Διεθνή

Γαλλία: Αγώνας μετ’ εμποδίων για τον Μπαϊρού

Γαλλία: Αγώνας μετ’ εμποδίων για τον Μπαϊρού

Πηγή Φωτογραφίας: France info, Ferrand, Griveaux, Collomb, Goulard : qui sont les hommes et les femmes de confiance d'Emmanuel Macron ?

Ο διορισμός του Φρανσουά Μπαϊρού στη θέση του πρωθυπουργού δημιουργεί προσδοκίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον διορισμό του Φρανσουά Μπαϊρού ως νέο πρωθυπουργό, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανατροπή του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ. Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ, που ανήκε στην κεντροδεξιά, ανατράπηκε από την αντιπολίτευση μέσω ψήφου δυσπιστίας, με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Για να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στη Γαλλία, είναι απαραίτητη η σύσταση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου που θα εξασφαλίσει τη στήριξη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ούτε οι κεντρώες δυνάμεις του Μακρόν ούτε κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ την προηγούμενη εβδομάδα, πολιτικοί της αντιπολίτευσης επανέφεραν το αίτημα για την παραίτηση του προεδρου Μακρόν, της θητείας του οποίου λήγει το 2027. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Γάλλος πρόεδρος απέρριψε αυτή την προοπτική.

Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται αυτόματα την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία. Για να υπάρξει προοπτική σταθερότητας, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τη συνεργασία – ή τουλάχιστον την ανοχή – όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο. Ο Φρανσουά Μπαϊρού και η κυβέρνησή του καλούνται να αναζητήσουν συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός.

Εάν το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία συνεχιστεί παράλληλα με την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία, οι συνέπειες για την ΕΕ είναι αναπόφευκτες. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο Παρίσι το επόμενο διάστημα. Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, όταν η ΕΕ χρειαστεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως η χρηματοδότηση της ουκρανικής άμυνας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα

Το πολιτικό αδιέξοδο αναμένεται να έχει συνέπειες στην οικονομία της χώρας, ειδικά τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) κατά της Γαλλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το χρέος της Γαλλίας, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 3,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, κατατάσσεται τρίτο σε ύψος, μετά από αυτό της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού θα πρέπει, λοιπόν, να ετοιμάσει το συντομότερο δυνατόν έναν νέο προϋπολογισμό λιτότητας, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα δημόσια οικονομικά δεν θα εκτροχιαστούν. Το πώς θα καταφέρει ο Μπαϊρού να επιτύχει εκεί όπου απέτυχε ο προκάτοχός του παραμένει αβέβαιο. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό λιτότητας, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες.

Ο πρόεδρος Μακρόν επιδιώκει να διασφαλίσει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εξαρτάται από την de facto ανοχή της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν για να ασκήσει την εξουσία της. Για τον σκοπό αυτό, σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με τις αριστερές δυνάμεις στο κοινοβούλιο, προκειμένου να αποφύγει μια νέα ψήφο δυσπιστίας, την οποία είναι πιθανό να χάσει και πάλι. Ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να «εξουδετερώσει» πολιτικά, έστω και προσωρινά, τη Μαρίν Λεπέν, η οποία ήδη προετοιμάζεται για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027 και παρουσιάζεται στους υποστηρικτές της ως θύμα των «στρατηγικών παιχνιδιών» του Μακρόν. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν η Μαρίν Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση θα μπορέσουν να ενισχύσουν το εκλογικό τους ποσοστό με αυτόν τον τρόπο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments