Η Συρία στη μετά Άσαντ εποχή – Γρίφος η αλλαγή εξουσίας
Πηγή Φωτογραφίας: News9live, Syria rebel
Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει πλέον ρόλο στη Συρία, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της χώρας και θα μπορέσει να την οδηγήσει προς τη σταθερότητα.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος της ιστορίας που εξελίσσεται στη Συρία», ανέφεραν πηγές από τον διπλωματικό και ακαδημαϊκό τομέα που παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al Sham (HTS), υπό την ηγεσία του Αμπού Μουχάμαντ αλ Τζολάνι, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας και άλλων παραγόντων, προέρχονται από την αλ Νούσρα και την αλ Κάιντα, τις οποίες σήμερα αποκηρύσσουν. Το ερώτημα παραμένει αν θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν από την ταυτότητα της τρομοκρατίας και να υιοθετήσουν μια πολιτική προσέγγιση που θα τους εξασφαλίσει την αποδοχή της Δύσης, παρά το γεγονός ότι η αποστολή τους για την ανατροπή του Άσαντ έχει επιτύχει.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να διατηρεί τον χαρακτηρισμό της HTS ως τρομοκρατική οργάνωση, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από τις ενέργειές της.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έθεσε ένα ερωτηματικό σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην επόμενη φάση της Συρίας, ανάλογα με το αν το Ισλαμικό Κράτος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την εξουσία.
Ανώτατες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν ανησυχίες για τον ρόλο της HTS, επισημαίνοντας την πολυδιάσπαση των δυνάμεων στη Συρία και αναφέροντας ότι ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να τις ενώσει είναι ο Τζολάνι.
Στην Αθήνα, ωστόσο, το ερώτημα που θέτουν ανώτατες διπλωματικές πηγές και αναλυτές είναι αν η επόμενη μέρα στη Συρία θα διαμορφωθεί ως ένα κράτος που θα φέρει τα χαρακτηριστικά του Μουσουλμανικού κόσμου, με στόχο την οικονομική εξυγίανση και μια σχετικά ικανοποιητική απονομή κάποιων δικαιωμάτων, ή αν θα προκύψει ένα κράτος που θα λειτουργεί ως τρομοκράτης.
Μπορεί ένα τρομοκρατικό δίκτυο να διασφαλίσει τη σταθερότητα; Με ποιο κόστος και πόσο αντιφατική είναι αυτή η προοπτική;
Αναλυτές επισημαίνουν τις προκλήσεις που θα προκύψουν στο μέλλον, αναρωτώμενοι αν οι τζιχαντιστές θα καταφέρουν να ελέγξουν ολόκληρη τη χώρα και με ποιο κόστος, καθώς και ποιο είδος κράτους επιθυμούν πραγματικά. Αναζητούν απαντήσεις σχετικά με το αν αυτό το κράτος θα μοιάζει με ένα χαλιφάτο ή με τα διοικητικά πρότυπα των αραβικών κρατών της Μέσης Ανατολής. Αυτές οι εξελίξεις θα κρίνουν αν θα αντικατασταθεί ο Άσαντ από μια νέα καταπιεστική κυβέρνηση με διαφορετική εμφάνιση.
Ανώτατη διπλωματική πηγή τόνισε ότι οι δυνάμεις που επικράτησαν στη Συρία είναι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, διάδοχοι της αλ Κάιντα, οι οποίοι προσπαθούν να προβάλλουν ένα μετριοπαθές προφίλ και να δηλώσουν ότι έχουν απομακρυνθεί από το τρομοκρατικό τους παρελθόν. Ωστόσο, ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η δήλωση είναι αληθινή.
Το ζήτημα της εξουσίας
Ακόμα και αν η HTS καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Δύσης, και κυρίως των ΗΠΑ, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να επιβληθεί στη Συρία, η οποία παραμένει διαιρεμένη. Διάφορες ομάδες, που στο παρελθόν είτε συνεργάστηκαν είτε συγκρούστηκαν, θα πρέπει να εξεταστεί πώς θα αντιδράσουν όταν προκύψει το ζήτημα της κατανομής της εξουσίας.
Αυτή τη στιγμή, όλοι αναρωτιούνται ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο στη Συρία.
Τέλος, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί ξανά διάσκεψη για τη Συρία, αν θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις και κυρίως αν θα έχει απτά αποτελέσματα στην πραγματικότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας