Μ. Ανατολή: Η επόμενη ημέρα μετά την πτώση Άσαντ
Πηγή Φωτογραφίας: Malta Today, Rebels take control of Syria, as Russia confirms Bashar Al-Assad's escape from the country
«Ο εκδιωγμένος πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έφτασε στη Μόσχα», ανακοίνωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, βάζοντας τέλος στις εικασίες σχετικά με την τύχη του πρώην δικτάτορα. «Η Ρωσία του χορήγησε άσυλο για ανθρωπιστικούς λόγους», ανέφεραν. Ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του, η οποία προήλθε από μια ταχεία επίθεση των ανταρτών σε όλη τη χώρα, τερματίζοντας έτσι την 24χρονη σφοδρή διακυβέρνησή του.
Καθώς ο Άσαντ διέφυγε, βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν οικογένειες να λεηλατούν τα προεδρικά ανάκτορα στη Δαμασκό, ενώ άλλοι έβγαζαν selfies μέσα στα επιβλητικά κτίρια, καθώς χιλιάδες άνθρωποι γιόρταζαν στους δρόμους. Επιπλέον, οι πολίτες εισήλθαν σε ένα κτίριο κοντά στα ανάκτορα της Δαμασκού, το οποίο φιλοξενούσε πολυτελή αυτοκίνητα που φέρεται να ανήκαν στον πρώην πρόεδρο.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν, πολίτες φαίνονται να οδηγούν μέσα σε ένα γκαράζ, περνώντας ανάμεσα σε σειρές κόκκινων σπορ αυτοκινήτων και μεγάλων 4×4. Χιλιάδες Σύριοι, τόσο με αυτοκίνητα όσο και πεζοί, συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία της Δαμασκού, φωνάζοντας για την ελευθερία.
Στην κρίσιμη πόλη Χομς, την οποία κατέλαβαν οι αντάρτες μετά από μόλις μία ημέρα σφοδρών μαχών, χιλιάδες άλλοι πλημμύρισαν τους δρόμους μετά την αποχώρηση του στρατού, χορεύοντας και φωνάζοντας «Ο Άσαντ έφυγε, η Χομς είναι ελεύθερη» και «Ζήτω η Συρία, κάτω ο Μπασάρ αλ Άσαντ».
Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού έχει εγκαταλειφθεί, ενώ οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι εισήλθαν στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή Saydnaya, βόρεια της πρωτεύουσας, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χιλιάδες Σύροι έχουν υποστεί βασανιστήρια και έχουν σκοτωθεί από το καθεστώς Άσαντ.
Μέση Ανατολή
Το μόνο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά είναι το τέλος του προηγούμενου καθεστώτος, το οποίο υπήρξε μια αυταρχική δικτατορία και στενός σύμμαχος του Ιράν. Ένα καθεστώς που για πολλές δεκαετίες επηρεάζει και διαμορφώνει τις εσωτερικές εξελίξεις στο Λίβανο. Ένας από τους λόγους για την αποσταθεροποίηση της χώρας είναι και αυτός. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι με την νέα κατάσταση θα σταματήσουν ή θα αλλάξουν τα παραπάνω, καθώς δεν έχουμε σαφή εικόνα για το τι εκπροσωπεί η νέα κατάσταση.
Θεωρητικά, οι νέες δυνάμεις αποτελούν ένα τμήμα της παλιάς αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ, η οποία είχε ηττηθεί στον εμφύλιο πόλεμο, μετά την παρέμβαση των Ρώσων, του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Οι ρίζες των πιο σημαντικών οργανώσεων σε αυτόν τον συνασπισμό εκτείνονται πίσω στην Αλ Κάιντα. Δηλαδή, οι δυνάμεις που κυριαρχούν στη Συρία φέρουν την κληρονομιά της τζιχαντιστικής και φονταμενταλιστικής σουνιτικής παράταξης στη Μέση Ανατολή.
Πανηγυρισμοί ανά τον κόσμο
Εορταστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, με Σύρους να συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την ιστορική επέτειο σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Μάντσεστερ και η Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο.
Η πτώση του καθεστώτος του Άσαντ σηματοδοτεί μια καθοριστική στιγμή για τη Συρία, έπειτα από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Αντιμετώπισε μια σύγκρουση σε τρία μέτωπα: το Hayat Tahrir al Sham (HTS) από τον βορρά, το Νότιο Μέτωπο και μια κουρδική ομάδα στα ανατολικά.
Το HTS είναι μια σουνιτική ισλαμιστική στρατιωτική οργάνωση, πρώην γνωστή ως Μέτωπο Νούσρα, που ήταν πτέρυγα της Αλ Κάιντα.
Από καιρό έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016, αποσύνδεσε τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα, προσπαθώντας να παρουσιαστεί ως μετριοπαθής.
Οι Σύροι αντάρτες, που απαρτίζονται από διάφορες αντιπολιτευτικές ομάδες, δήλωσαν ότι εργάζονται για τη μετάβαση της εξουσίας σε ένα νέο κυβερνητικό σώμα με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες.
«Η σημαντική συριακή επανάσταση έχει εξελιχθεί από τον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ σε έναν κοινό αγώνα για την οικοδόμηση μιας Συρίας που θα αντανακλά τις θυσίες του λαού της», δήλωσε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως μια νέα αρχή για τη “μεγάλη Συρία.” Ο ηγέτης του HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ο οποίος ηγήθηκε της εξέγερσης, τόνισε ότι “το μέλλον ανήκει σε εμάς” σε δήλωση που μεταδόθηκε από τη συριακή κρατική τηλεόραση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας