H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Πηγή Φωτογραφίας: Euronews,
Εδώ και μήνες το ζήτημα στο οποίο εστιάζει περισσότερο απ’ όλα η ΕΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Μάλιστα, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Βουδαπέστη οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης ανακήρυξαν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως τον κύριο στόχο για το 2025 – και ακριβώς αυτό θα επιδιώξει και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι κάτι που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη», ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιοργκ Κούκις (SPD), κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Η Ένωση έχει άμεσα ανάγκη από καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης για τις νέες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Με όχημα τον Κανονισμό Omnibus
Εξίσου άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθούν και οι προτάσεις της πολυσυζητημένης έκθεσης του Μάριο Ντράγκι σχετικά με το πώς μπορεί η ΕΕ να ανταγωνιστεί κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Ο άλλοτε επικεφαλής της ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει πως χρειάζονται άμεσα περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, όπως και ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο Επίτροπος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος διατελεί εδώ και κάποιες ημέρες επικεφαλής του τομέα «Παραγωγικότητα, Εφαρμογή και Απλούστευση», στοχεύει στο να περιορίσει τη γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα κατά τουλάχιστον 25%.
«Έχουμε ξεκινήσει να σχεδιάζουμε προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών αρχίζοντας από τον κανονισμό Omnibus, ο οποίος θα εστιάζει στην υποβολή εκθέσεων», ανακοίνωσε ο Ντομπρόβσκις από τις Βρυξέλλες. Με τον εν λόγω Κανονισμό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να συμπεριλάβει και τις τρεις νομοθεσίες που ρυθμίζουν την υποβολή εκθέσεων των επιχειρήσεων σε ένα και μοναδικό νομοθέτημα.
Πολλές επιχειρήσεις στην ΕΕ υποχρεούνται σήμερα να συντάσσουν και να υποβάλλουν στις αρμόδιες αρχές εκθέσεις με χιλιάδες δεδομένα σχετικά με τη βιωσιμότητά τους, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.
Ο Κανονισμός Omnibus θα παρουσιαστεί μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της νέας Επιτροπής, δηλαδή το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου.
Επιπλέον, θα απλοποιηθούν και οι ρυθμίσεις σχετικά με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίες τίθενται σε ισχύ μόλις στις αρχές του 2025. «Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, κάτι που μας επισημαίνουν επανειλημμένως διάφορες επιχειρήσεις – και πολύ ευχαρίστως θα αναβάλαμε τη θέση σε ισχύ του νέου ρυθμιστικού πλαισίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιόργκ Κούκις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας