Ληξιπρόθεσμα: Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες – Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ.
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ληξιπρόθεσμα: Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες - Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ.
Νέα αύξηση εμφανίζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες τα οποία στο τέλος Οκτωβρίου ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Τα κρατικά «φέσια», παρά τις συστάσεις της Κομισιόν και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δραστικό περιορισμό τους, παραμένουν ανοιχτή πληγή.
Οι υψηλότερες οφειλές καταγράφονται στα νοσοκομεία τα οποία έχουν φεσώσει με 1,255 δις. ευρώ στους προμηθευτές τους. Οι δήμοι χρωστούν σε ιδιώτες 354 εκατ. ευρώ και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 687 εκατ. ευρώ λόγω καθυστερήσεων που καταγράφονται στην απονομή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Πάνω από 680 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκ των οποίων 230 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα αζήτητα με την ΑΑΔΕ να αναζητά χιλιάδες φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τους φόρους που δικαιούνται.
Τον Οκτώβριο τα κρατικά φέσια έφθασαν τα 2,824 δις. ευρώ από 2,818 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο ενώ αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 682 εκατ. ευρώ ξεπερνούν τα 3,5 δις. ευρώ όταν τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 2,8 δις. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε δέκα μήνες οι οφειλές του Δημοσίου «φούσκωσαν» κατά 700 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, την ώρα που η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών από την πλευρά των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων αν και σημείωσαν μικρή μείωση τον Οκτώβριο καθώς από 1,281 δις. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο μειώθηκαν στα 1,255 δις. ευρώ παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όταν είχαν υποχωρήσει έως και τα 294 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τα 701 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν στα 687 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο
- Αύξηση εμφανίζουν τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς από 321 εκατ. ευρώ που ήταν το Σεπτέμβριο έκαναν άλμα στα 354 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
- Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του δημοσίου. Από 294 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο έφτασαν τα 298 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Γιατί δεν μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου σε ιδιώτες
Τα δημόσια νοσοκομεία, παραμένουν ακόμη το μεγάλο πρόβλημα στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αφού συγκεντρώνουν σε πάγια βάση περίπου το 1/3 του συνόλου των χρημάτων που συνεχίζει να οφείλει το κράτος σε ιδιώτες για διάστημα πάνω από 90 ημέρες.
Έκτοτε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν σε σταθερά ανοδική πορεία φτάνοντας 2,37 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, τα 2,66 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, τα 2,64 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, τα 2,63 δισ. ευρώ τον Μάιο και μόνο τον Ιούνιο μειώθηκαν οριακά στα 2,57 δισ. ευρώ, δείχνοντας μια ανησυχητική… σταθερότητα. Τούτο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της, εκτός από την καθυστέρηση του μηδενισμού των οφειλών, αναφέρει και ως μέτρο πίεσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για μείωση του χρονικού ορίου μετά από το οποίο μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη, από τις 90 στις 30 ημέρες.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας