Πολιτική

Κυβέρνηση: Σχέδιο ανασύνταξης με ορίζοντα την άνοιξη

Κυβέρνηση: Σχέδιο ανασύνταξης με ορίζοντα την άνοιξη
Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει, μέσω του προϋπολογισμού, να διαμορφώσει μια αφήγηση που να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εισοδημάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται στο πολιτικό σκηνικό της νέας περιόδου με σύστημα 2+2, μετά από έξι μήνες αναταραχών και μια αρχική σταθεροποίηση της κατάστασης. Η κυβερνητική παράταξη διατηρεί δυνάμεις, αλλά παραμένει μακριά από την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ εντείνει τις πιέσεις του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2025, που ξεκίνησε στη Βουλή προχθές και θα κορυφωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, θεωρείται από όλες τις πλευρές του πολιτικού συστήματος ως το πρώτο σημαντικό ορόσημο μιας σειράς γεγονότων που θα απασχολήσουν τη δημόσια σφαίρα τους επόμενους μήνες, επηρεάζοντας τελικά τις τάσεις του εκλογικού σώματος.

Αντιμέτωπο με αυτές τις προκλήσεις, το Μαξίμου χρειάζεται αρχικά ισχυρές άμυνες και αποκατάσταση των πληγών του, προκειμένου να ελπίζει σε μελλοντικές αποτελεσματικές ενέργειες. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ορίζοντας των επόμενων 120 ημερών, ο οποίος περιλαμβάνει γρίφους και απαιτεί ισορροπία (όπως η προεδρική εκλογή και η έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης), προσφέρει ευκαιρίες αλλά και παγίδες (σχετικά με τη διαχείριση του εσωκομματικού σκηνικού, των αντιπάλων και των προσδοκιών των πολιτών στην καθημερινότητά τους), χωρίζεται σε δύο φάσεις: ένα δίμηνο άμυνας και ανασυγκρότησης δυνάμεων και ένα δίμηνο επιθετικών κινήσεων, όπου όλα τα διαθέσιμα μέσα θα χρησιμοποιηθούν.

Ο Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ζήτησε από τους υπουργούς του να το δουν ως «το πρώτο βήμα» που θα καθοδηγήσει την κυβέρνηση προς τους στόχους της για το 2027, τονίζοντας την ανάγκη υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής, χωρίς υπερβολικούς πανηγυρισμούς.

Αντιμετωπίζοντας την κυβερνητική φθορά και την κοινωνική πίεση, το Μαξίμου επιδιώκει, μέσω του προϋπολογισμού, αφενός να δημιουργήσει ένα αφήγημα που να εστιάζει στην ενίσχυση των εισοδημάτων για να επανασυνδεθεί με αποστασιοποιημένα ακροατήρια, και αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα γαλάζιας συσπείρωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι υπουργικοί μπλε φάκελοι του 2025 θα παρουσιαστούν από το Μαξίμου ως ο οδηγός της «πρακτικής Κεντροδεξιάς», με στόχο να απομακρύνουν τη συζήτηση σχετικά με μια «δεξιά» ή «κεντρώα» στροφή.

Καθώς το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα της συνοχής του, εστιάζει στον θετικό λόγο, με ιδιαίτερη αναφορά στη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στην ομιλία του Μητσοτάκη την Κυριακή. Επιπλέον, προτιμά ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι το ευνοεί, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα απουσιάσουν οι σαφείς διαχωριστικές γραμμές της ΝΔ από τον κύριο αντίπαλό της και νέο διεκδικητή του πολιτικού Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος της κυβερνητικής παράταξης, η οποία δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί όσο γρήγορα ήλπιζε από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, είναι να βρεθεί σε πορεία που θα την τοποθετήσει πάνω από τα εκλογικά της όρια – ιδανικά από τις αρχές του 2025 – πείθοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός πόλος εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η προσοχή δεν εστιάζεται μόνο στα ακροατήρια που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη, ζυγίζοντας τις επιλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει επίσης στραμμένη στον έλεγχο (ή τουλάχιστον στην πρόληψη πριν οι εσωτερικές τριβές αποκτήσουν διαστάσεις) των εσωτερικών διαφορών, καθώς και στη διαχείριση της κριτικής από τη δεξιά αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει διαγραφεί, θα ανοίγει αυτή την ατζέντα σε κάθε ευκαιρία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments