Policy Briefs

Ευρωπαϊκές πηγές: Υπό εξέταση κυρώσεις της ΕΕ κατά της Γεωργίας

Ευρωπαϊκές πηγές: Υπό εξέταση κυρώσεις της ΕΕ κατά της Γεωργίας

Πηγή Φωτογραφίας: World Politics Review, Putin Didn’t Need to Resort to Force to End Georgia’s EU Aspirations

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής φέρεται να πρόκειται να ζητήσει από τα κράτη μέλη εντολή για να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος Γεωργιανών αξιωματούχων

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα τεθούν οι κυρώσεις κατά της Γεωργίας κατά την συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, παρά την ρητή απειλή της Ουγγαρίας να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι Βρυξέλλες εξοργίζονται όλο και περισσότερο με τις ενέργειες της γεωργιανής κυβέρνησης από τότε που ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε ανακοίνωσε μονομερώς την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το 2028, προκαλώντας νυχτερινές διαδηλώσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Η καταστολή των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων οδήγησε σε χαοτικές συγκρούσεις στους δρόμους, συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης, πολλαπλές αναφορές για τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις, τα οποία προκάλεσαν την καταδίκη ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εικόνες της βίαιης καταστολής τροφοδότησαν τις εκκλήσεις για κυρώσεις κατά της Γεωργίας, μια ιδέα που είχε διατυπωθεί στο παρελθόν, αλλά δεν προχώρησε ποτέ πέρα από παρασκηνιακές συζητήσεις. Αυτή τη φορά, όμως, το θέμα θα μπει επίσημα στην ημερήσια διάταξη.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς Εξωτερικών να δώσουν στις υπηρεσίες της το πράσινο φως για να προχωρήσουν στις κυρώσεις.

«Θα είναι στο τραπέζι», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. «Μιλάμε για κυρώσεις που απευθύνονται σε άτομα που συμμετείχαν στην καταστολή των διαδηλωτών».

Η Κάλλας δεν θα φτάσει στην υπουργική σύνοδο της Δευτέρας με συγκεκριμένο κατάλογο ονομάτων που επιθυμεί να πλήξει με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών, όπως συνήθως κάνει το μπλοκ. Αντ’ αυτού, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα ζητήσει εντολή για την έναρξη των τεχνικών εργασιών.

«Θα συζητήσουμε το πολιτικό πλαίσιο σχετικά με το αν θα πρέπει να δράσουμε ή όχι για τη Γεωργία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε ονόματα και θέσεις».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι χώρες της Βαλτικής έσπασαν παρεξέκλιναν από το μπλοκ και προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων σε 11 Γεωργιανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εσωτερικών και αρκετοί από τους αναπληρωτές της.

Στη μαύρη λίστα μπήκε επίσης ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο μυστικοπαθής ολιγάρχης που ελέγχει στενά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και έχει ταχθεί υπέρ στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.

Ως αποτέλεσμα, στα 11 άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος στις τρεις χώρες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαίτησε επίσης την επιβολή κυρώσεων σε Γεωργιανούς αξιωματούχους και πολιτικούς ηγέτες «υπεύθυνους για τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση, τις παραβιάσεις των εκλογικών νόμων και προτύπων, τις διοικητικές καταχρήσεις και την κατάχρηση των κρατικών θεσμών».

Ο κατάλογος που πρότειναν οι ευρωβουλευτές περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό, τον δήμαρχο της Τιφλίδας, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο του Γεωργιανού Ονείρου και τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι. Δεν είναι σαφές πόσο ψηλά στην ιεραρχία επιθυμεί να φτάσει η Κάλας στα σχέδιά της. Αλλά ανεξάρτητα από τον δρόμο που οραματίζεται, ένα βασικό εμπόδιο την περιμένει: Η Ουγγαρία.

Ένα χορογραφημένο βέτο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιτζάρτο δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία για την ανυποχώρητη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πρόταση που μοιάζει με κυρώσεις κατά της Γεωργίας. «Είναι ανοησία, είναι εξωφρενικό, δεν υπάρχει τίποτα που να το δικαιολογεί», δήλωσε ο Σιτζάρτο την Τρίτη έπειτα από συνάντηση με την Γεωργιανή ομόλογό του Μάκα Μποτσορισβίλι στην Βουδαπέστη. «Εάν μια τέτοια πρόταση γίνει επίσημα, θα ασκήσουμε φυσικά βέτο. Όλοι μπορούν να είναι βέβαιοι γι’ αυτό».

Ο Σιτζάρτο υπερασπίστηκε την ακεραιότητα των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, στις οποίες το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών. Μια αποστολή παρατηρητών υπό την ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε πολλαπλές παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων εκφοβισμού, εξαναγκασμού και εξαγοράς ψήφων που «έθεσαν σε κίνδυνο» την ψηφοφορία.

«Κάθε φορά που ένα συντηρητικό, πατριωτικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές, το φιλελεύθερο ρεύμα αμφισβητεί αμέσως τη δημοκρατική φύση του πολιτικού συστήματος, και όταν ένα φιλελεύθερο κόμμα κερδίζει τις εκλογές, πανηγυρίζουν για το φανταστικό πολίτευμα της δημοκρατίας», δήλωσε ο Σιτζάρτο.

Η ουγγρική απειλή καθιστά πρακτικά αδύνατο το σχέδιο Κάλας να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα ή κάποια άλλη στιγμή σύντομα. Η Σλοβακία, μια χώρα που συχνά ευθυγραμμίζεται με τη Βουδαπέστη στην εξωτερική πολιτική, αναμένεται επίσης να αντισταθεί στις προτάσεις για κυρώσεις.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα – κυρώσεις – κατά των πιο υπεύθυνων για τη βία που βλέπουμε», δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο».

Εκτός από τις κυρώσεις κατά αξιωματούχων, οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να περιορίσουν το καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση βίζας για τους Γεωργιανούς πολίτες, όταν ταξιδεύουν σε κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η υπόθεση θα είναι να υπάρξει ένα μέτρο που θα έχει πραγματικά αντίκτυπο και θα τραβήξει την προσοχή του Γεωργιανού Ονείρου. Η λήψη μέτρων σχετικά με την (πολιτική) των θεωρήσεων θα τραβήξει την προσοχή τους», δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης.

Ένας διπλωμάτης από άλλη χώρα προειδοποίησε κατά οποιουδήποτε περιορισμού που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους απλούς πολίτες στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και συνέστησε να δοθεί διακριτή έμφαση στους πολιτικούς εκπροσώπους.

«Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια αποφασιστική απάντηση, να στείλουμε μηνύματα μεγάλης ανησυχίας για την επιδείνωση της γενικής κατάστασης στη Γεωργία», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί, πρωτίστως, στις θεωρήσεις διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων και λιγότερο στη γενική απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης».

Οποιαδήποτε πρόταση για την τροποποίηση του καθεστώτος απαλλαγής από τη βίζα πρέπει να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην τελευταία της έκθεση, ο εκτελεστικός βραχίωνας της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γεωργία δεν πληροί πλέον όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να απολαμβάνει αυτό το πλεονέκτημα και κάλεσε τη χώρα, μεταξύ άλλων, να καταργήσει δύο αμφιλεγόμενους νόμους που στοχεύουν τις ΜΚΟ και τα δικαιώματα των LGBTQ+, οι οποίοι έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με το Κρεμλίνο και οδήγησαν σε de facto διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών.

«Έχουμε ήδη λάβει μέτρα ως απάντηση στη σοβαρή δημοκρατική οπισθοδρόμηση των τελευταίων μηνών και θα εξετάσουμε πρόσθετα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή. «Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments