Πολιτική

Εντείνονται οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Εντείνονται οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [373993] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κοινοί τόποι αναζητώνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς

Τα κόμματα έχουν πάρει θέσεις «μάχης» ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, και είναι σαφές ότι μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα αναδειχθούν πεδία συγκλίσεων και διαφοροποιήσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και την κεντροαριστερά. Παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές εστιάζουν στις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, όλοι θα αξιολογήσουν τη στρατηγική τους, έχοντας στο νου τους και τις δημοσκοπικές τους επιδόσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην προοδευτική «πίτα», ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται περίπλοκη για όλους. Είναι επίσης σαφές ότι όσα λέγονται δεν μπορούν να αγνοηθούν, επομένως, οι «βολές» που θα επιλέξουν να ανταλλάξουν τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς θα αποκαλύψουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις τους για το μέλλον.

Είναι δυνατόν να επιτευχθεί σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των τριών πλευρών ανάλογα με τον τρόπο που θα τοποθετηθούν; Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τομείς συνεργασίας των προοδευτικών κομμάτων θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολοι, καθημερινά, στο όνομα των συνεργασιών. Σε αυτό το σημείο, το πολιτικό περιεχόμενο και το πρόγραμμα έχουν προτεραιότητα, αντί για απλές ευχές.

Δημοσκοπικά ευρήματα

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πλήρως ενήμεροι για το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη θετική κατεύθυνση που ακολουθούν. Το ΠΑΣΟΚ έχει εδραιωθεί ως η νέα αξιωματική αντιπολίτευση και η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη είναι σαφής: να καταστήσει το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, τον κύριο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς ποια η ανάγκη για συμμάχους όταν η πολιτική που εφαρμόζεις αποδίδει καρπούς και σε ενισχύει χωρίς εξωτερική στήριξη. Έτσι, η αυτόνομη και διακριτή πορεία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι δεδομένη, ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν έχει φτάσει ακόμα στο ανώτατο όριο της υποστήριξής του. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα προκύψουν οι πρώτες σοβαρές τριβές με τον άλλο ιδεολογικό εσωκομματικό πόλο, που εκπροσωπείται από την Άννα Διαμαντοπούλου. Μέχρι τώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταφέρει να διατηρεί τις εσωκομματικές ισορροπίες χωρίς σημαντικές αναταράξεις. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά εστιάζουν σε αυτό το ζήτημα. Όσον αφορά την Κουμουνδούρου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σταθεροποίηση των εκλογικών ποσοστών της, με μια ανοδική τάση. Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου φαίνεται να έχει ανακόψει την πτώση στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο, το κόμμα συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο κοινοβούλιο, ειδικά μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ράνιας Θρασκιά. Από τους 47 βουλευτές που είχε το 2023, τώρα έχει μόλις 26. Ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι η απόσταση από τη Χαριλάου Τρικούπη αυξάνεται, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις «φιλίας», κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη για προσεγγίσεις που παραπέμπουν σε συναινετικό δικομματισμό.

Επιπλέον, δεν ήταν τυχαία η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κατά της Άννας Διαμαντοπούλου σχετικά με το σχέδιο Πισσαρίδη. Ο Νίκος Παππάς δεν ήταν ο μόνος που επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ μέσω της Διαμαντοπούλου. Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, χαρακτήρισε έμμεσα την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τις τράπεζες ως ελλιπή.

Η κατάσταση για τη Νέα Αριστερά είναι δύσκολη. Η πτώση στις δημοσκοπήσεις είναι προφανής και προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Πατησίων. Η ηγεσία του κόμματος είναι ενήμερη ότι οι πιέσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξηθούν, ειδικά τώρα που η περίοδος του Στέφανου Κασσελάκη έχει τελειώσει. Από την άλλη πλευρά, είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Παύλο Πολάκη, τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν τον Κασσελάκη και επιτίθονταν στους ένδεκα που αποχώρησαν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments