Ποιες αλλαγές σκέπτεται ο Μητσοτάκης για τις τράπεζες
Πηγή Φωτογραφίας: [374024] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΟΣΑ MATHIAS CORMAN (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η απροσδόκητη αποχώρηση του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, επισκίασε τη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο και αποδόθηκε στην ξαφνική επιδείνωση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Η εικοσάλεπτη ομιλία του, ωστόσο, περιλάμβανε και την προαναγγελία μιας συνολικής κυβερνητικής παρέμβασης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και σχετίζεται με τη λειτουργία των τραπεζών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των υψηλών προμηθειών που επιβάλλουν τα τραπεζικά ιδρύματα, στα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων, καθώς και στα υψηλά επιτόκια δανείων που δεν χορηγούνται με τον απαιτούμενο ρυθμό. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη εκποίησης ακινήτων προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στην αγορά.
«Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν σε όλα αυτά. Ωστόσο, η αντίδρασή τους μέχρι στιγμής δεν μας ικανοποιεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, καθορίζοντας έτσι το πλαίσιο για την κυβερνητική παρέμβαση στα συγκεκριμένα ζητήματα.
Το αυστηρό μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τις τράπεζες εκδόθηκε ως αντίκρισμα στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον Νίκο Ανδρουλάκη, σχετικά με την επιβολή έκτακτης φορολόγησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε αυτή την πρόταση ως «πυροτέχνημα», τονίζοντας ότι δεν θα προσφέρει καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, ήδη επεξεργάζονται μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων που επικεντρώνονται στα επιτόκια, τις προμήθειες και τα δάνεια στέγασης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η λειτουργία μη πιστωτικών ιδρυμάτων θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα περιορίσει τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, τόσο για τα στεγαστικά όσο και για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Επιπλέον, αν και αναγνωρίζονται οι προσπάθειες για τη μείωση ορισμένων προμηθειών των τραπεζών, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πιο συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με στόχο τη σημαντική μείωση των τραπεζικών προμηθειών, πέρα από το νέο όριο μεταφοράς εμβασμάτων που θα ισχύσει από το νέο έτος σύμφωνα με κοινοτικό κανονισμό (0,5 έως 1,2 ευρώ).
Τέλος, σχετικά με την παρατήρηση του πρωθυπουργού για τα ακίνητα που δεν έχουν εκποιηθεί από τις τράπεζες, με σκοπό τη μείωση των τιμών στην αγορά, η κυβέρνηση στοχεύει στη σημαντική μείωση του αποθέματος των 21.000 ακινήτων που κατέχουν οι τράπεζες και οι servicers.
Η άρνηση του πρωθυπουργού για τον ΦΠΑ
Μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναδείχθηκε το πρώτο σημείο διαφωνίας, το οποίο είχε θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συζήτησής τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε σε κάθε συζήτηση σχετικά με την πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ισπανία. Όπως εξήγησε, η αρχική μείωση του ΦΠΑ μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα μια προσωρινή πτώση των τιμών, ωστόσο, συνολικά οι τιμές στα βασικά αγαθά αυξήθηκαν.
Επιπλέον, ανέφερε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τα άλευρα, όπου στην Ισπανία ο ΦΠΑ ήταν μηδενικός, αλλά η τιμή τους αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε τρία χρόνια, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν μόλις 17%. Παράλληλα, σημείωσε ότι η τιμή του γάλακτος στα ισπανικά σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 36%, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 15,8%.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας