Στάσσης: Τα 5 αιτήματα της Eurelectric για την «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία»
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI / Euractiv // Στάσσης: Τα 5 αιτήματα της Eurelectric για την «Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία»
α αιτήματα της βιομηχανίας ηλεκτρισμού προς τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής ενόψει της «Καθαρής Βιομηχανικής Συμφωνίας» κατέθεσε χθες (9/12) κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Ένωση Ηλεκτρισμού της Πολωνίας στις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Eurelectric και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Στη συζήτηση που συμμετείχε ο κ. Στάσσης συζητήθηκε η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η επικείμενη Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, σημειώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα και η απανθρακοποίηση πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης.
Ο Έλληνας CEO ανέφερε ότι η επικείμενη καθαρή βιομηχανική συμφωνία μαζί με ένα σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό θα είναι καίριας σημασίας για την τόνωση του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας.
Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή της συμφωνημένης νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία και η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας.
Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θέτει το υψηλό ενεργειακό κόστος και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπισή του.
Τα 5 αιτήματα που θέτει η Eurelectric προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία είναι τα εξής:
– Η διοχέτευση επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρού μηδενικού ισοζυγίου.
– Η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της συμμετοχής των καταναλωτών στην ενεργειακή μετάβαση (δηλαδή μακροπρόθεσμες συμβάσεις, διαχείριση από την πλευρά της ζήτησης, στήριξη της υιοθέτησης ηλεκτρικών τεχνολογιών).
– Η μείωση της γραφειοκρατίας και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και να καταστεί λιγότερο επαχθής η πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
– Η μετατροπή των αλυσίδων αξίας της ΕΕ ώστε να ωθούν την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
– Η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της φορολογικής πολιτικής που αποθαρρύνουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι του φυσικού αερίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας