“Φουντώνει” η ονοματολογία για τον επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας
Πηγή Φωτογραφίας: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)
Μία υποψηφιότητα έχει ήδη προταθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ η ονοματολογία είναι διάχυτη, συνοδευόμενη από σενάρια για πιθανές πολιτικές εξελίξεις, δημιουργώντας έτσι το σκηνικό της «προεδρολογίας».
Η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρωθυπουργός, επιδιώκουν να περιορίσουν κάθε σχετική συζήτηση μέχρι τις αρχές του νέου έτους, όταν θα πλησιάσει η ώρα των αποφάσεων και των ανακοινώσεων, καθώς η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Μέχρι στιγμής, η μοναδική δημόσια πρόταση προέρχεται από τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο, πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, καλώντας όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν αυτή την υποψηφιότητα.
Όλοι αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, έχουν ακουστεί ως πιθανές επιλογές τα ονόματα του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.
Στην πρώτη περίπτωση, αναφέρεται σε μια επιλογή με παραταξιακά χαρακτηριστικά, η οποία θα γινόταν με κύριο στόχο το εσωκομματικό κοινό και την ελπίδα ότι, λόγω της θεσμικής θέσης, θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλες ψήφους. Αντίθετα, οι υποψηφιότητες των Παπαδήμου και Στουρνάρα θα απευθύνονταν σαφώς και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο στήριξε την κυβέρνηση του πρώτου και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά με τον κ. Στουρνάρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Δύο ακόμη υποψηφιότητες με παραταξιακά χαρακτηριστικά προτάθηκαν: αυτή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει ενδιαφέρον, και του Νίκου Δένδια, ο οποίος συνεχώς κρατά αποστάσεις από κάθε σχετική συζήτηση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε αποφάσεις και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων.
Ωστόσο, έμπειρα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ο τρόπος που φαίνεται να κλείνει το ζήτημα της διαγραφής του Σαμαρά, χωρίς να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο κόμμα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση, ενισχύει τις πιθανότητες μιας επιλογής που δεν θα έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Μια τέτοια επιλογή θα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της συνοχής της Κ.Ο. και στην τόνωση του παραταξιακού φρονήματος.
Με αυτό το σκεπτικό, φαίνεται ότι μια υποψηφιότητα που δεν θα έχει άμεση σύνδεση με τη συντηρητική παράταξη αποκτά προβάδισμα στην παρούσα συγκυρία. Ενδεχομένως, μια επιλογή εκτός πολιτικής θα μπορούσε να αποτρέψει γκρίνιες από το εσωτερικό της ΝΔ. Αυτή η επιλογή θα διευκόλυνε την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων και υποστήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις εκτός της ΝΔ, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία.
Το ΠΑΣΟΚ συνεχώς αναφέρεται στην άτυπη παράδοση που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση επιλέγει υποψήφιο για την Προεδρία από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο.
Αυτό αποτελεί το ελάχιστο προαπαιτούμενο για να δημιουργηθεί μια βάση συναίνεσης από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία τονίζει επίσης την ανάγκη επιλογής ενός προσώπου που να πληροί τις απαιτήσεις του θεσμού.
Είναι σίγουρο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιμένει να ακούσει πρώτα τις αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη πριν εκφράσει τη γνώμη του για το θέμα της Προεδρίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αντέδρασε με θυμό στην πρωτοβουλία του Θεόδωρου Μαργαρίτη να αναφερθεί πρώτος σε υποψηφιότητα του Ράμμου, ενώ η οδηγία προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι να αποφεύγουν την εμπλοκή σε ονοματολογία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας