Παναγία των Παρισίων: Έλαμψε ξανά!Όλα όσα έγιναν στην ιστορική τελετή για τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού
Πηγή Φωτογραφίας: (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP)
Εγράφη ιστορία το βράδυ του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου 2024 με τα θυρανοίξια της ανακαινισμένης Νοτρ Νταμ. Η περίφημη Παναγία των Παρισίων αναγεννήθηκε μετά από 5 χρόνια εντατικών και εκτεταμένων επισκευών, σε μια τελετή που καθήλωσε με τη μεγαλοπρέπεια αλλά και τη συγκίνηση που προκάλεσε, ολόκληρο τον πλανήτη. Θα έλεγε κανείς ότι ήταν η «δευτέρα παρουσία» του εμβληματικού ναού, μια ανανέωση της αντοχής ενός κτηρίου-συμβόλου απέναντι στην αιωνιότητα.
Μέσω των ιστορικών πηγών είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής της Παναγίας των Παρισίων, το 1345, ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός για την εποχή, ενδεχομένως για τον Μεσαίωνα γενικότερα. Ύστερα από 182 χρόνια οικοδόμησης, ο μεγαλειώδης καθεδρικός, μπορούσε να υποδεχθεί τους πιστούς. Τα δεύτερα θυρανοίξιά του, μέσα από ό,τι άφησε η πυρά και ό,τι ανακατασκεύασαν οι άνθρωποι 680 χρόνια αργότερα με μια ασύλληπτα ταχεία επιχείρηση αποκατάστασης συναρτήσει των τεράστιων τεχνικών δυσκολιών, αποτελεί σχεδόν ένα θαύμα.
Βεβαίως, τα εγκαίνια της Νοτρ Νταμ δεν είναι, κατά πάσα βεβαιότητα, το θαύμα που προσδοκά ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να σώσει το πολιτικό μέλλον του. Όπως δεν είναι το θαύμα στο οποίο ελπίζει ο ηγέτης της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να αναδειχθεί νικητής στον πόλεμο με τη Ρωσία. Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον, στενό συνεργάτη του πλέον, τον υπερδισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, δεν έχουν ανάγκη κανένα θαύμα για να επιβεβαιώσουν τη δύναμη και την επιρροή τους -προς το παρόν τουλάχιστον. Απλώς βρέθηκαν στο Παρίσι σαν υψηλοί προσκεκλημένοι της γαλλικής Προεδρίας, μάλλον για να υπάρξει μια ευκαιρία να θαυμάσει η υφήλιος αυτούς καθώς θαύμαζαν το αποτέλεσμα της πενταετούς ανακατασκευής.
Περίπου 40 ηγέτες και ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι, μαζί με κροίσους επιχειρηματίες και δεκάδες ακόμη VIP ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εμανουέλ Μακρόν να παραστούν στο ιστορικό γεγονός. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύντροφό της, Παύλο Κοτσώνη. Οι θέσεις τους ήταν όπισθεν του μέλλοντος βασιλέα της Μεγάλης Βρετανίας πρίγκιπα Γουίλιαμ, στην ίδια πτέρυγα καθισμάτων με προσωπικότητες όπως ο Ανρί, Μέγας Δουξ του Λουξεμβούργου και η σύζυγός του Μαρία Τερέζα, ο βασιλιά Φίλιππος του Βελγίου και η σύζυγός του βασίλισσα Ματθίλδη, αλλά και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.
Στον πανηγυρικό χαιρετισμό του, αφού προηγουμένως είχε μια σύσκεψη ιδιαιτέρως με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέδειξε τη μοναδική σημασία του γεγονότος, με τον δέοντα διθυραμβικό τόνο.
«Στέκομαι ενώπιόν σας προτού αρχίσει η λειτουργία» είπε με σεβασμό και ταπεινοφροσύνη ο Γάλλος Πρόεδρος απευθυνόμενος στην ομάδα των πυροσβεστών που εκπροσώπησε όσους τον Απρίλιο του 2019 έδωσαν την ύστατη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν τη Νοτρ Νταμ «προκειμένου να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους. Ευγνωμοσύνη για όσους διέσωσαν και όσους βοήθησαν στο να ανοικοδομηθεί η Notre-Dame de Paris. Ευγνωμοσύνη επίσης προς όλοι όσοι παρίστανται σήμερα, καθώς αποδίδουμε τον ναό πίσω στους Καθολικούς, στους Γάλλους και σε ολόκληρο τον κόσμο».
» Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ ηχούν ξανά. Είναι οι καμπάνες που συνόδευσαν την ιστορία μας. Θα μπορούσαμε να μην τις έχουμε ακούσει ξανά ποτέ. Θυμόμαστε όλοι με θλίψη την εικόνα με τις φλόγες να κατατρώγουν το κλίτος του ναού, τους πυργίσκους να καταρρέουν, τις ώρες της μάχης με τη φωτιά. Αξίζουν απέραντα συγχαρητήρια στους πυροσβέστες που κατόρθωσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά, πριν φτάσει στα καμπαναριά. Εάν αυτά καταστρέφονταν, η Νοτρ Νταμ θα είχε χαθεί για πάντα.
» Εμείς αποφασίσουμε να ξαναχτίσουμε την Παναγία μας, να την κάνουμε πιο όμορφη από ποτέ, μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Κι αυτό κατέστη εφικτό χάρη σε μια ασυνήθιστη επίδειξη συναδέλφωσης από όλες τις ηπείρους, από όλες τις θρησκείες και καθέναν που ήθελε να συνεισφέρει οικονομικά στην προσπάθειά μας.
Προηγουμένως, ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων, εν μέσω καταιγίδας, είχε ηγηθεί μιας πομπής κληρικών ως την κεντρική πύλη του ναού, η οποία παρέμενε κλειστή. Πίσω του και σε απόσταση αρκετών μέτρων έστεκαν ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν, μαζί με τη δήμαρχο Παρισίων, Αν Ινταλγκό.
Ο αρχιεπίσκοπος απήγγειλε τα προκαθορισμένα λόγια και κτύπησε τρεις φορές από τρεις φορές, τελετουργικά, την κλειστή θεόρατη θύρα, χρησιμοποιώντας μια ποιμαντορική ράβδο φτιαγμένη από ξύλο της παλαιάς καμένης οροφής. Κι όταν η πύλη άνοιξε, αποκαλύφθηκε το εκπληκτικό αποτέλεσμα του πενταετούς εγχειρήματος αποκατάστασης: Όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη, λίθινα και ξύλινα, από τις χαρακτηριστικές του γοτθικού ρυθμού οξυκόρυφες αψίδες και τα σταυροθόλια, οι κόγχες, όπως και το δάπεδο, τα βιτρώ κ.λπ. ήταν στέρεα και στη θέση τους. Σε μια απόχρωση που μοιάζει μεν ανοίκεια καινούργια, αλλά που σε κάθε περίπτωση εντείνει το δέος, το οποίο, ούτως ή άλλως, επιβάλλει στον πιστό με τις διαστάσεις και τις αναλογίες της η Νοτρ Νταμ.
Ένα από τα μεγαλύτερα «αστέρια», θα μπορούσε να πει κανείς, της όλης τελετής και σίγουρα ένας από τους πρωταγωνιστές ενός κολοσσιαίου έργου αποκατάστασης που κόστισε 700 εκατ. ευρώ (και θα ολοκληρωθεί με δαπάνη ακόμη 150 εκατ.) ήταν το εκκλησιαστικό όργανο του 1860. Ως εκ θαύματος είχε επιζήσει της πυρκαγιάς, όμως οι 8.000 σωλήνες του, από τη λεπτότερη έως την πιο μπάσα «καμινάδα» του, χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθούν και να καθαριστούν με τη μέγιστη φροντίδα, προτού συναρμολογηθούν και ρυθμιστούν ξανά.
Όταν ο αρχιεπίσκοπος Παρισίων ανέκραξε «ας αφυπνιστεί το όργανο. Ας ακουστεί ο ύμνος εις τον Κύριον», η Νοτρ Νταμ επισήμως επανήλθε στην, ιδανικά αιώνια, νέα ζωή της.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας