Φλωρίδης: Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης δικαστών και άλλων εργαζομένων
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Φλωρίδης: Δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης δικαστών και άλλων εργαζομένων
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, υποστήριξε ότι δεν θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, με αφορμή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, διευκρινίζοντας ότι ίδια θα παραμείνουν και τα όρια ηλικίας των υπολοίπων εργαζομένων.
Σε ομιλία του κατά τις εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε:
«Η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα εκκινήσει προς το τέλος του 2025, αλλά αυτό βέβαια δεν αφαιρεί τη δυνατότητα από όλους μας να θέσουμε αυτά τα ζητήματα. Το λέω από τώρα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Δεν έχει τεθεί θέμα αύξησης του ορίου ηλικίας παραμονής στο σώμα και, αν αυξηθεί το όριο παραμονής για τους δικαστές, θα γίνει σε εθελοντική βάση».
Και πρόσθεσε: «Αλλά και αν τεθεί θέμα, αυτό δεν συνδέεται με τα όρια συνταξιοδότησης τα σημερινά που ισχύουν για τους λοιπούς εργαζόμενους καθώς αυτά θα παραμείνουν τα ίδια».
Χρ. Σεβαστίδης: «Καλλιεργείται ο σχεδιασμός για παράταση του εργάσιμου βίου»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, είπε ότι «φτάνουν στα αυτιά μας όλο και συχνότερα μηνύματα πως τα όρια συνταξιοδότησης θα τεθούν σε νέα βάση σε σχέση με τα 67 έτη που ορίζει σήμερα το Σύνταγμα. Με επιχειρήματα υπέρ της ενεργούς γήρανσης του πληθυσμού, της αδυναμίας των ασφαλιστικών συστημάτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, καλλιεργείται εδώ και καιρό στην Ευρώπη ο σχεδιασμός για παράταση του εργάσιμου βίου.
»Παρουσιάζεται μάλιστα ως οικειοθελής επιλογή των εργαζομένων η δουλειά μέχρι τα 70 ή και 72 έτη, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό πως οι συντάξεις δεν επαρκούν πλέον να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες».
Και εκτίμησε ότι «η αύξηση του ηλικιακού ορίου αποχώρησης από την υπηρεσία για τους δικαστικούς λειτουργούς δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά το όχημα για να οδηγηθεί ολόκληρος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε μια ανάλογη αύξηση. Τα ηλικιακά όρια αποχώρησης των δικαστών από την υπηρεσία τους δεν είναι ζήτημα στενά συντεχνιακό αλλά βαθύτερα κοινωνικό και απαιτεί σύμπλευση και ενιαία στάση όλων των εργαζομένων».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΔΕ συνέδεσε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με την ανάληψη νέων καθηκόντων των δικαστικών στις Αρχές κ.λπ., μόλις συνταξιοδοτηθούν, εκφράζοντας ανησυχία για τις συνέπειες μιας τέτοιας ρύθμισης.
«Αμεσα συνδέεται και το αίτημα για συνταγματική απαγόρευση ανάληψης δημόσιας θέσης από αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς τουλάχιστον για διάστημα δύο ή τριών ετών μετά την αφυπηρέτηση. Ενα αίτημα του Δικαστικού Σώματος αρκετά προωθημένο και πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, που ζητάει αυτοπεριορισμό για χάρη της ορθής λειτουργίας του πολιτεύματος». Και πρόσθεσε ότι, «εφόσον η κυβέρνηση αναγνωρίζει έμμεσα πως ο διορισμός δικαστικών λειτουργών σε θέσεις διοικητικές αμέσως μετά την συνταξιοδότησή τους θέτει σε αμφισβήτηση μία δικαστική σταδιοδρομία δεκαετιών και δημιουργεί υποψίες στην κοινωνία για το κατά πόσο η θεωρία των περιστρεφόμενων θυρών αγγίζει και τον τρίτο πυλώνα εξουσίας, είναι χρέος της Πολιτείας να προστατέψει τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο θεσμικής κατοχύρωσης».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας