Κόσμος

Καναδάς: Ενας στους 20 θανάτους, με ευθανασία

Καναδάς: Ενας στους 20 θανάτους, με ευθανασία

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay // Καναδάς: Ενας στους 20 θανάτους, με ευθανασία

Οι ιατρικώς υποβοηθούμενοι θάνατοι γνωρίζουν αύξηση για πέμπτη συνεχή χρονιά στη χώρα η οποία ετοιμάζεται να εντάξει και τις ψυχικές παθήσεις στο σχετικό πλαίσιο

Ενας στους είκοσι θανάτους στον Καναδά είναι ιατρικώς υποβοηθούμενος. Το ποσοστό των ασθενών τελικού σταδίου που επιλέγουν τη λεγόμενη «ευθανασία» αυξάνεται στη χώρα εδώ και πέντε συνεχόμενα χρόνια, αν και ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η χώρα δημοσίευσε την πέμπτη ετήσια έκθεσή της μετά τη νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου το 2016, η οποία για πρώτη φορά περιλάμβανε και στοιχεία σχετικά με την εθνικότητα όσων ζητούν ευθανασία, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το βρετανικό δίκτυο, περίπου 15.300 άνθρωποι επέλεξαν τον ιατρικώς υποβοηθούμενο θάνατο πέρυσι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 4,7% των θανάτων στη χώρα.

Οι νομοθέτες του Καναδά επιδιώκουν επί του παρόντος να επεκτείνουν την πρόσβαση στην ευθανασία ώστε να καλύπτει και τους ψυχικώς πάσχοντες έως το 2027. 

Ο Καναδάς συγκαταλέγεται μεταξύ των λίγων χωρών που έχουν νομοθετήσει για την υποβοηθούμενο θάνατο την τελευταία δεκαετία. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία, την Αυστρία.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη από το καναδικό υπουργείο Υγείας δείχνουν ότι το ποσοστό υποβοηθούμενου θανάτου κατά σχεδόν 16% το 2023, σε σύγκριση με το 2022. Ωστόσο, η μέση αύξηση των προηγούμενων ετών έφτανε το 31%.

Σχεδόν όλοι όσοι έκαναν αυτή την επιλογή –περίπου το 96%– είχαν προβλέψιμο φυσικό θάνατο. Στο υπόλοιπο 4% χορηγήθηκε ευθανασία λόγω μακροχρόνιας χρόνιας ασθένειας και υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής.

Ο μέσος όρος ηλικίας όσων ζήτησαν υποβοηθούμενο θάνατο ήταν περίπου 77 ετών, με τον καρκίνο να είναι η πιο συχνή υποκείμενη πάθηση. 

Για πρώτη φορά, η έκθεση εμβαθύνει σε φυλετικά και εθνικά δεδομένα όσων πέθαναν με ευθανασία. Κατά συντριπτική πλειονότητα (96%) οι ασθενείς ήταν λευκοί (αποτελούν εξάλλου περίπου 70% του πληθυσμού στον Καναδά) και κατά 1,8% Ανατολικοασιάτες (1,8%), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 5,7% των κατοίκων της χώρας.

Στο Κεμπέκ καταγράφηκε τ0 37% των ιατρικώς υποβοηθούμενων θανάτων. Σύμφωνα με το BBC, οι τοπικές αρμόδιες Αρχές ερευνούν τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό. Ενώ ο αριθμός των υποβοηθούμενων θανάτων στον Καναδά αυξάνεται, η χώρα εξακολουθεί να υπολείπεται της Ολλανδίας, όπου η ευθανασία αντιπροσώπευε περίπου το 5% των συνολικών θανάτων πέρυσι.

Το BBC αναφέρει πως στα τέλη του περασμένου μήνα οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν για να περάσουν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο που δίνει σε ενήλικες με ανίατη ασθένεια το δικαίωμα του ιατρικώς υποβοηθούμενου θανάτου, αν και εκτιμάται ότι περάσουν μήνες περαιτέρω ελέγχου προτού ψηφιστεί ο νόμος. Ο Καναδάς αρχικά νομιμοποίησε την ευθανασία μόνο για εκείνους των οποίων ο θάνατος ήταν «ευλόγως προβλέψιμος».

Το 2021 η νομοθεσία συμπεριέλαβε και τους ασθενείς που δεν χαρακτηρίζονται ως «τελικού σταδίου» αλλά θέλουν να τερματίσουν τη ζωή τους λόγω μιας χρόνιας, εξουθενωτικής κατάστασης. Πάντως η ένταξη και των ψυχικά πασχόντων έχει αναβληθεί δύο φορές λόγω αντιδράσεων.

Το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζει ότι ο νόμος περιλαμβάνει «αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας», ενώ ορισμένοι φορείς ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και αμφιλεγόμενες περιπτώσεις.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments