Μητσοτάκης:”Δεν βλέπω προοπτική για ΑΟΖ & υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία-Τέλος Ιανουαρίου οι αποφάσεις για ΠτΔ”
Πηγή Φωτογραφίας: [374250] ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 1974 - 2024, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τον εκδότη του «Βήματος» Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»
Τουρκία, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, Μέση Ανατολή, Συρία, οικονομία, η απόφαση νέου Προέδρου της Δημοκρατίας βρέθηκαν στο “μενού” της συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευση αλλά… και μία έμμεση απάντηση προς τον Αντώνη Σαμαρά για τα περί “μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας” δηλώντας κατηγορηματικά ότι «Θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές της ΝΔ, αλλά θα την προσαρμόσω στις εξελίξεις των καιρών. Τα κόμματα εξελίσσονται, γι΄ αυτό πήραμε και τρεις φορές 40%. Η πολιτική μας δικαιώθηκε».
Όσο αφορά για τα ελληνοτουρκικά και ερωτηθείς για τη διγλωσσία σε διαφορετικές χρονικές περιόδους είπε: «Όταν οι προηγούμενοι συζητούσαν είχαν ψευδαισθήσεις; Η Ελλάδα παραμένει σταθερή και αυτή είναι η διαφορά μας με την Τουρκία και όποιο άλλο θέμα βάζει στο τραπέζι η Ελλάδα δεν το συζητά. Είναι παράξενο πως αυτό διαστρεβλώνεται από κάποιους και θέλουν να μας περάσουν ως λιγότερο πατριώτες», ενώ στη συνέχεια επισήμανε: «Έχουμε διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να μπούμε στον πυρήνα της κεντρικής διαφωνίας που έχουμε με την Τουρκία που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Δε βλέπω προοπτική να γίνει αυτή η συζήτηση».
Επίσης, στο ερώτημα που του τέθηκε για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας απάντησε κατηγορηματικά: «Κοιτάξτε, προσπάθησα όχι επιτυχώς από τον Σεπτέμβριο να κλείσω τη συζήτηση για την Προεδρία με ένα απλό επιχείρημα. Θεσμικά θεωρώ όχι ευπρεπές από τη στιγμή που υπάρχει πρόεδρος. Θα ανακοινώσω τις αποφάσεις στην ώρα τους. Δηλαδή με το νέο έτος. Όποτε το ορίζουν οι συνταγματικές προθεσμίες.»
Μητσοτάκης: Η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις
«Νομίζω ότι η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις. Για παράδειγμα τη δεκαετία του 80 πειραματίστηκε χωρίς να έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Την προηγούμενη δεκαετία ξεκινούσε η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με ειλημμένη απόφαση από την αντιπολίτευση να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το καταστροφικό εξάμηνο που λίγο έλειψε να στείλει τη χώρα στα βράχια.
Όχι απλά ανήκουμε στη Δύση, αλλά είμαι η Δύση. Ο πυρήνας των πολιτικών δυνάμεων ασπάζεται τις αξίες που αναφέραμε. Θέλω επίσης να τονίσω ότι αυτό αποτυπώνεται συχνά όχι μόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις όπου είναι εύκολο κανείς να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική για τον εσωτερικό διάλογο»
Κρινόμαστε με βάση την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας
«Όταν εμείς ως κυβέρνηση ταχθήκαμε με την πλευρά της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας γνωρίζαμε ότι ήταν μια κίνηση που δεν είχε μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία.
Όταν υψώσαμε το ανάστημά μας και προστατέψαμε τα σύνορά μας στον Έβρο δεν το κάναμε επειδή ήταν δημοφιλές, αλλά το κάναμε επειδή ήταν σωστό. Εκεί κρινόμαστε βάση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής μας»
Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά
«Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι πιο ισχυρή οικονομικά, γεωπολιτικά και έχει προχωρήσει στην ενίσχυση συμμαχιών, είναι μια χώρα η οποία συμμετέχει και διαμορφώνει την ατζέντα του μέλλοντος.Πιστεύω ότι είναι μια χώρα η οποία μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Πώς μπορεί κάποιος να κάνει μια μεγάλη επένδυση στις ένοπλες δυνάμεις αν αυτή δεν στηρίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά»
Προφανώς και μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Πως γίνεται να μη μετέχει όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά την Ευρώπη. Το ζήτημα προφανώς και μας αφορά και μας αφορά για ένα λόγο ακόμα.
Πρέπει να σας πω ότι όταν ο Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά τους ευρωπαίους πρωθυπουργούς προ των ευθυνών τους το 2017 είχε δίκιο. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά υπόψη την άμυνά της.
Εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση όχι απλά με την επιχειρηματολογία μας ισχυρή, αλλά και με το κεκτημένο μιας χώρας η οποία δαπανά πάνω από το 3% στην άμυνά της».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας