Στέλιος Πέτσας: Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις προμήθειες και την ψαλίδα των επιτοκίων
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στέλιος Πέτσας: Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τις προμήθειες και την ψαλίδα των επιτοκίων
Την ανάγκη να μειωθεί η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων υπογράμμισε, σήμερα το πρωί, ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Παραχωρώντας, συγκεκριμένα, συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Μega, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε αναφορικά με το αίτημα των συνταξιούχων για αυξήσεις στις αποδοχές τους, ότι «οι συνταξιούχοι είναι οι γονείς μας και οι παππούδες. Άρα έχουμε αίσθηση της δυσκολίας που περνάνε, δεν είμαστε αποκομμένοι από την κοινωνία. Όμως, κατά τη δεκαετία 2010 – 2019, είχαμε συνεχώς περικοπές συντάξεων, κύριων και επικουρικών, κόψιμο των δώρων, κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 και μετά φρόντισε να σταθεροποιήσει τα πράγματα και έχει ξεκινήσει να δίνει αυξήσεις, οι οποίες σωρευτικά είναι γύρω στο 13% και έρχεται ένα νέο πακέτο αυξήσεων την επόμενη χρονιά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα που η οικονομία, σε μακροοικονομικό επίπεδο τουλάχιστον, έχει σταθεροποιηθεί και αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στου εταίρους μας στην ευρωζώνη, να μπορέσουμε να στηρίξουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Κι αν οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκες, τις οποίες καταλαβαίνουμε, έχουν και άλλες ομάδες πολύ μεγάλες ανάγκες. Για παράδειγμα, οι νέοι μας προσπαθούν να ζήσουν και να κάνουν όνειρα με μισθούς πολύ χαμηλούς».
Για τον κ. Στέλιο Πέτσα, «Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι κάθε χρόνο αυτή η κυβέρνηση φροντίζει να επιστρέφει και στους συνταξιούχους και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες μερίδιο από την οικονομική ανάπτυξη. Όποιο ευρώ περισσεύει από τον προϋπολογισμό γυρίζει στην κοινωνία. Έχουμε αναλάβει ως χώρα κάποιες δεσμεύσεις για πολλά χρόνια και αυτές είναι δύσκολο να αντιστραφούν. Αν αυτό το ζήτημα (δηλαδή η εκ νέου χορήγηση δώρων ή ΕΚΑΣ) τεθεί στο τραπέζι στο μέλλον, θα είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων».
Αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα που περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «ένα ευρώ αύξηση του ΑΕΠ σημαίνει περίπου μισό ευρώ στον κρατικό κορβανά μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας. Όποιος μπερδεύει την αύξηση των εσόδων, με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, κάνει λάθος. 10 δις περίπου θα αυξηθεί το 2025 το ΑΕΠ, επομένως χωρίς νέους φόρους, θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα».
Απαντώντας σε ερώτημα για το ζήτημα των τραπεζών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Οι τράπεζες πρέπει να πιεστούν να μειώσουν τις προμήθειές τους και την ψαλίδα που υπάρχει σήμερα – και είναι απαράδεκτα μεγάλη – μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και των επιτοκίων χορηγήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και με νέες πρωτοβουλίες. Πρώτον, η κυβέρνηση μείωσε κατά 50% τις προμήθειες για συναλλαγές μικρού ύψους, μέχρι 10 ευρώ. Πρέπει αυτό να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες προμηθειών. Η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει περισσότερο ανταγωνιστικό το τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας και της Attica Bank, προκειμένου να υπάρχει ανταγωνισμός και να είναι οι τράπεζες πιο φιλικές προς τους πελάτες. Επίσης, η κυβέρνηση κατήργησε τη φορολόγηση στα έντοκα γραμμάτια, ως εναλλακτική προς τις καταθέσεις τοποθέτηση. Επίσης, έχουν πολύ μεγάλη σημασία όχι διοικητικού τύπου μέτρα, αλλά συνεργασία με τις τράπεζες, το υπουργείο και φυσικά, με την Τράπεζα της Ελλάδος, που είναι ο επόπτης, προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η μείωση της ψαλίδας».
Αναφορικά, τέλος, με το εάν θα μπορούν και άλλοι φορείς να δίνουν δάνεια, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής εξήγησε ότι «υπάρχει το πλαίσιο των μικρών πιστώσεων με μικρές χορηγήσεις μέχρι 25.000 ευρώ. Ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα θέλαμε. Εγώ όμως νομίζω ότι είναι ευρύτερο το ζήτημα της διάρθρωσης και της εμπιστοσύνης γενικά στην οικονομία, κάτι που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποκαθίσταται. Την πρόοδο όλου αυτών των θεμάτων δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς. Εμένα με ενοχλεί πολλαπλάσια το ότι δεν υπάρχει ένα τραπεζικό κατάστημα σε απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, ακόμα και σε έδρες δήμων, για παράδειγμα σε περιφέρειες, όπως είναι η Ήπειρος. Με ενοχλεί που δεν υπάρχει ένα φυσικό κατάστημα. Με ενοχλεί που ένας συνταξιούχος πρέπει να περάσει από ένα κυκεώνα για να έχει ένα ραντεβού για μια απλή τραπεζική συναλλαγή. Και με ενοχλεί που ακόμα και για την πληρωμή ενός λογαριασμού πρέπει να πληρώνει προμήθεια. Ας λύσουμε πρώτα αυτά», έκλεισε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας