ΝΔ: Στον αστερισμό των πρώην πρωθυπουργών
Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Μετά από τρεις εβδομάδες αναταραχής στο γαλάζιο στρατόπεδο, που περιλάμβαναν εκτιμήσεις και μετρήσεις για τις συνέπειες της πρώτης διαγραφής πρώην πρωθυπουργού στην ιστορία της ΝΔ, καθώς και έκτακτες συσκέψεις στην κυβερνητική έδρα για την επικοινωνιακή στρατηγική, το Μέγαρο Μαξίμου στέλνει σταθερά μηνύματα ενότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πρόσφατα την έκφραση «μπετόν αρμέ» για να προβάλλει μια εικόνα εσωκομματικής κανονικότητας, τόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και στη βάση της ΝΔ, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. Ενώ ο Πρωθυπουργός δείχνει αυτοπεποίθηση ότι έχει πλήρη έλεγχο και πρωτοβουλία κινήσεων στο εσωτερικό του κόμματος, από την άλλη πλευρά, οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής στέλνουν ένα διαφορετικό μήνυμα: η περίοδος της σιωπής τους έχει τελειώσει. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί ξεκινούν τον δεύτερο γύρο δημόσιων παρεμβάσεων, προετοιμάζοντας ήδη τις επόμενες κινήσεις τους.
Τον κύκλο άνοιξε ο Κώστας Καραμανλής ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στην Παλαιά Βουλή για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου – τόπο καταγωγής του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε αυθαίρετες και ανυπόστατες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, το δόγμα Γαλάζια Πατρίδα, λέγοντας «δεν είναι μπλόφα», το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και εξηγώντας ότι επιμένει σε αυτές τις θέσεις με στόχο να γίνουν από την πίσω πόρτα ζητήματα υπό διαπραγμάτευση, εθίζοντας εμάς και τη διεθνή κοινότητα σε αυτές.
Η Ελλάδα, τόνισε, «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, με πρόσχημα την καλή θέληση και την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας, να κάνει εκπτώσεις που θα διευκολύνουν την Τουρκία στην υλοποίηση του οράματός της για έλεγχο του μισού Αιγαίου και ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Είναι θετικό να υπάρχει ελληνοτουρκικός διάλογος είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξαντλήσουμε την ευκαιρία για επίλυση της μίας και μόνο διαφοράς μας δηλαδή οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
«Δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της. Η Τουρκία δεν θέτει απλώς κάποια ζητήματα για τα οποία καλοπροαίρετα έχει διαφορετική άποψη από την δική μας, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Η δηλωμένη στόχευση της Τουρκίας είναι να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, να διασπάσει την ενότητα του Ελληνικού χώρου και να επιβάλλει το imperium της στην ευρύτερη περιοχή. Με απλά λόγια, κινείται συστηματικά και διαχρονικά στην κατεύθυνση του αναθεωρητισμού και της διασφάλισης ηγεμονικής θέσης. Εάν το επετύγχανε αυτό, η Ελλάδα θα υποβιβαζόταν σε χώρα υποτελή και εξαρτώμενη από αυτήν», εξήγησε.
Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης Σαμαρά
Η διαχείριση της νέας κατάστασης με τον Μεσσήνιο πολιτικό φαίνεται πιο περίπλοκη. Ο ίδιος δεν προγραμματίζει καμία δημόσια κίνηση πριν από την Πέμπτη, όταν και θα αποκαλύψει τις προθέσεις του, ετοιμάζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, μια έντονη τοποθέτηση. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «δεν μένει σπίτι του και δεν υποχωρεί από τις θέσεις του». Ο επόμενος σταθμός είναι ο προϋπολογισμός, αν και το περιβάλλον του δεν προχωρά σε εικασίες σχετικά με το αν θα μιλήσει ως ανεξάρτητος βουλευτής. Παρά την επιθυμία του Μαξίμου να υποβαθμίσει τις εξελίξεις και να δείξει ότι έχει αφήσει πίσω το θέμα, η προσοχή είναι στραμμένη στον τρόπο που θα κινηθεί ο Σαμαράς, ενώ στο γαλάζιο στρατόπεδο κυκλοφορούν σενάρια για τη δημιουργία νέου κόμματος.
Ο Σαμαράς πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης είχε ήδη προγραμματίσει τον αποκλεισμό του πολύ πριν από την απόφαση διαγραφής, αν δεν την είχε και οργανώσει ο ίδιος, κάτι που το πρωθυπουργικό περιβάλλον αρνείται κατηγορηματικά. Ωστόσο, η απομόνωση του Σαμαρά είναι πλέον επιθυμητή για το Μαξίμου, το οποίο το αρνείται
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας