Πώς βλέπει η Αθήνα τα νέα δεδομένα στη Συρία
Πηγή Φωτογραφίας: [370809] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με την προσοχή να είναι στραμμένη, όπως είναι φυσικό, στη Συρία αυτή τη χρονική περίοδο. Οι προβλέψεις σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στη γεωπολιτική σκηνή στο μέλλον είναι δύσκολες, ενώ παραμένει αβέβαιο πώς οι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν το μεταναστευτικό ζήτημα.
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του ‘Ασαντ στη Συρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί άμεσα η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση της εξουσίας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας». Επιπλέον, επισημαίνει ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος των προσφυγικών ροών από τη δοκιμαζόμενη χώρα και να ανοίξει τον δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις πατρίδες τους». Επιπλέον, αναφέρεται ότι «η Ελλάδα, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρεί με τον αραβικό κόσμο, θα συμβάλει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία».
Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η χώρα λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή τη συγκυρία, αναμένεται να φανεί πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στη Συρία και πώς θα εξελιχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή γενικότερα.
«Η κατάσταση είναι ανησυχητική» δήλωσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία, καθώς αυτή τη στιγμή κατευθύνονται 350.000 άνθρωποι προς τα σύνορα της Τουρκίας, και αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο μέσα σε 24 ώρες. Στην Ελλάδα, είμαστε μια όαση σταθερότητας σε σύγκριση με την περιοχή της Μεσογείου, αλλά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Στην Αθήνα, οι εξελίξεις παρακολουθούνται με προσοχή. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία, υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε επίσκεψη στη χώρα αυτή. Επιπλέον, συνιστά στους Έλληνες που βρίσκονται ήδη στη Συρία να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
Η στάση του Ερντογάν
Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα συγκυρία για να ενισχύσει τη θέση του και δεν αποκλείεται να επιδιώξει να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στο άμεσο μέλλον. Σχετικά με το μεταναστευτικό, οι αρχές στην Άγκυρα πιστεύουν ότι η ομαλοποίηση της κατάστασης μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή ενός σημαντικού αριθμού από τα σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα.
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μια προσπάθεια αναδιάταξης του σκηνικού στη Μέση Ανατολή, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν ενισχύει την επιρροή της. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «υπάρχει ένας κίνδυνος για την Τουρκία, αυτός της υπερέκθεσης. Η Μέση Ανατολή είναι πολύ συχνά ένας λάκκος με φίδια, κι όποιος έχει βάλει το χέρι του μέσα στο λάκκο, τα φίδια των ”δάγκωσαν”».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας