Αναστέλλονται σε Γερμανία-Αυστρία οι διαδικασίες ασύλου σε Σύρους – Τι θα γίνει σε Ελλάδα και Κύπρο
Πηγή Φωτογραφίας: PBS, By the Numbers: Syrian Refugees Around the World
Ανεστέλλονται προσωρινά στη Γερμανία και την Αυστρία όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) στο περιοδικό Der Spiegel.
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος στην Συρία.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στην Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους ήταν ανοιχτές σε α’ ή β΄βαθμό 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής στην Αυστρία, εκ των οποίων οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση. Αρμόδιο για τις διαδικασίες α’ βαθμού είναι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Ασύλου (BFA), ενώ για τον β’ βαθμό το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο.
Εισηγήσεις για άμεσες επιστροφές Σύρων προσφύγων
Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στην Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατό. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στην Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Τρομ τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στην Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
«Μη σοβαρές» οι εικασίες σχετικά με πιθανές επιλογές επιστροφής Σύρων στην πατρίδα τους, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ και έκανε λόγο για «πολύ συγκεχυμένη» κατάσταση στη Συρία. «Πολλοί πρόσφυγες που έχουν βρει προστασία στη Γερμανία έχουν επιτέλους ελπίδα να επιστρέψου στην πατρίδα τους και να ξαναχτίσουν τη χώρα τους. Η κατάσταση ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεχυμένη, επομένως δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν συγκεκριμένες επιλογές επιστροφής και δεν θα ήταν σοβαρό να κάνουμε εικασίες σε μια τόσο ασταθή κατάσταση», δήλωσε η κυρία Φέζερ και τόνισε ότι ενόψει αυτής της ασαφούς κατάστασης, «ορθώς η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) επέβαλε σήμερα πάγωμα λήψης αποφάσεων για τις διαδικασίες ασύλου που είναι σε εξέλιξη, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση».
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pro Asyl Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου». Όπως είπε, πολλοί Σύροι φοβούνται ότι θα απελαθούν. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) ζήτησε να μην υπάρχει υπερβολική σπουδή για το θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής των προσφύγων. «Δεν πρέπει να γίνει λαϊκιστική συζήτηση με το σύνθημα , “να επιστρέψουν όλοι τώρα αμέσως”, αν και φοβάμαι ότι κάποιοι από τα CDU/CSU, την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και την Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) θα το απαιτήσουν στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι, εάν υπάρξει αποκατάσταση της ειρήνης στην Συρία, «τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επιστροφή όσων δεν ένοιωσαν ποτέ πραγματικά σαν στο σπίτι τους μαζί μας». «Πρόωρη» χαρακτήρισε την συζήτηση και η πρώην αρχηγός των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο rbb24 επισήμανε ότι πολλοί Σύροι θα ήθελαν να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους. Αλλά «η υπόθεση ότι η Γερμανία θα στείλει αμέσως πίσω παιδιά, τα οποία φοιτούν εδώ στο σχολείο, θα προκαλέσει μεγαλύτερη ανασφάλεια».
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, στην Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να επιδειχθεί «υπομονή και επαγρύπνηση» ως προς το θέμα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμβουλεύει να παραμείνει η προσήλωση στο θέμα των επιστροφών» και ελπίζει ότι οι εξελίξεις στο πεδίο να επιτρέψουν «επιτέλους εθελοντικές, ασφαλείς και βιώσιμες επιστροφές – με πρόσφυγες ικανούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», τονίζει ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι, σε ανακοίνωσή του.
Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει για τις αιτήσεις στην Ελλάδα
Το ενδεχόμενο να παγώσουν τα αιτήματα ασύλου των Σύρων προσφύγων προσωρινά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα εξετάζει η Ελλάδα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν στην ίδια κίνηση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Άλλωστε, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα επιδιώξει να συνομιλήσει το συντομότερο με τον νέο επίτροπο για το μεταναστευτικό, με στόχο να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου πάντως οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό.
Αιτήματα επαναπατρισμού από Σύρους στην Κύπρο
Υπάρχει ήδη ροή από αιτήσεις Σύρων υπηκόων προς το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας για απόσυρση των αιτήσεων τους για παροχή πολιτικού ασύλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Υφυπουργός Νικόλας Ιωαννίδης, διαβεβαιώνοντας πως το Υφυπουργείο θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για τον επαναπατρισμό τους.
Ήδη, η Ομάδα με την ονομασία «Σύροι στην Κύπρο», έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή της προς τον Υφυπουργό με την παράκληση προς την κυπριακή Κυβέρνηση για μια οργανωμένη, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή όσων Σύρων διαλέγουν τον εθελούσιο επαναπατρισμό στη χώρα τους.
Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την επιστολή των Σύρων και να αναφερθεί στις ενέργειες του Υφυπουργείου, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως ήδη έχουν ξεκινήσει οι Σύροι να υποβάλλουν αιτήσεις για απόσυρση των αιτημάτων τους για άσυλο με πρόθεση τον επαναπατρισμό τους. «Το Υφυπουργείο μας καθηκόντως αξιολογεί τα αιτήματα για απόσυρση των αιτημάτων και θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες για τον επαναπατρισμό τους», πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, αφού αποσυρθούν τα αίτηματα που έχουν υποβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία για απόκτηση ασύλου, θα εκδοθούν κάποια έγγραφα από το Τμήμα Μετανάστευσης του Υφυπουργείου και στη συνέχεια θα πρέπει να βρουν οι ίδιοι τρόπο μετάβασής τους πίσω στη Συρία. Επειδή δεν είναι αναγκαστικός επαναπατρισμός ή απέλαση αλλά εθελούσια επιστροφή, θα πρέπει, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, να μεριμνήσουν οι ίδιοι να βρουν πτήσεις για να ταξιδέψουν πίσω στη Συρία, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων χωρών.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως το Υφυπουργείο επεξεργάζεται με γρήγορους ρυθμούς τα αιτήματα για ανάκληση των αιτημάτων ασύλου. «Έχω δώσει οδηγίες να διευκολύνονται τα αιτήματα της ανάκλησης και να μπουν στο σύστημα των εθελούσιων αποχωρήσεων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αιτήθηκαν ανάκληση του αιτήματός τους για άσυλο, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα υπήρξαν 20 άτομα που απέσυραν τα αιτήματα τους, ενώ υπάρχουν και άτομα που βρίσκονταν ήδη σε καθεστώς προστασίας και θέλουν να ανακληθεί αυτό το καθεστώς για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Σημείωσε ωστόσο πως είναι ακόμα οι πρώτες ώρες και πως ο ίδιος αναμένει ακόμα περισσότερες αιτήσεις μέσα στις επόμενες μέρες καθώς ήδη υπάρχει ροή αιτημάτων ανάκλησης. «Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να προχωρήσουμε», κατέληξε.
Στην επιστολή τους, τα μέλη της Ομάδας «Σύροι στην Κύπρο», αναφέρουν πως στην Κυπριακή Δημοκρατία βρήκαν ένα ευνομούμενο Κράτος που τους προσέφερε προστασία, όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται μακριά από τις πόλεις και τα χωριά τους.
Σημειώνουν πως με την επιστολή, παρακαλούν την Κυβέρνηση, όπως πρώτο, λάβει τα αναγκαία μέτρα για την οργανωμένη, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή όσων διαλέγουν τον εθελούσιο επαναπατρισμό στη Συρία, και δεύτερο, να επεκτείνει το πρόγραμμα υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών (AVR) για κάλυψη των Σύρων υπηκόων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας