δεκεμβρίου, θα αναδειχθούν οι βασικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ερώτημα, όμως, είναι σε ποιο πλαίσιο και με ποιο κλίμα θα πραγματοποιηθεί αυτή η αντιπαράθεση.
Μια καθαρά πολιτική αντιπαράθεση διαφέρει σημαντικά από μια έντονα προσωπική αντιπαράθεση, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί χρησιμοποιούν ακραία ρητορική. Έτσι, το περιεχόμενο της συζήτησης γύρω από τον προϋπολογισμό και η στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, σε ζητήματα όπως οι αμυντικές δαπάνες, θα λειτουργήσουν ως «καθρέφτης» του γενικότερου πολιτικού κλίματος που θα διαμορφωθεί.
Με τον πολιτικό χρόνο να είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, είναι σαφές ότι η πολιτική ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στα «προγραμματισμένα» θέματα. Ωστόσο, η αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη αποτελεί το κύριο, απτό αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης. Τώρα μένει να φανεί πώς αυτή η επικοινωνία θα επηρεάσει την «εφαρμοσμένη» πολιτική και την αντιπαράθεση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας