Πολιτική

Συναγερμός στην Αθήνα για το μεταναστευτικό μετά την ανατροπή Άσαντ

Συναγερμός στην Αθήνα για το μεταναστευτικό μετά την ανατροπή Άσαντ

Πηγή Φωτογραφίας: PBS, By the Numbers: Syrian Refugees Around the World

Τι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο ΚΥΣΕΑ

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Συρία, είναι δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με την επόμενη μέρα και τον πιθανό αντίκτυπο σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες σχετικά με το μεταναστευτικό και τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 9.500 πρόσφυγες από τη Συρία, που αντιπροσωπεύουν το 35% των ατόμων που φιλοξενούνται σε δομές.

Τι αναμένεται να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ

Το ζήτημα παρακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών. Στην αρχική φάση, φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση της αναστολής των αιτήσεων ασύλου από Σύρους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ήδη, σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί από τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ φαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση. Η ελληνική πλευρά εξετάζει επίσης μια παρόμοια λύση, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στη συνεδρίαση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της μεταναστευτικής κρίσης. Το αισιόδοξο σενάριο περιλαμβάνει την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική επιστροφή των προσφύγων. Ήδη παρατηρείται επιστροφή προσφύγων από την Τουρκία (η οποία φιλοξενεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύρους) καθώς και από το Λίβανο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος να μην αποκατασταθεί η ηρεμία στη Συρία και να ενισχυθούν οι ακραίες φωνές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων. Ένας κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την περίπτωση είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι μειονότητες που διαβιούν στη Συρία από τους αντάρτες στο προσεχές μέλλον.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των Χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά από πρόγευμα εργασίας με τους Πρέσβεις των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός είχε προηγουμένως τονίσει ότι «η Συρία απέχει λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα από εδώ» και υπογράμμισε ότι «αν το δούμε τοπικά, πρόκειται για το δεύτερο κατεστραμμένο κράτος στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Αν συμπεριλάβουμε και τη Λιβύη, τότε είναι το τρίτο, κάτι που σίγουρα δεν προμηνύει ένα εύκολο μέλλον για εμάς, ως Ευρωπαίους και ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Χθες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι, κατά την οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Συρία και τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το ποίμνιό του. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια όπου χρειαστεί και επανέλαβε τη θέση της χώρας για ένα συμπεριληπτικό μέλλον στη Συρία, το οποίο θα προστατεύει όλες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ρόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος διπλωματικών επαφών. Για παράδειγμα, χθες οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν σε τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τους ομολόγους του από τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments