Μολδαβία: Ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω φόβων για διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου
Πηγή Φωτογραφίας: RBC-Ukraine, Moldovan election: Sandu's team already celebrating victory after 98.6% of votes counted
Υπέρ της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα ψήφισε την Παρασκευή το κοινοβούλιο της Μολδαβίας εξαιτίας φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αφήσει την υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα χωρίς επαρκή εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυτό το χειμώνα.
Η πλειοψηφία του σώματος, το οποίο αριθμεί 101 έδρες, ψήφισε υπέρ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία θα αρχίσει στις 16 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει 60 ημέρες.
Μια ειδική επιτροπή θα υιοθετήσει επειγόντως μέτρα για τη διαχείριση των «επικείμενων κινδύνων» εάν η Μόσχα δεν προμηθεύσει με φυσικό αέριο τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κουτσιουργκάν, τον μεγαλύτερο της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην αποσχισθείσα φιλορωσική Υπερδνειστερία.
Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει μια «πρωτοφανή κατάσταση», στην οποία η Μόσχα θα μπορούσε σκόπιμα να εργαλειοποιήσει τις ενεργειακές ροές για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και ενδεχομένως να αφήσει τους ανθρώπους «στη μέση του χειμώνα χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα».
Μονάδα Κουτσιουργκάν
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Γκάζπρομ προμηθεύει τη μονάδα Κουτσιουργκάν που λειτουργεί με φυσικό αέριο, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια και τροφοδοτεί ένα σημαντικό τμήμα της ίδιας της Μολδαβίας.
Το εργοστάσιο ιδιωτικοποιήθηκε το 2004 από αξιωματούχους της Υπερδνειστερίας και αργότερα πωλήθηκε σε ρωσική κρατική εταιρεία. Η Μολδαβία δεν αναγνωρίζει την ιδιωτικοποίηση.
Στα τέλη του 2022, η Μολδαβία υπέστη μεγάλες διακοπές ρεύματος έπειτα από ρωσικά πλήγματα στην γειτονική Ουκρανία, η οποία είναι διασυνδεδεμένη με το Κουτσιουργκάν.
«Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος χειμώνας στην ιστορία της χώρας, κατά τον οποίο μπορούμε ακόμη να απειλούμαστε μέσω της ενέργειας», δήλωσε ο Ρετσεάν. «Είναι σαφές ότι αυτές οι κρίσεις προκαλούνται σκόπιμα και στόχος τους είναι να δημιουργήσουν πανικό και χάος».
Πρόσθεσε ότι η διακοπή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, αλλά δεσμεύτηκε ότι κανείς στη Μολδαβία δεν θα μείνει «στο κρύο και στο σκοτάδι».
Η Υπερδνειστερία, η οποία αποσχίστηκε έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο το 1992 και δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες, κήρυξε επίσης τη δική της κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα σε περίπτωση που η περιοχή δεν λάβει προμήθειες φυσικού αερίου.
Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με περίπου 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, εξαρτιόταν πλήρως από τη Μόσχα για φυσικό αέριο. Έκτοτε πίεσε για να διαφοροποιήσει και να επεκτείνει τις ενεργειακές της πηγές.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι η Ρουμανία διαθέτει τους πόρους για να υποστηρίξει τη Μολδαβία «εάν το απαιτεί η κατάσταση», λέγοντας ότι θα ήταν «καθήκον (…) απέναντι στις επιθέσεις που έρχονται από τα ανατολικά».
Τον Οκτώβριο, η φιλοδυτική πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου κέρδισε μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα και ένα δημοψήφισμα έδειξε επίσης – αν και με μικρή διαφορά – ότι το εκλογικό σώμα τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης της πορείας της χώρας προς την ΕΕ.
Οι δύο ψηφοφορίες επισκιάστηκαν από τους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς για ρωσική ανάμειξη με στόχο τον εκτροχιασμό της δυτικής στροφής της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία αρνείται ότι παρεμβαίνει στη Μολδαβία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας