Policy Briefs

Βρετανία: Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς υπέρ μιας “εμπορικής σχέσης” με την Ε.Ε.

Βρετανία: Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς υπέρ μιας “εμπορικής σχέσης” με την Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Labour Heartlands, Labour’s Cold Comfort: Rachel Reeves’ Decade-Long Plan to Freeze Out Pensioners

Το Λονδίνο επιθυμεί να αποκαταστήσει πλήρως τους δεσμούς του με τις Βρυξέλλες

Η βρετανίδα υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να ανακοινώσει στους ομολόγους της στην Ευρωζώνη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια «εμπορική σχέση» με την Ευρώπη, καθώς το Λονδίνο επιδιώκει να αναζωογονήσει την παραπαίουσα οικονομία του ενθαρρύνοντας βαθύτερους δεσμούς με το μεγαλύτερο εμπορικός εταίρος.

Η συμμετοχή της Ρέιτσελ Ριβς στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας —η πρώτη από τον Βρετανό Καγκελάριο του Οικονομικού μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 2020— αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Λονδίνου να «επαναρυθμίσει» την πολιτική του. δεσμούς με τις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.

«Ο διχασμός και το χάος καθόρισαν την προσέγγιση της τελευταίας κυβέρνησης στην Ευρώπη », αναμένεται να πει ο υπουργός, σύμφωνα με προσχέδιο ομιλίας που διανεμήθηκε στον Τύπο, αναφερόμενος στα χρόνια της συντηρητικής εξουσίας μετά το Brexit.  « Δεν θα καθορίσει το δικό μας. »

«Θέλουμε […] μια ώριμη, επιχειρηματική σχέση όπου μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τις αδύναμες φιλοδοξίες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε όλα όσα έχουμε κοινά. »

Απηχώντας τις προτάσεις στο μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος , που δημοσιεύτηκε πριν από τη συντριπτική νίκη επί των Συντηρητικών τον Ιούλιο, η Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να επιμείνει ότι η άρση των εμπορικών φραγμών θα ωφελήσει τόσο τις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της Βρετανικής Ένωσης.

«Πιστεύω ότι μια στενότερη οικονομική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Πρόκειται για τη βελτίωση και των δύο προοπτικών ανάπτυξής μας », θα πρέπει να πει.

«Αυτό σημαίνει άρση των εμπορικών φραγμών, δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών και βοήθεια στις επιχειρήσεις μας να πωλούν η μία στις αγορές της άλλης. »

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έρχονται σε μια περίοδο που η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνουν σοβαρή οικονομική αδυναμία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , οι οικονομίες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να αναπτυχθούν μόλις κατά 1,1% φέτος, πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό 2,8% που αναμένεται στις ΗΠΑ. Λόγω των αδύναμων επενδύσεων, της καθυστερημένης παραγωγικότητας και των υψηλών τιμών της ενέργειας, και οι δύο οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν κατά ένα τρίτο πιο αργά από την Ουάσιγκτον τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μετά το Brexit οι εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ παραμένουν στενές, αλλά εμφανώς ασύμμετρες. Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης UK in a Changing Europe, με έδρα το Λονδίνο, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευε μόλις το 10,1% του συνολικού εμπορίου αγαθών της ΕΕ το 2023. Αντίθετα, η ΕΕ αντιπροσώπευε το 51,8% του συνόλου του βρετανικού εμπορίου — το υψηλότερο ποσοστό από τότε 2008.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments