Τα μεγάλα γεωπολιτικά στοιχήματα της Ευρώπης για το 2025
Πηγή Φωτογραφίας: BBC, Paris Hosted a Trilateral Meeting Between Volodymyr Zelenskyy, Emmanuel Macron and Donald Trump on 7 December 2024
Ο συνεχής πόλεμος στην Ουκρανία, η πολιτική κρίση στη Γερμανία με τις πρόωρες εκλογές και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία συνιστούν τρεις παράγοντες γεωπολιτικού κινδύνου για την Ευρώπη το 2025.
Σύμφωνα με την έκθεση των γεωπολιτικών αναλυτών Κ. Νίκελ και Αν. Τούρσα από την εταιρεία συμβούλων Teneo, τα παραπάνω γεγονότα ενέχουν κινδύνους, αλλά ενδέχεται να προσφέρουν και κάποιες ευκαιρίες για τη Γηραιά Ήπειρο.
Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία
Καθώς η πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια, η κατάσταση στο Κίεβο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ουκρανικές δυνάμεις, εξαντλημένες και με περιορισμένο προσωπικό, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Το ενεργειακό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ενώ η κόπωση της κοινής γνώμης από τον πόλεμο συνεχώς αυξάνεται. Με την πιθανότητα στρατιωτικής νίκης κατά της Ρωσίας να μειώνεται, οι Ουκρανοί δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερη προθυμία να εξετάσουν διπλωματικές λύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης. Οι υποσχέσεις της επόμενης κυβέρνησης Τραμπ να μεσολαβήσει για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας για τον τερματισμό της αιματοχυσίας το 2025, αν και οι Ουκρανοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικού κόστους.
Μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική και μόνιμη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης. Το καθεστώς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη που ηγείται η Δύση, καθώς και τους θεσμούς που η Μόσχα θεωρεί ξεπερασμένους και άδικους. Στόχος του είναι να διεκδικήσει το καθεστώς της παγκόσμιας δύναμης και να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της σε όλες τις πρώην σοβιετικές χώρες και τα κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Ως συνέπεια, οι ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται μη φιλικές αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο ρωσικού υβριδικού πολέμου, ο οποίος περιλαμβάνει παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορές και άλλες διασπαστικές ενέργειες, δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια και τις επιχειρήσεις.
Η πτώση της τρικομματικής κυβέρνησης στη Γερμανία
Μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του Όλαφ Σολτς, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε πρόωρες εκλογές στις 26 Φεβρουαρίου. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί επτά μήνες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Σεπτεμβρίου, ενώ πολιτικά η εκστρατεία έχει καθυστερήσει τρία χρόνια.
Η Γερμανία κατάφερε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα σε λίγους μήνες, αναδεικνύοντας τον εαυτό της ως τον μεγαλύτερο στρατιωτικό και οικονομικό υποστηρικτή της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Επένδυσε 100 δισεκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις της και, για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών προκλήσεων, το παραδοσιακό εξαγωγικό βιομηχανικό μοντέλο της χώρας και η καθιερωμένη εξωτερική πολιτική της απαιτούν τώρα εκσυγχρονισμό. Το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εσωτερικών επενδύσεων, καθώς και μεταξύ διατλαντικών σχέσεων και ενισχυμένης στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, είχε ήδη αναδειχθεί.
Ανεξαρτήτως του ποιος είναι ο καγκελάριος και ποιος ο κυβερνητικός συνασπισμός, το κύριο πολιτικό αποτέλεσμα είναι ήδη προφανές. Παρά την αναμενόμενη ενίσχυση της πολιτικής δεξιάς, η Γερμανία φαίνεται ότι θα απομακρυνθεί από την παραδοσιακά πολύ υγιή δημοσιονομική της πολιτική, προκειμένου να διευκολύνει τις εσωτερικές επενδύσεις και ταυτόχρονα να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στην Ευρώπη.
Η εκλογή Τραμπ και η σχέση με τις ΗΠΑ
Τα ευρωπαϊκά κράτη παρακολουθούν με ανησυχία την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Οι διατλαντικές συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα εμπορίου και άμυνας, ωστόσο οι πολιτικές συνθήκες θα είναι περίπλοκες λόγω του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου που παρατηρείται σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η ασταθής πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, όπου οι πρόωρες εκλογές ενδέχεται να γίνουν ξανά πιθανές το καλοκαίρι, καθώς και η γερμανική αντίσταση στον κοινό δανεισμό της ΕΕ, θα προσθέσουν επιπλέον προκλήσεις. Σε περίπτωση που επιβληθούν αμερικανικοί δασμοί σε ευρωπαϊκά προϊόντα, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να ζητήσουν μια δυναμική αντίδραση, ενώ η Γερμανία μπορεί να είναι πιο επιφυλακτική.
Οι πολιτικοί παράγοντες στο Βερολίνο ελπίζουν ότι οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αν αυτό ισχύει, θα συνεχιστεί η παραδοσιακή γερμανική στρατηγική που προωθεί τη διατήρηση μιας ισχυρής αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια.
Εάν ο Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει σημαντικές αυξήσεις δασμών στα κινεζικά προϊόντα, είναι πιθανό το Παρίσι να επαναλάβει την ανάγκη για την ΕΕ να προστατεύσει την αγορά της από την αναδρομολόγηση των κινεζικών εξαγωγών. Η Επιτροπή έχει ήδη προετοιμάσει μέτρα που αφορούν την κινεζική τεχνολογία φωτοβολταϊκών, τις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Παρ’ όλα αυτά, η Γερμανία μπορεί να είναι πιο διστακτική. Ωστόσο, η πρόσφατη συζήτηση για τους δασμούς της ΕΕ στα ηλεκτρικά ρεύματα κινεζικής προέλευσης έχει δείξει ότι η θέση της Γαλλίας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας