Τα καλύτερα ουίσκι και παλαιωμένα ρούμια ιδανικά για τα Χριστούγεννα
Πηγή Φωτογραφίας: pixabay//Τα καλύτερα ουίσκι και παλαιωμένα ρούμια ιδανικά για τα Χριστούγεννα
Ο χειμώνας είναι εδώ, το ίδιο και οι γιορτές των Χριστουγέννων. Οπότε αντιλαμβάνεσαι πως, μοιραία και σχεδόν νομοτελειακά, το ουίσκι θα κυριαρχήσει. Άλλωστε, δύσκολα φαντάζεται κάποιος τα Χριστούγεννα χωρίς ουίσκι, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει χρονικό περιορισμό του βασιλιά των spirits στις συγκεκριμένες ημέρες. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις για να μην χαθείς στο πλούτο των επιλογών που προσφέρει το εν λόγω ποτό.
The Macallan Edition No.6
Το The Macallan αποκαλύπτει το Edition No. 6, μια νέα περιορισμένη έκδοση single malt whisky, που τιμά τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της φύσης του κτήματος The Macallan, και την έντονη ζωοφόρο δύναμη που την τροφοδοτεί, τον ποταμό Spey. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο whisky που παρουσιάζει αρώματα φρέσκων φρούτων, μοσχοκάρυδου και καραμέλας βουτύρου, βουτηγμένα σε ξύλο και γεύσεις από ώριμο δαμάσκηνο, έντονα γλυκά πορτοκάλια και κανέλα, που εξελίσσονται σε μπαχαρώδη στοιχεία, κρεμώδη σοκολάτα και καψαλισμένο ξύλο στην επίγευση.
Jameson
Πολλά μπορεί να πεις κανείς για το πιο γνωστό και best selling ιρλανδικό ουίσκι παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Το Jameson ταξιδεύει το Iρλανδέζικο πνεύμα σε πάνω από 120 χώρες, συνεχίζοντας την παράδοση που καθιέρωσε από το 1780 ο John Jameson, όταν και ίδρυσε την ποτοποιία του στο Δουβλίνο, βασιζόμενος στην “Sine Metu” (χωρίς φόβο) φιλοσοφία του. Ουίσκι τριπλής απόσταξης, παράγεται από το καλύτερο κριθάρι της Ιρλανδίας και καθαρό κρυστάλλινο νερό. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παλαίωση bourbon και sherry. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το γνωστό χρυσαφί απόσταγμα με φρουτώδες άρωμα και απαλές νότες δρύινου ξύλου. Η γεύση του είναι εξαιρετικά απαλή, γλυκιά, με νότες βανίλιας.
Port Charlotte Scottish Barley 10 Years Old
Ένα ιδιαίτερο ουίσκι που προέρχεται από το αποστακτήριο Bruichladdich, στο Islay. Η μύτη του βγάζει έντονα θαλασσινό αέρα και ιώδιο, στοιχεία που παντρεύονται με σύκα και βανίλια – η τελευταία είναι το δώρο των βαρελιών bourbon στα οποία παλαιώνει. Η γεύση του είναι πλούσια και γεμάτη, με νότες καπνισμένου κριθαριού και μαύρων φρούτων, ενώ υπάρχουν σαφείς νύξεις καφέ και ζαχαρωτών που ολοκληρώνονται από ένα απολαυστικό, μακράς διάρκειας τελείωμα.
Benriach
Το αποστακτήριο Benriach, στο βόρειο Speyside από το 1898, λανσάρει τη νέα, ανανεωμένη εμφάνισή του και επιλεγμένες νέες κυκλοφορίες. Γνωστό για την μακρόχρονη παράδοση της απόσταξης κλασικών, τυρφωδών και τριπλά αποσταγμένων ουίσκι, όπως και για το μεγάλο του απόθεμα από εκλεκτά βαρέλια από όλο τον κόσμο, το χαρτοφυλάκιο είναι καλλιτεχνικά δημιουργημένο από την Master Blender Dr. Rachel Barrie και την ομάδα της. Στο νέο Original Ten, μπορεί να διακριθεί ένας πλούσιoς, στρογγυλεμένος χαρακτήρας βύνης, ενώ το The Twelve εξισορροπεί την πλούσια γεύση βύνης με τα πρόσθετα στρώματα της πολυπλοκότητας sherry και φρούτων, φτάνοντας στο αποκορύφωμα των δώδεκα ετών.
Το Smoky Ten αναδεικνύει τη γλυκιά καπνιστή γεύση του Benriach, εμπλουτισμένη μέσα από καινοτόμους συνδυασμούς βαρελιών bourbon, ρούμι και φρέσκιας βελανιδιάς. Παράλληλα το Twenty One, που καταφθάνει στην ελληνική αγορά σε limited ποσότητα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία αναδεικνύοντας την εξαιρετική ενσωμάτωση της γεύσης που προκύπτει από δεκαετίες ωρίμανσης.
Glenfiddich
Το αποστακτήριο του Speyside είναι ένα από τα πιο πολυβραβευμένα όσον αφορά τα single malts, με πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπό του το Glenfiddich 12 Y.O.
Ωριμάζει σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά βαρέλια για τουλάχιστον 12 χρόνια, αποκτώντας κομψό χαρακτήρα, που πλαισιώνεται από ευχάριστο άρωμα δημητριακών και μελιού με ανθικές και ορυκτές νότες. Στο στόμα είναι απαλό, με έντονη γεύση γλυκών μπαχαρικών και φρουτώδη αίσθηση.
Τullamore D.E.W.
Το Tullamore Dew είναι το αυθεντικό Irish whiskey που έχει στο DNA του τα βασικά χαρακτηριστικά της Ιρλανδικής ψυχής: θάρρος, ανεξαρτησία, υπερηφάνεια, ανοιχτόκαρδη διάθεση. Το πρώτο οργανωμένο αποστακτήριο δημιουργήθηκε το 1829 από τον Michael Molloy, στην πόλη Tullamore, στην καρδιά της Ιρλανδίας, ένα μέρος με μακρά παράδοση στην απόσταξη. Όμως αυτός που έθεσε το αποστακτήριο σε πλήρη λειτουργία ήταν ο Daniel E. Williams (D.E.W.) το 1890, από τον οποίο το Tullamore Dew πήρε το ονομά του.
O εγγονός του, Desmond, συνέχισε να καινοτομεί και ήταν αυτός που εγκαινίασε την διαδικασία της “τριπλής ανάμιξης” (triple blend). Μέχρι και σήμερα το Tullamore Dew δημιουργείται με την ανάμιξη τριών ουίσκι: malt, grain & pot still, ενώ στην ξεχωριστή τεχνική δημιουργίας του οφείλει την ήπια, απαλή και “στρογγυλεμένη” γεύση του.
Chivas Extra 13 Ετών
Το μοναδικό blended whisky 13 ετών σου συστήνει μία νέα, ακόμη πιο πλούσια γεύση χάρη στο ότι ένα μέρος των whiskies που το αποτελούν έχει παλαιωθεί σε βαρέλια που είχαν φιλοξενήσει Oloroso Sherry από την Ισπανία. Κύριο χαρακτηριστικό του Chivas Extra 13 Ετών είναι η ακόμα πιο έντονη και πολύ-επίπεδη γεύση του.
Εντάσεις και αρώματα που μόνο αυτά τα βαρέλια θα μπορούσαν να του δώσουν: Νότες από ώριμα οπωροφόρα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο, ώριμα κόκκινα φρούτα με κυρίαρχη τη σταφίδα και φυσικά αρώματα βρεγμένου ξύλου και ξηρών καρπών.
Johnnie Walker
Ασφαλώς και γνωρίζεις το Johnnie Walker. Το ίσως δημοφιλέστερο brand σκωτσέζικου ουίσκι στον κόσμο, παρουσιάζει τρείς νέες συλλεκτικές φιάλες, για τις ετικέτες του Red, Black και Gold Label Reserve, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τότε που ο John Walker ξεκίνησε το ταξίδι του από τις τέσσερις γωνιές της Σκωτίας για να φτάσει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Έντονα χρώματα (κόκκινο-μαύρο-χρυσό), εμπνευσμένα από τις αντίστοιχες τρεις ετικέτες, σε συνδυασμό με την τεχνική color block, καθιστούν αυτές τις limited edition φιάλες, μια εντυπωσιακή προσθήκη στη συλλογή των απανταχού whisky lovers, και όχι μόνο.
Με το εμβληματικό απόσταγμα να παραμένει ίδιο και στις τρεις ετικέτες, αυτές οι συλλεκτικές φιάλες, αποτελούν επίσης μια ξεχωριστή πρόταση δώρου, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους whisky enthusiasts κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εξερεύνηση και ανακάλυψη του πολύπλευρου κόσμου του σκωτσέζικου ουίσκι.
Cutty Sark
Όταν αναφέρεται κανείς στο Cutty Sark, συνειρμικά σκέφτεται το αυθεντικό, φυσικά ανοιχτόχρωμο Σκωτσέζικο whisky και το θρυλικό ιστιοφόρο, σύμβολο της περιπέτειας. O κομψός και ισορροπημένος χαρακτήρας του, η ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής του, χωρίς την παραμικρή νύξη καπνού αναδεικνύει ιδιαίτερα τα ανθικά και λεμονάτα χαρακτηριστικά του.
Για να υπάρχει αυτός ο χαρακτήρας, τα καλύτερα malt και grain whiskies, “παντρεύονται” με την πλέον σπάνια στις μέρες μας διαδικασία σε δρύινα βαρέλια . Η πολύπλοκη και ιδιαίτερη αυτή διαδικασία, είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα διατηρώντας τα αρώματα και την υφή που αναδεικνύει την άριστη τέχνη του blending. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Cutty Sark whisky να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια ως ένα ευκολόπιοτο whisky, ευγενικό με σύνθετο άρωμα. Το φυσικά ανοιχτόχρωμο μοναδικό αυτό blend είναι μια κλασικά επιτυχημένη και αγαπημένη επιλογή.
Raven
Απαλό και αρωματικό με μακρά επίγευση, το Raven Rare είναι ένα New Age Premium Blended Scotch Whisky, αποτέλεσμα ενός μοναδικού “παντρέματος”, όπου τα παλιό συναντά το καινούριο, σ’ ένα μοναδικό συνδυασμό δυο ξεχωριστών αποστακτηρίων. Ο ανατρεπτικός χαρακτήρας του Raven Rare οφείλεται στο μαγικό αυτό συνδυασμό, των Speyside Malts με Grain Whiskies και τη συνάντηση ενός από τα πλέον ιστορικά αποστακτήρια της Βόρειας Σκωτίας, του Glen Moray, με το Glen Turner, που θεωρείται το πιο σύγχρονο αποστακτήριο της Σκωτίας.
Το Raven ωριμάζει προσεκτικά σε βαρέλια που έχουν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για παραγωγή bourbon και έχει βαθύ χρυσαφένιο χρώμα, είναι γλυκόπιοτο και αναδεικνύει μεγάλη γκάμα αρωμάτων που συνθέτουν ένα blend με απαλό αλλά και πολύπλοκο φρουτώδη χαρακτήρα, και εξαιρετικά εναρμονισμένα στοιχεία παλαίωσης.
Οι καλύτερες μάρκες για ρούμι που πρέπει να δοκιμάσεις
Στο μυαλό μας το ρούμι το έχουμε συνδέσει με πειρατές, με καράβια που μεταφέρουν βαρέλια, με cocktail που τα πίνεις από καρύδες και άλλα τέτοια όμορφα πράγματα. Η αλήθεια είναι αυτό είναι το ρούμι απλά είναι ακόμα περισσότερα πράγματα που κάνουν αυτό το απόσταγμα να είναι τόσο αρωματικό, τόσο ιδιαίτερο και τόσο ξεχωριστό που σε κάθε του γουλιά είναι σα να σε μεταφέρει στο μέρος που αποστάχθηκε.
Το ρούμι παράγεται από ζάχαρη, είτε μελάσσα είτε ζαχαροκάλαμα. Το απόσταγμα της διαδικασίας περνάει από βαρέλια κάθε λογής και έτσι παίρνει το χρώμα του. Η παραγωγή του ξεκίνησε και συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην Καραϊβική και την Λατινική Αμερική αλλά παράγεται επίσης και σε άλλες χώρες. Είτε το πιεις σκέτο, είτε με πάγο, είτε σε cocktail το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για το πιο σέξι απόσταγμα και σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Υπάρχει το λευκό, το golden rum, το dark rum, το navy, το agricole, το spiced και άλλες μικροπαραλλαγές. Βλέπεις το ρούμι είναι ίσως το πιο διάσημο απόσταγμα που δεν έχει συγκεκριμένη νομοθεσία και πλαίσιο γύρω από την παραγωγή του. Το αποτέλεσμα σε αυτό είναι και θετικό και αρνητικό αφού από την μία οι παραγωγοί είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν εν λευκώ ότι καλύτερο θέλουν από την άλλη όμως γίνονται συγχύσεις γύρω από το πλασάρισμα μερικών ετικετών με αποτέλεσμα να μην είναι συγκεκριμένες οι κατηγορίες που κατατάσσονται.
Πάμε όμως να ψάξουμε το σεντούκι με τους 1 κρυμμένους θησαυρούς από τα νησάκια της Καραϊβικής
Appleton Estate Reserve
Ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια rum ξεκίνησε στην Τζαμάικα το 1749 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παράγει μέσα στην βλάστηση του υπέροχου νησιού, spicy ιδιαίτερα αρ Kick back and αρωματικά rums. Έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς και σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες αλλά και value for money rum brands.
Mount Gay
Μόλις φτάνεις στα Barbados δύο πράγματα βλέπεις. Μία αφίσα με την Rihanna να σε καλωσορίζει στην χώρα της και μια άλλη με ένα τεράστιο μπουκάλι Mount Gay. Πρόκειται για το παλαιότερο σε λειτουργία αποστακτήριο στον κόσμο. Αυτό στην περιοχή St. Lucy Parish λειτουργεί από το 1703 και είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο για την χώρα. Εκεί όμως παράγονται και μερικά εξαιρετικά rums με το XO και το Black Barrel να ξεχωρίζουν για την γεμάτη βανίλια και γλυκάδα γεύση τους.
Sailor Jerry
Ίσως το πιο γνωστό ρούμι στην κοινότητα των tattoo lovers. Βλέπεις η όλη του φιλοσοφία είναι συνυφασμένη με τους ναυτικούς και τα τατουάζ που χτύπαγαν στα ταξίδια τους. Η γεύση του τώρα σου βγάζει αρκετή κανέλα και πολλά μπαχαρικά κάτι που το κάνει ιδανικό για tiki και γλυκά cocktails
Brugal
Σίγουρα το έχεις δει χαζεύοντας κάποια κάβα της Αθήνας ή του Πειραιά αφού το μπουκάλι του είναι λες και έχει βγει από τους Πειρατές της Καραϊβικής. Αυτό το Δομινικανό ρούμι έχει μια πλούσια γεύση και μια ξηρή επίγευση στο τέλος ικανή να σε κάνει να το λατρέψεις. Ιδανικό είτε σε cocktails είτε σκέτο με πάγο βγάζει όλα του τα αρώματα από τις θάλασσες της Καραϊβικής
Havana Club
Ένα από τα διασημότερα ρούμια με ένα όνομα που προδίδει κατευθείαν την καταγωγή του. Σίγουρα θα έχεις πιει Mojitos και Daiquiris με Havana ή ακόμα και coke και λίγο lime για να συνθέσεις ένα cuba libre. Το λευκό Havana, παλαιωμένο για τρία έτη σε βαρέλια μοιάζει μοναδικό, ελαφρύ, νότες βανίλια, αχλάδι και μπανάνα. Ακόμα περισσότερες επιγεύσεις αφήνουν τα υπόλοιπα Havana τα οποία έχουν κάτσει περισσότερο σε βαρέλια στην Κούβα και η όλη σύνθεση είναι που τα κάνει τόσο διάσημα αλλά και αγαπητά.
Chairman’s Reserve
Κάθε ένα νησί της Καραιβικής έχει την δική του ιστορία και κάθε ιστορία έχει λίγο ρούμι από πίσω. Τα spiced rums στην Αγία Λουκία διαθέτουν περίσσια αγάπη, μπόλικο μεράκι και απίστευτη γεύση. Το Chairman’s Reserve Spiced Rum είναι γλυκό, πικάντικο με μία αρχική επίγευση εσπεριδοειδών και στην συνέχεια θα φτάσει στην γλώσσα σου καραμέλα, γαρύφαλλο και σίγουρα κανέλα. Είναι τόσο ήπιο αλλά και ξεχωριστό που αν σου αρέσουν τα spiced ρούμια αυτό θα λατρέψεις.
El Dorado
Στις όχθες του ποταμού Demerara στην Guyana φτιάχνεται κάτι μοναδικό. Χρησιμοποιώντας το μαγικό νερό του ποταμού και τα παμπάλαια δέντρα για να φτιάχνουν βαρέλια δημιουργούν ένα ρούμι γεμάτο αρώματα, κανέλες, γεύση από αποξηραμένα φρούτα και άλλα πόσα μοναδικά χαρακτηριστικά που έχει η κάθε ετικέτα. Μόλις το δοκιμάσεις θα πάψεις να απορείς γιατί έχει κατακτήσει τόσα βραβεία.
Αngostura
Το καμάρι του Τρινιντάντ δεν είναι ούτε κάποια παραλία του, ούτε κάτι άλλο. Το καμάρι του νησιού είναι το αποστακτήριο της Angostura όπου παράγονται εκτός από τα φημισμένα Angostura bitters και μερικά ρούμια διαμάντια. Κάθε ετικέτα και μια εμπειρία, βγάζει στην επιφάνεια μοναδικές επιγεύσεις, ενώ οι πιο premium οι οποίες έχουν περάσει από πιο ιδιαίτερα βαρέλια βγάζουν έντονες βανίλιες, κανέλες και άλλα αρώματα. Αν θες να τα δοκιμάσεις μην χάσεις με τίποτα το 1919 και το 1824.
Diplomatico
Είναι αδύνατο να μην σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και το μάτι το μπουκάλι του. Το εσωτερικό του όμως αξίζει το ίδιο και ακόμα παραπάνω. Αποσταγμένη μελάσσα που έχει περάσει από βαρέλια διαφορετικού είδους έχει σαν αποτέλεσμα να γευθείς σε κάθε γουλιά τροπικά φρούτα, μελάσσα, κανέλα, σοκολάτα και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Μερικοί και λόγω γεύσης αλλά και λόγω εμφάνισης το έχουν χαρακτηρίσει ως το πιο σέξι ρούμι που υπάρχει. Δεν υιοθετώ αλλά ούτε το αρνούμαι. Το αφήνω να μιλήσει μόνο του σε κάθε γουλιά.
Plantation
Όταν ο γνωστός οίκος γαλλικού Cognac Maison Ferrand αποφάσισε να αποκτήσει το αποστακτήριο West Indies Rum στα Barbados όλοι ήξεραν ότι κάτι μοναδικό θα συμβεί εδώ. Η φιλοσοφία έλεγε επιστροφή στις ρίζες και στον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής. Το αποτέλεσμα ήταν τα Plantation και ήταν ότι όλοι υποψιάζονταν. Αρωματικά, φινετσάτα, με μία αριστοτεχνική ισορροπία σε κάθε γουλιά τα Plantation έχουν επενδύσει σε αυτό που υποσχέθηκαν και δεν το ξέχασαν ποτέ. Μία από τις ετικέτες του έχει χαρακτηριστεί και ως cocktail κλεισμένο μέσα σε μπουκάλι και δεν είναι άλλο από το Plantation Fancy Pineapple Rum
Clement
Αν υπάρχει ένα ρούμι που μπορεί να υποστηρίζει ότι θυμίζει περισσότερο από κάθε άλλο Cognac τότε αυτό είναι το Agricole Clément Rhum. Παράγεται στο νησί της Martinique η οποία ήταν παλιά γαλλική αποικία και το 1887 ο Homère Clément αγόρασε μια φυτεία ζάχαρης. Τότε είναι που ξεκίνησε η απόσταξη ρουμιού Clement η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα δίνοντάς μας μερικά εξαιρετικά ρούμια
Saint James
Λίγα χρόνια πιο πίσω, το 1765 στο ίδιο νησί δημιουργείται το ιδιαίτερο και μοναδικό Saint James. Το όνομά του αρχικά ήταν Saint Jacques αλλά για εμπορικούς λόγους αποφασίστηκε η μετονομασία του. Εκτός όμως από το ότι είναι ένα από τα πιο παλιά ρούμια μπορεί να διατείνεται ότι είναι και ένα από τα πιο ξεχωριστά αφού σε όλο το portfolio της σειράς κυριαρχούν μοναδικά αρώματα με το HORS-D’ GE RUM QUINTESSENCE το οποίο είναι ένα blend των καλύτερων ρουμιών του αποστακτηρίου να σε κάνει να ξεχάσεις το όνομά σου.
Foursquare
Ένα εμβληματικό αποστακτήριο στο νησί των Barbados είναι εκείνο του foursquare το οποίο έχει μακρά ιστορία. Συγκεκριμένα το 1920 λειτούργησε για πρώτη φορά. Τότε επειδή η παραγωγή ζαχαρότευτλων δεν ήταν μεγάλη στο νησί, εισήγαγαν από την Γουιάνα και μαγιά από την Νότιο Αφρική. Όλα αυτά έκαναν αυτό το αποστακτήριο να παράγει μοναδικά ρούμια και να διαθέτει ένα portfolio που θα σε κάνει να μην ξέρεις ποιο να πρωτοξεχωρίσεις.
Doorly’s
Άλλο ένα εξαιρετικό αποστακτήριο στο νησί του Barbados. που ιδρύθηκε το 1920 από τον Martin Doorly είναι το ομώνυμο, το οποίο και αγοράστηκε το 1993 από τον R L Seale. Παράγει μερικά εξαιρετικά ρούμια με σήμα τον παπαγάλο και η ιδιαιτερότητα του είναι ότι περνάνε από μία δεύτερη φάση ωρίμανσης μετά την πρώτη. Αυτή λαμβάνει χώρα σε ισπανικά Oloroso Sherry βαρέλια και το αποτέλεσμα είναι ένα απαλό, μοναδικό και ξεχωριστό ρούμι με το όνομα Doorly’s XO Fine Old Barbados Rum.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας