Γερμανία: Η εποχή Σολτς τελειώνει – Τι θα ακολουθήσει;
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)
Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο γερμανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα. Η ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ θα σφραγίσει το τέλος μιας πτώσης που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και αναμένεται να κορυφωθεί με τις πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
Το γερμανικό Σύνταγμα σχεδιάστηκε για να αποτρέψει το είδος της πολιτικής αναταραχής που ξέσπασε πριν από την άνοδο των ναζί και περιέχει σειρά διατάξεων που στοχεύουν στο να εξελιχθεί με όσο το δυνατόν πιο σταθερό και ομαλό τρόπο το πρόωρο τέλος μιας κυβέρνησης.
Το επόμενο βήμα
Ο Σολτς θα βρεθεί τη Δευτέρα ενώπιον της γερμανικής Βουλής, όπου η πλειοψηφία των 733 βουλευτών της χώρας αναμένεται να αποσύρει την εμπιστοσύνη στην καγκελαρία του.
Η απώλεια της ψήφου είναι το απαραίτητο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος προς πρόωρες εκλογές, αφού ο πολυδιασπασμένος τρικομματικός συνασπισμός του οποίου ηγείται ουσιαστικά έπεσε τον περασμένο μήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Σολτς αρχικά θα προβεί σε 25λεπτη δήλωση, κατά την οποία αναμένεται να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει κοινοβουλευτική συζήτηση διάρκειας περίπου δύο ωρών. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποσύρουν ή να επιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη τους στον καγκελάριο.
Είναι το αποτέλεσμα προκαθορισμένο;
Αν και τίποτα δεν είναι απίθανο, ο Σολτς είναι αναμένεται να χάσει την ψηφοφορία, κάτι που και ο ίδιος ελπίζει να συμβεί.
Το μοναδικό κόμμα που μπορεί να κάνει την έκπληξη είναι το AfD, το οποίο έχει προβεί σε απροσδόκητες κινήσεις σε προηγούμενες ψηφοφορίες. Κάποιοι από τους βουλευτές του έχουν ήδη δηλώσει ότι σχεδιάζουν να υποστηρίξουν τον Σολτς, επικαλούμενοι φόβους ότι ο πιθανός επόμενος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, από την κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), θα βυθίσει τη Γερμανία σε πόλεμο, υποστηρίζοντας περισσότερο την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας συγκριτικά με τον Σολτς.
Το AfD, πάντως, βρίσκεται επί του παρόντος στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις και πιθανότατα θα είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές, άρα έχει συμφέρον να διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι Πράσινοι αναμένεται να εξουδετερώσουν πιθανές ακροδεξιές εκπλήξεις καλώντας τους βουλευτές τους να απόσχουν από την ψηφοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν όλοι οι βουλευτές του AfD, όπως και του κόμματος του Σολτς υποστηρίξουν τον καγκελάριο, δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Εάν ο Σολτς χάσει την ψηφοφορία, θα προτείνει το απόγευμα της Δευτέρας στον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τη διάλυση της Μπούντεσταγκ. «Εάν ο πρόεδρος αποδεχθεί την πρότασή μου, οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να εκλέξουν νέα Μπούντεσταγκ στις 23 Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο στόχος μου», δήλωσε ο καγκελάριος την Τετάρτη.
Ο Σολτς και η κυβέρνηση μειοψηφίας του, όπου συμμετέχουν το δικό του κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι, θα παραμείνουν εν τω μεταξύ στην εξουσία.
Καθώς όμως δεν θα έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία είναι απαραίτητη για την ψήφιση νόμων, θεωρείται ότι ουσιαστικά δεν θα είναι σε θέση να κυβερνήσουν και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για εσωτερικά και εξωτερικά θέματα.
Πώς φτάσαμε ώς εδώ;
Στις αρχές Νοεμβρίου, λίγες ώρες αφότου έγινε σαφές ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η τριμερής συμμαχία του κατέρρεε με μάλλον δραματικό τρόπο λόγω εσωτερικών διαφωνιών για ζητήματα δαπανών.
Ο συνασπισμός του Σολτς –αποτελούμενος από το SPD και τους Πράσινους στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος και το δημοσιονομικά συντηρητικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα στην κεντροδεξιά– είχε εξαρχής προβλήματα. Τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και μεγάλων επενδύσεων για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Το FDP, από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της συρρίκνωσης του κράτους και των δαπανών.
Πώς θα είναι η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας;
Το CDU του Μερτς και το βαυαρικό αδελφό κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση, προηγούνται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας υποστήριξη της τάξης του 32%. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του SPD υπό τον Σολτς, το οποίο βρίσκεται πίσω από το AfD, στην τρίτη θέση.
Με τους συντηρητικούς να μοιάζουν έτοιμοι για νίκη στις εκλογές του Φεβρουαρίου, το μεγάλο ερώτημα είναι το ποιος θα γίνει ο μικρότερος εταίρος τους σε κυβερνητικό συνασπισμό (πιθανότατα το SPD ή οι Πράσινοι) και το αν θα είναι αρκετά ισχυρός ώστε να καταστεί βιώσιμος ένας δικομματικός συνασπισμός.
Λόγω της ανόδου του AfD και της δημιουργίας της νέας αριστερής συμμαχίας BSW, οι τρικομματικοί συνασπισμοί –οι οποίοι είναι ασυνήθιστοι στη μεταπολεμική Γερμανία και τείνουν να είναι πιο ασταθείς– μπορεί να γίνουν η νέα κανονικότητα.
Οι Πράσινοι έχουν καλή σχέση με το CDU του Μερτς και παρόμοιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική. Και τα δύο κόμματα τείνουν να είναι πιο θετικά απέναντι στην υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της με τη Ρωσία σε σχέση με τον Σολτς, ο οποίος τάσσεται υπέρ μίας «συνετής», όπως λέει, προσέγγισης.
Ομως, αν και ο Μερτς δεν αποκλείει συνασπισμό με τους Πράσινους, ο ηγέτης του βαυαρικού CSU Μάρκους Σέντερ –ο οποίος έχει επανειλημμένα «επιτεθεί» στους Πράσινους και στην πολιτική τους– δήλωσε σε podcast αυτή την εβδομάδα ότι θα έθετε βέτο σε τέτοια συμμαχία.
Εν τω μεταξύ, το FDP δίνει μάχη για να εξασφαλίσει είσοδο στην επόμενη Μπούντεσταγκ. Το κόμμα, το οποίο έχει περιέλθει σε κρίση μετά τις αποκαλύψεις ότι σχεδίασε μεθοδικά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του Σολτς, συγκεντρώνει ποσοστό κάτω από το όριο του 5% που είναι απαραίτητο για την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας