Δένδιας: Νέα δομή, έξυπνα οπλικά συστήματα, μετασχηματισμός θητείας, 2.000 νέες στρατιωτικές κατοικίες
Πηγή Φωτογραφίας: [374263] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
“Οι Ένοπλες Δυνάμεις εισέρχονται στη νέα εποχή” τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025, στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη νέα δομή, στα έξυπνα οπλικά συστήματα και τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τον μετασχηματισμό της θητείας και την αναβάθμιση των στελεχών. Εξήγγειλε για το 2025 επιπλέον 2.000 στρατιωτικές κατοικίες, ώστε τα επόμενα χρόνια, μαζί με την μετάθεση, τα στελέχη να παίρνουν και το κλειδί της κατοικίας τους.
Αναφορικές με τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας κάλεσε τα κόμμα της αντιπολίτευσης να τις σταθμίσουν υπό μία παραδοχή ότι η χώρα μας “απειλείται; Και εάν “ναι” από ποιον προέρχεται αυτή η βασική απειλή; Η γειτονική μας χώρα έχει εκφρασμένο casus belli εάν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Ότι επιχειρεί να επιβάλει το παράνομο και ανύπαρκτο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και δια της βίας;“. Εάν αυτά είναι αλήθεια, είπε ο υπουργός, “τότε σας καλώ σε μια σύγκριση αριθμών. Το ποσό που θα δαπανήσει το 2025 η γειτονική μας χώρα είναι 26,8 δισ. ευρώ, δεκατέσσερις φορές από όσο δαπανά η Ελλάς! Αυτές οι δαπάνες σας ακούγονται πολύ υπερβολικές; Οι δαπάνες της χώρας είναι εκτός μέτρου;” αναρωτήθηκε ο υπουργός. Ο υπουργός απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, είπε: “Χρειαζόμαστε συναίνεση. Το δίλημμα βούτυρο ή όπλα είναι ψευδεπίγραφο. Εάν δεν έχεις όπλα, το βούτυρο θα το φάει άλλος, όχι εσείς. Και δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς. Και εμείς θέλουμε σχολεία, νοσοκομεία. Τα προτιμάμε από τα F-35, από τα Ραφάλ, αλλά για να τα έχουμε αυτά (νοσοκομεία, σχολεία) πρέπει να έχουμε F-35 και να έχουμε τα Ραφάλ”.
Σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων, στην προσπάθεια, όπως ανέφερε, “να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα του 1 προς 14, δίπλα και στο πληθυσμιακό χάσμα του 1 προς 10” με την Τουρκία, είπε πως “εάν δεν υπάρξει μια άλλη αντίληψη για τις Ε.Δ αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται” πολύ περισσότερο εάν ληφθούν υπ’ όψιν και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως η παρουσία και η συμβολή των Ε.Δ στις φυσικές καταστροφές”.
Απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της χώρας στις Ε.Δ, ο κ. Δένδιας είπε ότι “σαφώς και είναι η πρώτη απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Εάν δει κανείς τη δημογραφική καμπύλη εξέλιξης, είναι απολύτως πιεστικό, για αυτό και κάνουμε διάφορες σκέψεις για το μέλλον. Θα ξεκινήσουμε την πιλοτική εθελοντική στράτευση των γυναικών για να έχουμε κάποια στοιχεία, όμως το δημογραφικό είναι υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Άμυνα”.
Αντι- drone θόλος
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον αντι-drone θόλο, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο “ελευθερώνουμε την Αεροπορία μας από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι μόνο ως αμυντικό εργαλείο“. Δημιουργούμε, είπε, “πυραυλικό τοίχος στο Αιγαίο. Για να μην είναι ανάγκη τα μεγάλα μας πλοία και Belhara να επιχειρούν στα στενά νησιά του Αιγαίου”. Με αυτή την επιλογή του θόλου, επισήμανε, “σώζονται εκατομμύρια ευρώ”.
Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι “άλλο είναι ο αντιπυραυλικός θόλος και άλλο ο αντι-drone θόλος. Πράγματι, υπάρχει ένας θόλος που είναι και αντιπυραυλικός και αντι-drone” είπε, σημειώνοντας πως “αν και δημοσίως δεν μπορώ να επεκταθώ, οι ανάγκες της χώρας μας δεν είναι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Για εμάς το ζήτημα είναι πολύ περισσότερο ζήτημα drone, άρα πού κατευθύνουμε τον σχεδιασμό είναι κάτι το τελείως διαφορετικό” από τον θόλο του Ισραήλ. Παράλληλα ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως για τον αντι-drone θόλο “δεν υπάρχει κανένας προνομιακός συνομιλητής. Είναι διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών” κα σημείωσε ότι “εάν με ρωτάτε αν θα συμμετέχουν εταιρείες του Ισραήλ στον διάλογο αυτό, θα σας έλεγα ότι θα μπορούν να μετέχουν καθώς η ΕΕ και εμείς δεν έχουμε επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ. Εάν η ΕΕ της επιβάλει κυρώσεις, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν. Για όλα αυτά τα θέματα πάντως, είπε ο υπουργός, σαφώς και θα ενημερωθεί η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και βεβαίως θα προχωρήσει σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν πρέπει να κινδυνεύσουν.
Νέα δομή – στελέχη
Ο κ. Δένδιας είπε ότι “η νέα δομή έχει την εξής αντίληψη: Λιγότερες μονάδες. Μέσα από συγχωνεύσεις κλείνουμε 137 στρατόπεδα. Διαφορετική μορφή των μονάδων με χρήση drone και αντι-drone. Με δυνατότητες κυβερνοπολέμου (επιθετικές και αμυντικές) που η πατρίδα μας δεν είχε” και παράλληλα ασχολούμαστε με το ανθρώπινο δυναμικό που είναι ο κύριος παράγοντας και ο πολλαπλασιαστής ισχύος. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός, εκτός από τις αυξήσεις που έχουν δοθεί, αναφέρθηκε και στο οικιστικό πρόγραμμα για 1.000 στελέχη των ΕΔ και προανήγγειλε ότι “μέσα στο 2025 θα ανακοινωθεί η συνέχιση και επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2030, όπου θα έχουμε 4.000 κατοικίες, με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μετά τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ, που θεωρούμε ότι είναι η οροφή, είπε ο υπουργός, θα “έχουμε καλύψει τις ανάγκες των στελεχών των ΕΔ και απλά όποιον ή όποια μεταθέτει κάπου η πατρίδα, είτε μόνο είτε με την οικογένειά του, θα δίνει και ένα κλειδί για ένα σπίτι, όπως γίνεται σε όλους τους προοδευμένους στρατούς σε αυτό τον πλανήτη”.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην μεταρρύθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, λέγοντας ότι έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης, πολύ πριν γίνουν γνωστά τα προβλήματα με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τα προβλήματα ήταν προφανή ότι υπήρχαν, αλλά τώρα βγήκαν στην επιφάνεια και τα χειρίστηκαν σωρεία κυβερνήσεων, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που έκανε παρέμβαση πριν ακόμα εμφανιστούν δημοσίως, είπε ο κ. Δένδιας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας