Πολιτική

Η Αθήνα με το βλέμμα σε Συρία και μεταναστευτικό

Η Αθήνα με το βλέμμα σε Συρία και μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: Geography Education, Teaching about Syrian Refugees

Τι ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου

Οι απροσδόκητες και ανατρεπτικές εξελίξεις στη Συρία έχουν ενεργοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, καθώς οι επιπτώσεις τους εκτείνονται από το διπλωματικό και γεωπολιτικό τομέα μέχρι το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

Η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, ο ρόλος της Τουρκίας, η μελλοντική κατάσταση στη Συρία, η τύχη των θρησκευτικών μειονοτήτων, των Ελλήνων της περιοχής και της ελληνορθόδοξης κοινότητας, η πιθανότητα ενός νέου κύματος προσφύγων, καθώς και το μέλλον των Σύρων προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα αναζητώντας άσυλο, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με αβέβαιη κατάληξη.

Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αρχικό στρατηγικό σχέδιο για το πώς η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τα προκύπτοντα ερωτήματα.

Η Ελλάδα έχει ήδη ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αρχική της αντίδραση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ και εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια, ανάλογα με τη στάση των «πρωταγωνιστών» των εξελίξεων. Εκτός από τη «μεγάλη εικόνα» που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, ανησυχεί για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο προκαλεί εύλογες ανησυχίες σχετικά με την εξέλιξή του.

Τα αρμόδια επιτελεία προβαίνουν σε μια διπλή ανάλυση των εξελίξεων. Από τη μία πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας νέων προσφυγικών ροών λόγω της ανατροπής του καθεστώτος, ενώ από την άλλη, υπάρχει και η πιθανότητα να παρατηρηθεί μια αντίστροφη τάση, με πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και διώκονται από το καθεστώς Άσαντ να επιστρέφουν στη Συρία.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει αύξηση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, οι αφίξεις στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 50.000 ετησίως. Η Αθήνα, εν μέσω της νέας κρίσης, ζητά συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Μέχρι στιγμής, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι υπάρχει μια εικόνα σχετικής σταθερότητας, η οποία απομακρύνει τουλάχιστον το ενδεχόμενο άμεσης φυγής χιλιάδων ανθρώπων από τη Συρία. Επίσης, δεν παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μετακίνηση από τους Έλληνες της περιοχής.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Η Αθήνα εκφράζει την προθυμία της να προσφέρει βοήθεια όπου απαιτείται και τονίζει τη σημασία ενός συμπεριληπτικού μέλλοντος για τη Συρία, το οποίο θα διασφαλίσει την προστασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Αυτή τη θέση υπογράμμισαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία του με τον Πατριάρχη Αντιοχείας, όσο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τους ομολόγους του από την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις ενισχύουν τη θέση της χώρας ως σημείο σταθερότητας στην περιοχή, επιτρέποντάς της να διαδραματίσει ρόλο μέσω διαλόγου με όλες τις πλευρές. Επιπλέον, η συμμετοχή της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια της παρέχει τη δυνατότητα για πιο ενεργή παρέμβαση.

Σημαντική είναι και η στάση της Κύπρου, με τη Λευκωσία να παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει ότι δίνεται η απαραίτητη προσοχή στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Συρία.

Στις επόμενες ημέρες, και κυρίως όταν η κατάσταση στη Συρία σταθεροποιηθεί, αναμένεται να εξεταστεί προσεκτικά ο συσχετισμός δυνάμεων που διαμορφώνεται στην περιοχή, ο νέος ρόλος της Τουρκίας, καθώς και οι προθέσεις της Άγκυρας.

Πηγή: Pagenews.gr WCC meets with Churches' Commission for Migrants to strengthen collaboration

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments