Google: Νέο τσιπ κάνει σε 5 λεπτά εργασίες 10 επτακισεκατομμυρίων χρόνων
Πηγή Φωτογραφίας: BBC, Google unveils 'mind-boggling' quantum computing chip
Δεν ξεπερνά τα 4 εκατοστά, αλλά έχει σχεδόν ασύλληπτη ταχύτητα. Ο λόγος για το νέο τσιπ της Google, το οποίο μπορεί μέσα σε μόλις πέντε λεπτά να ολοκληρώσει εργασίες που θα χρειάζονταν 10.000.000.000.000.000.000.000 χρόνια για να ολοκληρωθούν με ορισμένους από τους ταχύτερους συμβατικούς υπολογιστές στον κόσμο. Πρακτικά, οι ίδιες εργασίες θα χρειάζονταν 10 επτακισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή περισσότερα από την ηλικία του σύμπαντος όπως την ξέρουμε.
Το νέο τσιπ, που ονομάζεται Willow και κατασκευάστηκε στην παραλιακή πόλη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια, θα μπορούσε για παράδειγμα να επιταχύνει σημαντικά τη δημιουργία νέων φαρμάκων, κάνοντας πολύ γρηγορότερη την πειραματική φάση ανάπτυξης.
Όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες σαν τη Microsoft και την IBM, η Google της Alphabet προσπαθεί να λύσει τις προκλήσεις του λεγόμενου quantum computing, αφού οι κβαντικοί υπολογιστές υπόσχονται ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τα πιο γρήγορα συστήματα που υπάρχουν σήμερα.
Αν και το μαθηματικό πρόβλημα που επιλύθηκε από το κβαντικό εργαστήριο της Σάντα Μπάρμπαρα δεν έχει εμπορικές εφαρμογές, η Google ελπίζει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα λύσουν μια μέρα προβλήματα στην ιατρική, τη χημεία των μπαταριών και την τεχνητή νοημοσύνη που είναι εκτός των δυνατοτήτων των σημερινών υπολογιστών.
Το Willow έχει 105 «qubits», όπως ονομάζονται τα δομικά στοιχεία των κβαντικών υπολογιστών. Τα qubits είναι γρήγορα αλλά επιρρεπή σε σφάλματα, επειδή μπορεί να επηρεαστούν από κάτι τόσο μικρό όσο ένα υποατομικό σωματίδιο από γεγονότα στο διάστημα, σημειώνει το CNN.
Καθώς περισσότερα qubits μπαίνουν σε ένα τσιπ, αυτά τα σφάλματα μπορεί να αθροιστούν, με αποτέλεσμα το τσιπ να μην είναι τελικά καλύτερο από ένα συμβατικό τσιπ υπολογιστή. Έτσι, από τη δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες εργάζονται για τη διόρθωση των κβαντικών σφαλμάτων.
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τη Δευτέρα, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα qubits του τσιπ Willow έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των qubits. Η εταιρεία λέει επίσης ότι μπορεί να διορθώσει λάθη σε πραγματικό χρόνο, ένα βασικό βήμα για να κάνει τις κβαντικές μηχανές της πρακτικές.
Ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της παράγουν τσιπ με μεγαλύτερο αριθμό qubits από την Google, αλλά η Google επικεντρώνεται στην κατασκευή των πιο αξιόπιστων qubits που μπορεί, δήλωσε ο Anthony Megrant, επικεφαλής αρχιτέκτονας της Google Quantum AI.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας