ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Javier Blas: Γιατί τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης είναι μπροστά – Οι πολιτικές προκλήσεις με το φυσικό αέριο

Javier Blas: Γιατί τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης είναι μπροστά – Οι πολιτικές προκλήσεις με το φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: x.com @JavierBlas / freepik // Javier Blas: Γιατί τα ενεργειακά δεινά της Ευρώπης είναι μπροστά - Οι πολιτικές προκλήσεις με το φυσικό αέριο

Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέβουν, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και θέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Από τη στιγμή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, η ΕΕ δεν ήταν απολύτως ειλικρινής σχετικά με τη δεινή κατάστασή της. Παρερμήνευσε τι ήταν καθαρή τύχη με τον καιρό για να θεωρηθεί στρατηγική επιτυχία. Τώρα, τα πράγματα είναι χειρότερα αναφέρει σε άρθρο του στο Bloomberg o Javier Blas.

Το αποτέλεσμα είναι ένας ακόμη χειμώνας υψηλών τιμών, όχι μόνο για το φυσικό αέριο αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια, που σκοτεινιάζει περαιτέρω το μέλλον για τις ενεργοβόρες εταιρείες στην περιοχή. Σπάνια περνάει μια εβδομάδα χωρίς ένας μεγάλος μεταποιητικός κλάδος να ανακοινώνει κλείσιμο εργοστασίων, απώλειες θέσεων εργασίας και αποσβέσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα νοικοκυριά, επίσης, θα νιώσουν το χτύπημα. Οι τιμές λιανικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέβουν, ενισχύοντας τον πληθωρισμό και θέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα στα 47 ευρώ (50 $) ανά μεγαβατώρα, διπλάσιο από το χαμηλό σημείο του Φεβρουαρίου. Ενώ οι τρέχουσες τιμές είναι ένα κλάσμα του υψηλού όλων των εποχών που ορίστηκε σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά MWh κατά τη χειρότερη περίοδο της ενεργειακής κρίσης στα μέσα του 2022, παραμένουν περίπου 130% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2020.

Υψηλότερα για περισσότερο

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν διπλασιαστεί από το τέλος του περασμένου χειμώνα, διαβρώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του μεταποιητικού τομέα της περιοχής.

Η πρόκληση περιλαμβάνει δύο τιμές. Πρώτον είναι το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το οποίο μετράται με το λεγόμενο σημείο αναφοράς της Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων. Την Τετάρτη, ήταν περίπου 14 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Το δεύτερο είναι το κόστος του ίδιου φυσικού αερίου, αλλά στις ΗΠΑ, μετρημένο με το σημείο αναφοράς Henry Hub. Την Τετάρτη, ήταν στα 3 $ ανά mBtu. Ποιά θα ήταν η θε΄ση ενός διοικητικού συμβουλίου μιας παγκόσμιας ενεργοβόρας κατασκευαστικής εταιρείας. Πόσο καιρό θα πάρει για να αποφασίσει ότι η Ευρώπη δεν είναι μια καλή τοποθεσία για μελλοντικές επενδύσεις;

Αφού η Ρωσία μείωσε την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2021, η περιοχή το αντιμετώπισε με εξοικονόμηση ενέργειας, αποθήκευση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανάπτυξη περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αγοράζοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εξωτερικό. Όλα τα μέτρα είχαν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την εξάρτηση της περιοχής από το Κρεμλίνο και να αντισταθμίσουν την πτώση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στην Ολλανδία όπου ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου έκλεισε για πολιτικούς λόγους και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στην παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας.

Tύχη και στρατηγικός σχεδιασμός

Οι ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής παρουσίασαν τον συνδυασμό πολιτικών ως ένα αριστούργημα του στρατηγικού σχεδιασμού. Είπαν ότι τα κατάφεραν. Υπήρχε, φυσικά, πολύ καλή πολιτική. Υπήρχε όμως και πολλή τύχη. Και το ρωσικό αέριο συνέχισε να ρέει στην Ευρώπη, απλώς με διαφορετικό τρόπο.

Γιατί τύχη; Πρώτον, για δύο διαδοχικούς χειμώνες, η Ευρώπη απόλαυσε μια ζεστή, υγρή και θυελλώδη εποχή — ιδανική τόσο για τον περιορισμό της ζήτησης θέρμανσης όσο και για την παραγωγή πολλών αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών. Δεύτερον, η περιοχή αντιμετώπισε περιορισμένο ανταγωνισμό για αποστολές LNG από την Ασία, καθώς η Κίνα και άλλες προσπαθούσαν να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19. Χάρη και στα δύο, η Ευρώπη μπόρεσε να δημιουργήσει τεράστια αποθέματα ενόψει του χειμώνα. Και καθώς η κρύα εποχή δεν ήταν τόσο ψυχρή όσο συνήθως, υπήρχε ένα σημαντικό αποθεματικό μέχρι να φτάσει η άνοιξη.

Η τύχη εξαντλήθηκε. Ο καιρός έχει γίνει κρύος, ήρεμος και ξηρός. Οι Γερμανοί έχουν μια λέξη γι ‘αυτό: dunkelflaute – μια περίοδος χωρίς αέρα και συννεφιά που οδηγεί σε μικρή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Ευρώπη υπέστη ένα μακρύ dunkelflaute στις αρχές Νοεμβρίου, και ένα άλλο είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα. Και η Ασία εισάγει περισσότερο LNG, ανεβάζοντας τις τιμές. Με τη σειρά της, η Ευρώπη αγοράζει περίπου το ένα πέμπτο λιγότερο LNG από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια.

Το αποτέλεσμα; Η Ευρώπη στρέφεται σε μεγάλο βαθμό στην αποθήκευση αερίου της. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων του Νοεμβρίου, οι αποσύρσεις φυσικού αερίου από τα αποθέματα ήταν οι δεύτερες μεγαλύτερες για εκείνη την περίοδο από το 2010. Με τις τρέχουσες τάσεις, τα επίπεδα αποθήκευσης τον Νοέμβριο θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2016 για εκείνον τον μήνα, διπλάσια από την πτώση που παρατηρήθηκε και το 2022 και 2023.

Κλειδί η αποθήκευση

Ακόμα κι αν ο καιρός παραμείνει κρύος, η Ευρώπη δεν θα υποστεί φυσική έλλειψη φυσικού αερίου. Χάρη σε ένα σημαντικό υπόλοιπο από το 2023-2024, ξεκίνησε την τρέχουσα περίοδο θέρμανσης με άφθονα αποθέματα, που μετρούν περίπου το 95% της συνολικής χωρητικότητας. Αλλά είναι απίθανο ο χειμώνας 2024-2025 να τελειώσει με επίπεδα αποθήκευσης τόσο υψηλά όσο μετά τους δύο προηγούμενους χειμώνες.

Τον περασμένο χειμώνα, η σεζόν τελείωσε με 60% πλήρη αποθήκευση. το προηγούμενο έτος, το ποσοστό ήταν 55%. Είναι πολύ νωρίς, αλλά με τις τρέχουσες τάσεις, ένας τυπικός χειμώνας θα άφηνε τα αποθέματα την άνοιξη του 2025 λίγο κάτω από το 50%. Ένας κρύος χειμώνας θα τα μείωνε στο 35%-45%. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η Ευρώπη θα πρέπει να αγοράσει πολύ φυσικό αέριο την επόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι για να ξαναχτίσει το απόθεμά της ενόψει του χειμώνα 2025-2026.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου από τον Απρίλιο του 2025 έως τον Οκτώβριο του 2025, συνήθως την περίοδο της ζήτησης φθηνότερου αερίου, διαπραγματεύονται σε ασυνήθιστα αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο Νοεμβρίου 2025 έως Μαρτίου 2026. Για τους καταναλωτές, η τάση στην αγορά χονδρικής σημαίνει υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές λιανικής.

Η Ευρώπη έχει αυταπατηθεί πιστεύοντας ότι είχε λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν το έκανε ποτέ. Είναι αλήθεια ότι μείωσε την εξάρτησή της από το αέριο του ρωσικού αγωγού, αν και όχι εντελώς. Αλλά αύξησε επίσης τις αγορές ρωσικού LNG. Μετά τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, η Ρωσία παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments