Πολιτική

Πολιτικός γρίφος η εκλογή του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας

Πολιτικός γρίφος η εκλογή του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: [371899] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μπροστά σε διλήμματα ο πρωθυπουργός

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα πεδίο συμβολικής συναίνεσης μεταξύ των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Από το 1999, όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος επανεξελέγη στη θέση αυτή, είναι συνηθισμένο η κυβερνώσα και πλειοψηφική παράταξη να προτείνει έναν υποψήφιο από την «αντίπαλη» πλευρά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ο προτεινόμενος να εξασφαλίζει συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή.

Μοναδική εξαίρεση υπήρξε η προεδρική εκλογή του Δεκεμβρίου 2014. Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης και ανακατατάξεων, ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προέτεινε τον Σταύρο Δήμα, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία σύμφωνα με το Σύνταγμα, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο, και έτσι συνεχίστηκε η παράδοση των συναινέσεων.

Ο πρωθυπουργός μπροστά στην επικείμενη εκλογή

Το 2019 τροποποιήθηκαν οι προϋποθέσεις που καθορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη διάλυση της Βουλής, καθώς η εκλογή μπορεί να ολοκληρωθεί με απλή πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά, η διάθεση για συναίνεση παρέμεινε το 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μια πρώην δικαστικό που τότε θεωρούνταν ότι ανήκει στην προοδευτική πτέρυγα.

Μέχρι πρόσφατα, όλοι πίστευαν ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιφυλάσσουν εκπλήξεις, καθώς είναι συνηθισμένο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπηρετεί δύο θητείες. Ωστόσο, οι εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ είναι ευαίσθητες, και ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ φαίνεται να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έως και 30 «αντάρτες» βουλευτές, γεγονός που οδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάσει την πρόταση άλλου υποψηφίου, προκειμένου να ηρεμήσει το εσωκομματικό κλίμα.

Το παράδοξο σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι ο πρωθυπουργός διατηρεί την αβεβαιότητα, χωρίς να έχει ακόμη εξηγήσει τους συγκεκριμένους λόγους που τον οδήγησαν να μην ανανεώσει τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προσεγγίσει το ΠΑΣΟΚ χωρίς να εξετάσει την εσωτερική συνοχή του, τότε θα στραφεί σε πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή ο Γιάννης Στουρνάρας, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρώτος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών της ίδιας κυβέρνησης. Σκοπός είναι να καταστεί σαφές ότι τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα και ότι η μνημονιακή τους συνεργασία παραμένει «θέμα υπερηφάνειας» για τη ΝΔ. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του κόμματος κατά την προεδρία του Βενιζέλου.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορεί και ένα άλλο όνομα που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίσει την ενότητα της ΝΔ: αυτό του Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μεταξύ των εκλογών του 2012.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments