Πολιτική

Σε τροχιά συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Σε τροχιά συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [373575] DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σημεία πολιτικής σύγκλισης ανάμεσα στους δύο κομματικούς χώρους

Η επιμονή του προέδρου της Νέας Αριστεράς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη για να συμφωνήσουν σε μια κοινή υποψηφιότητα και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό προοδευτικό μπλοκ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κεντροδεξιά παράταση φαίνεται να αποδίδει ήδη καρπούς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος έχουν εκφράσει, σε γενικές γραμμές, τη θετική τους διάθεση για μια συνάντηση, αν και προγραμματίζουν να την πραγματοποιήσουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Είναι σαφές ότι, ως μεγαλύτερα κόμματα, δεν επιθυμούν να δώσουν την εντύπωση ότι ακολουθούν την ατζέντα του μικρότερου σχηματισμού.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στον κ. Ανδρουλάκη, η συζήτηση έχει τη δική της δυναμική και η ευθύνη, τόσο θεσμικά όσο και πολιτικά, ανήκει στον κ. Μητσοτάκη. Είναι απαραίτητο να είναι εκείνος που θα αποκαλύψει πρώτος τις προθέσεις του, κάτι που θα πρέπει να συμβεί το αργότερο μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Δημιουργία μετώπου

Ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Αλέξης Χαρίτσης μοιράζονται ήδη ένα κοινό στοιχείο στη στρατηγική τους. Και οι δύο υποστηρίζουν το γνωστό «Λαϊκό Μέτωπο» της Γαλλίας, το οποίο απέτρεψε την άνοδο της γαλλικής Ακροδεξιάς στην εξουσία. Αυτός ο παράγοντας λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα που ήδη αναπτύσσεται και έχει αρχίσει να επανασυνδέει τα δύο κόμματα.

Οι αιτίες των πρώτων και δεύτερων διασπάσεων φαίνεται να έχουν σχεδόν εκλείψει, καθώς το κύριο αίτιο έχει απομακρυνθεί.

Ως εκ τούτου, προτεραιότητα αποτελεί η συνεννόηση, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τα δύο κόμματα να επιστρέφουν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα συνεργατικό σχήμα εκτός Βουλής.

Το στοίχημα είναι η επαναπροσέγγιση, και σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημόσιες προσκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, με τον κ. Φάμελλο να το επισημαίνει έντονα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, απευθύνοντας ένα μεγάλο κάλεσμα επιστροφής.

Επιπλέον, πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον απομακρυνθεί, με ελάχιστες περιπτώσεις να παραμένουν στο κόμμα, οι οποίες ενδέχεται να αποτελούν εμπόδιο στη διαδικασία σύγκλισης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, δημοσκοπικά, η «αποκατάσταση» της θεσμικής τάξης μετά την «εκτροπή» του Νοεμβρίου είναι επιτακτική.

Αυτό συνιστά ζήτημα επιβίωσης και για τα δύο κόμματα, καθώς οι επιδόσεις τους παραμένουν πολύ χαμηλές. Μόνο η αναβάθμισή τους σε επίπεδο θεσμικής εκπροσώπησης θα μπορούσε να τους προσφέρει νέα ώθηση.

Η συνεργασία της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, παρά την ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Στην εξίσωση της κοινής πρότασης από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που στοχεύει στη δημιουργία ενός μετώπου κατά της ΝΔ, το οποίο θα αποδυναμώσει την επίπλαστη πρόσκληση για συναίνεση του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί και η παράμετρος ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να προτείνει τελικά κάποιο δικό του υποψήφιο.

Από τη Νέα Αριστερά θεωρούν ότι η επιστολή του κ. Χαρίτση προς τους πολιτικούς αρχηγούς του προοδευτικού τόξου έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Αρχικά, παρατηρείται η θετική αντίδραση του κ. Φαμέλλου στην πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με υποψήφιο τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ. Όπως διευκρινίζουν, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στην Πολιτική Γραμματεία και είναι πιθανό να υπάρξει θετική εξέλιξη από την Κουμουνδούρου ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.

Η διαρροή από την Χαριλάου Τρικούπη, που υποδεικνύει ότι δεν απαιτούνται βιαστικές ενέργειες, αποκαλύπτει την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει ένα δικό του υποψήφιο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά θέτουν ένα κοινό ερώτημα: η Κουμουνδούρου απευθύνει το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη σχετικά με το γιατί δεν θα ανανεώσει τη θητεία της κας Σακελλαροπούλου, ενώ η Νέα Αριστερά ρωτά τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί δεν προτείνει τον Ράμμο, αν καταλήξει σε δική του υποψηφιότητα για πρόεδρο. Όπως επισημαίνουν από τη Νέα Αριστερά, αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει στον κ. Χαρίτση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments