EDITOR'S PICK

Πονάει το κεφάλι σας μετά από αλκοόλ; Γιατρός προτείνει το τέλειο σάντουιτς για να περάσει το hangover

Πονάει το κεφάλι σας μετά από αλκοόλ; Γιατρός προτείνει το τέλειο σάντουιτς για να περάσει το hangover

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Πονάει το κεφάλι σας μετά από αλκοόλ; Γιατρός προτείνει το τέλειο σάντουιτς για να περάσει το hangover

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων μπορεί να μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτη, το ίδιο και οι στομαχόπονοι ή ο πονοκέφαλος.

Αλλά η Dr Zoe Williams, γενικός γιατρός του NHS με έδρα το Λονδίνο, επινόησε το τέλειο σάντουιτς για να διορθώσει το μεθύσι σας σχεδόν αμέσως.

Η Williams δήλωσε στη MailOnline ότι το πρωινό περιέχει τον τέλειο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, απαραίτητο για να διορθώσει την ισορροπία αλάτων, σακχάρων και πρωτεϊνών που μπορεί να έχετε χάσει μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τόνισε ότι μετά από μια νύχτα με πολύ ποτό είναι ζωτικής σημασίας να φάτε κάτι, ακόμα και αν αισθάνεστε λίγο ζαλισμένοι.

Η ναυτία μετά από μια… μεθυσμένη νύχτα σχετίζεται κυρίως με τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία ενεργοποιούν ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε άρρωστοι. Αυτό συμβαίνει επειδή το συκώτι είναι λιγότερο αποτελεσματικό στο να βοηθά στη ρύθμιση των σακχάρων, επειδή το σώμα δίνει προτεραιότητα στη διαδικασία αποβολής του αλκοόλ από τον οργανισμό. Το να φάτε κάτι μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί αυτό.

Το σάντουιτς για το hangover

Το σάντουιτς της Dr Zoe είναι φτιαγμένο με ψωμί που είναι μισό ολικής άλεσης, μισό λευκό – μερικές φορές αναφέρεται ως «μισό και μισό» ψωμί.

Εξήγησε ότι αν και το ψωμί ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινό, οι πρόσθετοι σπόροι σε ορισμένα είδη έχουν έντονη γεύση που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ναυτίας, ενώ το λευκό με απλή γεύση μπορεί να είναι πιο εύπεπτο.

Όπως είπε, «με ένα μισό και μισό ψωμί εξακολουθείτε να λαμβάνετε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες».

Η Δρ Williams πρόσθεσε ότι η πρωτεΐνη μπορεί να είναι «σωτήρια» για το hangover, επειδή περιέχει ένα απαραίτητο αμινοξύ που ονομάζεται λυσεΐνη και αυτό επιταχύνει τη διάσπαση του αλκοόλ στο συκώτι.

Η Dr Williams συνέστησε τον φαινομενικά ανθυγιεινό συνδυασμό μπέικον, αυγού και αβοκάντο, αλλά υπάρχει ένας επιστημονικά τεκμηριωμένος λόγος γι’ αυτό.

Ενώ η καθημερινή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως το μπέικον έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, το να το απολαμβάνετε μια στο τόσο είναι απίθανο να κάνει μεγάλη ζημιά, είπε. Όχι μόνον αυτό, αλλά βοηθά στην αναπλήρωση των αλάτων που χάνονται κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ποτού.

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει την ποσότητα των ούρων που παράγει και αποβάλλει το σώμα, με αποτέλεσμα να χάνετε τόσο υγρά όσο και ηλεκτρολύτες – βασικά μέταλλα που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει.

Ένας από τους κύριους ηλεκτρολύτες που χρειάζεται το σώμα είναι το νάτριο, ενώ ένας άλλος είναι το κάλιο – και οι δύο είναι σε αφθονία σε αυτό το σάντουιτς.

Μια μελέτη του 2009 από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Newcastle διαπίστωσε ότι το μπέικον μπορεί να βοηθήσει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο -χημικούς αγγελιοφόρους που εξαντλούνται από το αλκοόλ- να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά σωστά.

«Μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση του θολωμένου εγκεφάλου που έχετε με το hangover. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι και μόνον η μυρωδιά του μπέικον μπορεί να αρχίσει να βοηθά τον εγκέφαλο να ανακάμψει», δήλωσε η Δρ Γουίλιαμς.

Το βασικό συστατικό για το σάντουιτς που θεραπεύει το hangover από αλκοόλ Επόμενο στο σάντουιτς για τη θεραπεία του hangover είναι ένα αυγό – το οποίο περιέγραψε ως τον «ήρωα» του πιάτου.

Όπως είπε, «δεν έχει σημασία πώς το μαγειρεύετε. Τα αυγά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που είναι πολύ καλά για τη θεραπεία του hangover».

Τα αυγά είναι μια δύναμη θρεπτικών συστατικών, περιέχουν Β12, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α και D.

Η βιταμίνη Β12, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νεύρων, μπορεί να εξαντληθεί αν έχετε πιει.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου και του εντέρου, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τη Β12.

Τα αυγά περιέχουν επίσης ένα αμινοξύ που ονομάζεται κυστεΐνη, το οποίο βοηθά το σώμα σας να διασπάσει την ακεταλδεΰδη – το τοξικό υποπροϊόν του αλκοόλ, εξηγεί η Dr Zoe.

Η προσθήκη αβοκάντο σάς δίνει μια ώθηση υγιεινών λιπαρών που βοηθούν στη διατήρηση της ενέργειάς σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το αβοκάντο είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών σας.

Όσον αφορά το συνοδευτικό ρόφημα, η Dr Williams συμβουλεύει να επιλέξετε ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή ένα ποτήρι νερό.

Το νερό είναι το καλύτερο ποτό για την ενυδάτωση, αλλά ένα ανακουφιστικό φλιτζάνι τσάι θα κάνει επίσης τη δουλειά, εξήγησε.

Για να αποφύγετε να μεθύσετε εξαρχής, η Δρ Γουίλιαμς πρότεινε να βεβαιωθείτε ότι έχετε φάει προηγουμένως, ή -ακόμα καλύτερα- να φάτε ενώ πίνετε.

Η κατανάλωση φαγητού πριν και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας να αποφύγετε το μεθύσι.

Η γιατρός λέει επίσης ότι η κατανάλωση ποτών με χαμηλότερο αλκοόλ, όπως η μπύρα και ο μηλίτης με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και η κατά διαστήματα κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πονοκεφάλου.

Η Dr Zoe προέτρεψε «να προσπαθήσετε να σταματήσετε να πίνετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο και να στραφείτε στην κατανάλωση νερού. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε νερό δίπλα στο κρεβάτι σας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments