Greenpeace: Τι είναι το fracking και γιατί καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να σταματήσει
Πηγή Φωτογραφίας: student energy//Greenpeace: Τι είναι το fracking και γιατί καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να σταματήσει
Η Greenpeace ζητά την απαγόρευση της υδραυλικής ρωγμάτωσης, του λεγόμενου fracking στην Ουγγαρία, λέγοντας ότι η τεχνολογία βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία. Οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν μια θεαματική διαμαρτυρία στις αρχές Δεκεμβρίου σε γεωτρύπανο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε κοίτασμα φυσικού αερίου όπου οι ειδικοί της οργάνωσης μέτρησαν υψηλές συγκεντρώσεις του καρκινογόνου βενζολίου.
«Τρυπάνε πολλά χιλιόμετρα βαθιά στο έδαφος, στο βράχο, και μετά συνεχίζουν τη γεώτρηση κάθετα. Ετσι τρυπούν πλάγια, και σε αυτήν την τρύπα σπρώχνουν το υγρό γεώτρησης, το οποίο είναι κυρίως νερό και άμμος, αλλά περιέχει επίσης οξέα και βιοκτόνα για να αποτρέψουν την ανάπτυξη φυκιών. Με βάση την εμπειρία, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι το υγρό δεν θα διαφύγει στο περιβάλλον.Σε ένα σημείο παρακολούθησης η παρουσία βενζολίου ήταν σχεδόν διπλάσια από το όριο στις 13 μέρες ελέγχου της περιοχής. Έτσι, αφού υπερβήκαμε το όριο στις 13 ημέρες, ήταν εγγυημένη η υπέρβαση του ορίου και για περισσότερες ημέρες» λέει ο Σιμόν Γκέργκελι, της ουγγρικής Greenpeace.
Η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της μέτρησής τους αμφισβητείται από τον αρμόδιο έμπορο φυσικού αερίου.
Στην Ευρώπη, αρκετές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει ή επιβάλει πλαφόν στο fracking. Η Greenpeace καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και να παράσχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί στις τεχνολογίες που βλάπτουν το κλίμα.
Ενεργειακή κρίση: Τι είναι το ”fracking” – Γιατί αντιδρούν οι οικολόγοι στη Γερμανία και την Αμερική
Το fracking -που τεχνικά ονομάζεται υδραυλική ρηγμάτωση (hydraulic fracturing)- περιλαμβάνει τη διοχέτευση νερού, άμμου και χημικών ουσιών με πολύ υψηλή πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα για τη δημιουργία ρωγμών, μέσω των οποίων το παγιδευμένο στο υπέδαφος αέριο μπορεί να ρέει και να βγει στην επιφάνεια. Αυτό από περιβαλλοντικής άποψης μπορεί να προκαλεί σημαντικές μεταβολές στο υπέδαφος αλλά και στην επιφάνεια.
Στην παραγωγή φυσικού αερίου, όπως αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία Pinsent Masons, γίνεται διάκριση μεταξύ «συμβατικών» και «μη συμβατικών» κοιτασμάτων, ανάλογα με τη διαπερατότητα των πετρωμάτων. Κατά τη διάτρηση σε συμβατικά κοιτάσματα αερίου, το αέριο μπορεί να ρέει με φυσικό τρόπο προς την επιφάνεια λόγω της υπάρχουσας πίεσης.
Από το 1961 η Γερμανία άρχισε να χρησιμοποιεί το fracking στη συμβατική παραγωγή φυσικού αερίου, για να αυξήσει τους ρυθμούς παραγωγής ή να τους διατηρήσει σταθερούς. Η χρήση του fracking είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση μη συμβατικών αερίων, όπως το σχιστολιθικό αέριο και το μεθάνιο με βάση τον άνθρακα που αποθηκεύονται σε πυκνά στρώματα βράχου, όπως αναφέρεται.
Το γερμανικό πακέτο νόμου για το fracking που τέθηκε σε ισχύ το 2016 έκανε πολύ πιο αυστηρές τις ήδη υπάρχουσες απαιτήσεις διαφύλαξης του νερού και της φύσης για τη χρήση του fracking σε μη συμβατικά κοιτάσματα αερίου. Σκοπός του νόμου ήταν η διασφάλιση της προστασίας της υγείας και της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ο νόμος εφάρμοσε επιστημονικά εποπτευόμενα μέτρα για τη συλλογή εμπειρικών δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο υπέδαφος της μεθόδου αυτής.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας