Η κυβέρνηση απέναντι στον νέο μεταναστευτικό κίνδυνο
Πηγή Φωτογραφίας: PBS, By the Numbers: Syrian Refugees Around the World
Η μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί το μοναδικό «δεδομένο» πάνω στο οποίο στηρίζονται τα διπλωματικά επιτελεία των ευρωπαϊκών κρατών και οι αρμόδιες αρχές. Αυτές καλούνται, προτού ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των εμπλεκομένων, να λάβουν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό.
Η σταθερή στρατηγική της Αθήνας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή θέση, όπως έκανε με την υποδοχή της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ, και να επιδιώκει ευρωπαϊκή αντίδραση σε θέματα όπως η χορήγηση ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες. Δεδομένου ότι χώρες όπως η Αυστρία έχουν ήδη εφαρμόσει αυστηρά μέτρα, μία ημέρα μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να εξετάσει τα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται και να αξιολογεί αιτήματα ασύλου, αν και προς το παρόν δεν εκδίδονται αποφάσεις. Αυτή η προσέγγιση θα διατηρηθεί μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία, οπότε το ζήτημα θα επανεξεταστεί, με τις ελληνικές αρχές να παραμένουν σε επιφυλακή σε όλα τα επίπεδα. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι ροές προσφύγων έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, επαναλαμβάνεται η θέση της Αθήνας ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας, καθώς και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων».
Η κοινή θέση των 27 κρατών-μελών, όπως εκφράστηκε σε επίπεδο Υπουργών, με τη συμμετοχή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο συμβούλιο, είναι η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός σχεδίου και ενός κοινού μηχανισμού επιστροφών Σύρων πολιτών, ο οποίος θα βασίζεται σε εθελοντική συμμετοχή, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Ωστόσο, η αντίληψη σχετικά με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων δεν φαίνεται να είναι μια γενικευμένη τάση. Είναι προφανές ότι όσοι βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, επιστρέφουν πιο εύκολα, όπως αποδείχθηκε και από τις τηλεοπτικές κάμερες, από την επόμενη ημέρα της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ. Αντίθετα, η κατάσταση είναι διαφορετική για εκείνους που έχουν ήδη αποκτήσει άσυλο στην Ευρώπη και έχουν ενσωματωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες με διάφορους τρόπους.
Εκτός Συρίας, υπολογίζεται ότι το 26% του πληθυσμού της χώρας διαμένει σε άλλες περιοχές. Η Τουρκία είναι η κύρια χώρα υποδοχής Σύρων προσφύγων, φιλοξενώντας πάνω από τρία εκατομμύρια άτομα. Στον Λίβανο ζουν 783.000 Σύροι πρόσφυγες, στην Ιορδανία 632.000, στο Ιράκ 287.000 και στην Αίγυπτο 158.000.
Στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων, με 781.000 άτομα να έχουν λάβει ή να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στις γερμανικές αρχές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 222.610 Σύροι εργάζονται νόμιμα στη χώρα. Στην Ολλανδία βρίσκονται 79.000 Σύροι πρόσφυγες, στη Σουηδία 87.700, στην Ελλάδα 51.000, στη Γαλλία 45.600 και στη Βρετανία 23.000.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέα δεδομένα σχετικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς οι εξελίξεις στη Συρία ενδέχεται να οδηγήσουν και άλλες ομάδες του πληθυσμού να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός των συνόρων. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν ανησυχίες για την πιθανή αναζωπύρωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν ήδη αύξηση στις αφίξεις και τις αιτήσεις ασύλου. Το 2023, στην ΕΕ χορηγήθηκε άσυλο σε περισσότερους από 865.000 πρόσφυγες, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το 2022. Η Γερμανία είναι η χώρα που χορήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων προστασίας, κυρίως σε Σύρους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η προσφυγική κρίση στη Συρία παραμένει η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας