Προϋπολογισμός: Το κυβερνητικό σχέδιο για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πηγή Φωτογραφίας: [374248] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο Προϋπολογισμός 2025 αναμένεται να φέρει δύο σημαντικές εκπλήξεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες.
Η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού 2025 πλησιάζει, με την προοπτική αυξημένων εσόδων από φόρους, αλλά και αυξημένων δαπανών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ένα έκτακτο βοήθημα για χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα λάβουν αύξηση 2,4%. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί και έκτακτο επίδομα για ένστολους.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ότι αν δεν δοθεί το πρόσθετο έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, τότε θα μπορούσε να μηδενιστεί η συμμετοχή τους στις δαπάνες για φάρμακα.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα για τις τράπεζες, με ιδιαίτερη έμφαση στο σχέδιο μείωσης των προμηθειών που επιβάλλονται σε διάφορες συναλλαγές, όπως η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και η μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών.
Έκτακτο επίδομα
Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, εφόσον επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, αναμένεται να ανέρχεται στα 150 ευρώ και θα αφορά περίπου 1.000.000 συνταξιούχους με συνολικές κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα.
Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό του 2024 εκτιμάται ότι θα είναι λίγο κάτω από 150 εκατομμύρια ευρώ, με τα χρήματα αυτά να προέρχονται από την υπερ-απόδοση των εσόδων και τη μείωση της φοροδιαφυγής.
Επιπλέον, υψηλότερο επίδομα θα χορηγηθεί σε όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, στον στρατό, στο λιμενικό, στην πολιτική προστασία και στην πυροσβεστική.
Έκτακτα Βοηθήματα
Από την άλλη πλευρά, τα θεσμοθετημένα έκτακτα βοηθήματα θα χορηγηθούν σε συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και μηνιαίο άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ, καθώς και σε οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άλλες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Συγκεκριμένα, τα έκτακτα βοηθήματα για τους συνταξιούχους αναμένονται να καταβληθούν την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, οι συνταξιούχοι θα παραλάβουν με την πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου και μια αύξηση 2,4%, εφόσον δεν έχουν προσωπική διαφορά που να καλύπτει πλήρως την αύξηση.
Τα ποσά των συντάξεων θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου και της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, ανάλογα με το ταμείο στο οποίο ανήκουν.
Τραπεζικές προμήθειες
Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών, η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση που μπορεί να φτάσει έως και 50% σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτή τη στιγμή, οι μέσες χρεώσεις για τις τραπεζικές συναλλαγές είναι οι εξής: Για την πληρωμή ΕΦΚΑ, ρεύματος, νερού και κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονται από 0,30 έως 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή. Η μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS κυμαίνεται από 0,45% έως 2,5% επί του ποσού της συναλλαγής. Η ανανέωση χρεωστικής κάρτας κατά την λήξη της κοστίζει 5 – 6 ευρώ, ενώ η επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής έχει επίσης κόστος 5 – 6 ευρώ. Η ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε 20 ευρώ. Η μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης κοστίζει 3 – 5 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ, ενώ τα μικρά εμβάσματα υψηλής προτεραιότητας κυμαίνονται από 4 έως 31,5 ευρώ και τα μεγάλα εμβάσματα έχουν μέσο κόστος 90 ευρώ.
Σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, οι προμήθειες είναι υψηλές, ειδικά για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, όπου κυμαίνονται από 1,8 έως 2 ευρώ. Επιπλέον, για αυθημερόν μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζών, η χρέωση μπορεί να φτάσει έως και 10 ευρώ. Γενικά, τα ποσά ποικίλλουν ανάλογα με την τράπεζα, τον τύπο του λογαριασμού και τη συνδρομή του πελάτη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας