Τράπεζες και μισθοί κυριαρχούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Πηγή Φωτογραφίας: ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στην πορεία προς τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025, που θα ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου στη Βουλή, αναδεικνύεται και το ζήτημα των τραπεζών, ένα θέμα που παραμένει πάντα επίκαιρο στη δημόσια συζήτηση.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη φορολόγηση των «υπερκερδών» των τραπεζών απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επέλεξε να το δηλώσει από το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με επενδυτές, τονίζοντας ότι, αν και η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, η φορολόγηση δεν αποτελεί προτεραιότητα. Το ίδιο επανέλαβε και στη Βουλή, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν λύσης, όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, η αργή χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς και τα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμη εκποιηθεί.
Η «δέσμη» μέτρων που ετοιμάζουν το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνεται ακριβώς σε αυτές τις κατευθύνσεις, με σκοπό τη μείωση των προμηθειών και τη διευκόλυνση των πολιτών από τον τραπεζικό τομέα. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι, αν και έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να αντιδράσουν, η απάντησή τους δεν είναι ικανοποιητική. Προανήγγειλε «σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση που θα επιλύσουν τα ουσιαστικά προβλήματα», χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως «πυροτεχνήματα» προτάσεις όπως η έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, καθώς μια τέτοια ενέργεια δεν θα έλυνε το πραγματικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η δήλωση του πρωθυπουργού παραπέμπει ουσιαστικά στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ο οποίος αποτελεί το επόμενο «ορόσημο» για το πολιτικό σύστημα.
Η επικείμενη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, σε μια περίοδο μακριά από εκλογές, θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την «αφετηρία» της πολιτικής αντιπαράθεσης για το προσεχές διάστημα. Οι πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν «θέσεις μάχης» στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και την αναδιάρθρωση των κοινοβουλευτικών δεδομένων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη σύγκρουση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά τη συνάντησή τους, καθώς και στον θεσμικό ρόλο που έχει αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος δηλώνει ότι το κόμμα του αποτελεί την αληθινή αξιωματική αντιπολίτευση. Σε αυτή τη «σύγκρουση», το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί μια διακριτική στάση, τοποθετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο φάσμα του λαϊκισμού και το ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στις δυνάμεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης, εφόσον το επιλέξουν.
Η κυβέρνηση προβάλλει ως κεντρικό θέμα του Προϋπολογισμού τις «12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις μισθών», εστιάζοντας όχι μόνο στην αύξηση του κατώτατου μισθού για άλλη μια χρονιά, αλλά και στη διασφάλιση ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον η μείωσή του. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός αλγορίθμου που θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό, με στόχο να φτάσει τα 950€ έως το 2027, ενώ ο μέσος μισθός αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 1.500€.
Αν και το κυβερνητικό επιτελείο προβάλλει ένα θετικό πλαίσιο για την οικονομία, αναγνωρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια παραμένουν «τροχοπέδη» για την αντίληψη αυτής της βελτίωσης στην καθημερινότητα των πολιτών. Η συζήτηση για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ «κλείνει» σε κάθε ευκαιρία, καθώς θεωρείται ότι το κύριο πρόβλημα είναι ο συσσωρευμένος πληθωρισμός των τελευταίων τριών ετών, και εκτιμάται ότι η αύξηση των εισοδημάτων είναι η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπισή του.
Όπως συμβαίνει συνήθως, η εκτενής συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αναμένεται να καθορίσει τους πολιτικούς συσχετισμούς, οι οποίοι από την αρχή του νέου έτους θα αντικατοπτριστούν στα δύο επόμενα σημαντικά και ανοιχτά ζητήματα της πολιτικής ατζέντας: την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας