«Αυτό που έχει «παγώσει» και οφείλει να παγώσει είναι το κομμάτι της έκδοσης απόφασης πάνω στο αίτημα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, όσον αφορά την απόφαση ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τη χορήγηση ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «πολύ πρόσφατα, μόλις τρεις μέρες πριν, σε έναν πολύ γρήγορο πόλεμο, έναν εμφύλιο που κράτησε κάποιες λίγες μέρες, ανετράπησαν όλα τα δεδομένα που είχαμε για τη χώρα της Συρίας.
«Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα»
«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα υποβάλλουν ένα αίτημα το οποίο έχει το βασικό ισχυρισμό ότι ”κινδυνεύω στη Συρία, γιατί υπάρχει ένα αυταρχικό καθεστώς από την κυβέρνηση Άσαντ”. Αυτό δεν υπάρχει πια. Άρα οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα.
Πολλοί από τους πολίτες θεωρούν ότι το άσυλο είναι κάτι σαν μια ερώτηση και απάντηση. Δεν είναι τόσο απλό. Όπως λέμε χαρακτηριστικά, είναι ένα μεταπτυχιακό. Αναπτύσσεται ένα ολόκληρο σκεπτικό πάνω στα επιχειρήματα που έχεις για το λόγο που κινδυνεύεις στη χώρα από την οποία προέρχεσαι και πάνω στην επίγνωση που έχουμε για τη χώρα αυτή» τόνισε ο κ. Λογοθέτης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πάγωμα ασύλου, με την έννοια ότι δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις. Έχει δικαίωμα ο καθένας να έρθει και να υποβάλει αίτημα στην Ελλάδα προφανέστατα. Επίσης, υπάρχει η συνέχεια της διαδικασίας. Είναι η συνέντευξη και αυτή γίνεται κανονικά. Όσες συνεντεύξεις έχουν προγραμματιστεί, συνεχίζονται και γίνονται».
«Η διαδικασία που έχει παγώσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή είναι το να βγαίνει οριστική απόφαση»
«Η διαδικασία που έχει παγώσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή είναι το να βγαίνει οριστική απόφαση. Και ξέρετε γιατί; Γιατί οι άνθρωποι που βγάζουν αυτές τις αποφάσεις ζητούν και οφείλουμε να τους δώσουμε καινούργιες οδηγίες για αυτή τη νέα κατάσταση στη Συρία. Ποια είναι η νέα κατάσταση στη Συρία; Κανείς δεν γνωρίζει» πρόσθεσε.
Εξήγησε: «Έχουμε ένα ομιχλώδες τοπίο για το τι συμβαίνει στη Συρία. Ποιο θα είναι το επόμενο καθεστώς; Χθες, μόλις έγινε η μετάβαση από τον προηγούμενο πρωθυπουργό στο νέο πρωθυπουργό των σουνιτών που θα καταλάβει την εξουσία μεταβατικά. Δίνονται διαβεβαιώσεις από το καινούργιο καθεστώς ότι δεν θα πειράξει άλλους πληθυσμούς, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Έχουμε δει πολλά πράγματα στη Συρία κατά το παρελθόν και είμαστε όλοι επιφυλακτικοί.
Κάναμε νομίζω το σωστό. Δηλαδή είπαμε ότι για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα καλό είναι να μη βγάλουμε. Γιατί η διαδικασία του ασύλου ποντάρει πάνω σε ένα βασικό κομμάτι, ότι είναι μια ισχυρή και αξιόπιστη διαδικασία. Αν αυτή η διαδικασία δεν πατάει πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα, τότε δεν είναι ούτε ισχυρή, ούτε αξιόπιστη. Και αν τρωθεί, επειδή είναι πολύ βασική διαδικασία του διεθνούς δικαίου το άσυλο, θα έχουμε πρόβλημα στο μέλλον».
«Είναι σίγουρο ότι αρκετό μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Συρίας που είχε φύγει από τη Συρία θα επιλέξει τώρα να επιστρέψει. Επίσης, σίγουρο είναι ότι μεγάλο κομμάτι της Συρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία μπορεί να επιλέξει να φύγει από τη Συρία. Θα έχουμε αμφίδρομες μετακινήσεις. Θα υπάρχει κόσμος ο οποίος θα θέλει να φύγει από τη Συρία γιατί δεν θα είναι ικανοποιημένος από το καινούριο καθεστώς που θα εγκατασταθεί στη χώρα. Και υπάρχει και μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που είχε φύγει ακριβώς γιατί δεν ήταν ευχαριστημένο ή κινδύνευε από το καθεστώς που υπήρχε και τώρα θα επιλέξει να επιστρέψει. Είναι πολύ μεγάλος ο πληθυσμός που έχει φύγει. Σίγουρα κάποιος πληθυσμός θα επιλέξει να παραμείνει εκεί που έχει βρεθεί» είπε ο κ. Λογοθέτης.
Όπως είπε, η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περίπου 200.000 προσφυγικά σε Σύρους πολίτες. «Σήμερα αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι περίπου 8.000 άνθρωποι, λίγο παραπάνω από αυτούς βρίσκονται στις δομές μας φιλοξενούμενοι και είναι ακόμα αιτούντες άσυλο» Κανείς από αυτούς δεν έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγει, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη.
«Να θυμίσουμε επίσης ότι στη Συρία είχαμε έναν εμφύλιο πόλεμο από το 2011 και ο εμφύλιος πόλεμος αυτός είναι κύριος με θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Είχαμε δύο ομάδες μουσουλμάνων, τους Σουνίτες και τους Σιίτες, οι οποίοι μάχονταν ουσιαστικά μεταξύ τους. Στην πρώτη φάση με το καθεστώς Άσαντ κέρδιζαν οι Σιίτες, άρα οι Σουνίτες ήταν αυτοί που έφευγαν. Σήμερα έχουμε την αντιστροφή του κλίματος. Αυτοί που θα επικρατήσουν θα είναι οι σουνίτες. Άρα οι σουνίτες, οι οποίοι έχουν φύγει από τη Συρία είναι προφανές ότι, πολλοί από αυτούς, θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους για την ευκαιρία ή για τον απλό επαναπατρισμό τους, που είναι ανθρώπινο” εξήγησε.
Ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι στη χώρα μας παρατηρούνται αυξημένες ροές μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια. «Έχουμε την ίδια εικόνα και το 2023 και το 2024, ελαφρώς αυξημένη το 2024 γιατί έχουμε και μια καινούργια πύλη εισόδου και είναι η γνωστή της Κρήτης. Να σας θυμίσω ότι φέτος στην Κρήτη έχουμε περίπου δεκαπλάσιο αριθμό ανθρώπων που έρχονται. Πέρυσι δεν είχαμε τέτοια νούμερα και αυτό δίνει μια μεγαλύτερη αύξηση στο νούμερο που είχαμε και πέρυσι που ήταν εξαιρετικά αυξημένο αν το συγκρίνει κανείς με τα προηγούμενα χρόνια. Είχαμε σχεδόν διπλασιασμό των αφίξεων το 2023 και το 2024 σε σχέση με το 2022. Μεγάλο κομμάτι αφορά στις αφίξεις Σύρων».
«Εδώ και τρεις μέρες μειώθηκαν οι αφίξεις στη χώρα μας»
Ο κ. Λογοθέτης έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες τρεις μέρες, λόγω των γεγονότων, έχουμε μια μείωση των αφίξεων. «Έχουμε παρατηρήσει ότι τις τελευταίες τρεις μέρες που έχουμε αυτές τις εξελίξεις στη Συρία έχει κοπεί αυτό το ρεύμα. Φαντάζομαι ότι και αυτά τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών περιμένουν να δουν τι πελατολόγιο θα βρουν τις επόμενες μέρες».
Αναφερόμενος τέλος στη Ρόδο, ο κ Λογοθέτης σημείωσε ότι η εικόνα στο νησί είναι καλύτερη. «Είμαστε ήδη εκεί σε διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία. Αυτό που χρειάζεται η Ρόδος είναι προφανές γιατί έχουμε δύο καλοκαιρινές περιόδους που αντιμετωπίσαμε τις ίδιες εικόνες. Και πέρσι και φέτος είχαμε ανθρώπους να κοιμούνται στο δρόμο έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Είναι προφανές ότι θα πρέπει σε κάποια περιοχή της Ρόδου κάπου να υπάρξει ένας μικρός καταυλισμός, προσωρινός, με κράτηση των ανθρώπων αυτών μέχρι να μετακινηθούν στις επίσημες δομές του κράτους, να μην κοιμούνται στο δρόμο. Νομίζω ότι είναι απαράδεκτες εικόνες για έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Σε αυτή τη διαβούλευση είμαστε. Δεν πάει ποτέ το κράτος επιθετικά. Νομίζω ότι είναι κατανοητό και στην τοπική κοινωνία. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτό ζητάμε και αυτό θα γίνει».
Πηγή: pagenews.gr
Το σχόλιο σας